Ajutorul național tranzitoriu (ANT) continuă să fie o componentă importantă de sprijin pentru fermieri, mai ales pentru crescătorii de animale. Deși dimensiunea ANT in termeni financiari este diminuată, impreună sprijiunul acordat prin plătile directe aferente, au in vedere atingerea obiectivelor scontate în sectoarele în cauză, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, forma finală, aprobată de Comisia Europeană.
"Sectorul ovine/caprine - ANT 9
ANTZ 9 ovine si caprine femele- plata cuplată de producție se acordă exploatațiilor de cu un efectiv de minimum 50 de capete de femele ovine/ 25 de capete de femele caprine. SCZ, sprijin cuplat zootehnic, pentru ovine/ caprine se acordă pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, respective 50 şi 500 de capete de femele caprine şi/sau ţapi.
Complementaritatea se aplică exploatațiilor cu un efectiv cuprins între 60-500 capete ovine, respectiv 50-500 capete caprine, aceste categorii de exploatații având cea mai mica rată de rentabilitate și fiind cele mai vulnerabile în cazul fluctuațiilor prețurilor inputurilor și ale veniturilor.
Sectorul bovine carne
ANTZ 8 carne de vita și manzat- plata decuplată de producție se acordă pentru un efectiv de minimum 3 capete bovine. SCZ pentru creşterea taurinelor de carne se acordă pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete.
Complementaritatea ANT–SCZ se aplică exploatațiilor cu un efectiv cuprins între 10- 250 de capete.
Dacă sunt îndeplinite angajamentele prevăzute în echoschema „Măsura pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat”, exploatațiile care cresc tineret bovin la îngrășat de până la 32 de luni și dețin maximum 5000 de capete, pot solicita o plată suplimentară.
ATENȚIE! În conformitate cu art. 147 alin. (2) din Regulamentul 2115/2022 condițiile de acordare ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele prevazute la articolul 37 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. S-a modificat numai data de referință, 31 ianuarie 2018.
Plata se calculează în funcție de efectivele eligibile înregistrate la această data.
Pentru exploatațiile nou înființate după anul 2018, data de referință este ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a fiecărui an de depunere.
Sectorul vaca de lapte
ANTZ 7 lapte de vacă lapte – plata decuplată de producție se acordă pentru un minimum 3 tone lapte comercializat. SCZ pentru creșterea vacilor de lapte se acordă pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete. Ținând cont că în România producția medie de lapte pe cap de vacă este de 3500 litri/cap/an.
Complementaritatea se aplică exploatațiilor cu un efectiv cuprins între 5- 250 de capete în zona de munte și exploatațiilor între 10-250 capete în restul țării.
Segmentul de ferme cuprinse între 10 și 250 capete, dețin cca. 30% din total efectivelor de vaci, sunt repartizate pe întreg teritoriul țării, asigură activitate principală în zonele rurale și aprovizionează în cea mai mare proporție piețele locale. În România tot sectorul de creştere a vacilor de lapte este în dificultate, dar au fost selectate pentru sprijin cuplat tipurile de exploataţii cele mai vulnerabile, datorită rentabilităţii slabe a acestora, fapt care afectează negativ echilibrul economic, întrucât costurile producţiei depăşesc în multe dintre cazuri veniturile.
În situația în care sunt îndeplinite angajamentele prevăzute în echoschema „Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” exploatațiile de vaci de lapte, indiferent de mărimea lor, pot solicita o plată suplimentară.
În conformitate cu art. 147 alin. (2) din Regulamentul 2115/2022 condițiile de acordare ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele prevazute la articolul 37 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. S-a modificat doar data de referință, care a devenit anul 2018 pentru lapte bovine. Plata se calculează în funcție de producția valorificată în perioada de referință.
Pentru exploatațiile nou înființate după anul 2018, perioada de referință este perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice de plată a anului anterior și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a anului curent.
În mod complementar în cadrul Pilonului II dezvoltare rurală au fost programate intervenții destinate sectorului de ovine-caprine, bovine de carne, vaca de lapte care vizează atât plăți compensatorii cât și investiții la nivelul explatatiilor:
• Intervenția de Agro-mediu și climă - pachetul Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon vizează creșterea animalelor de rasă pură aparținând raselor locale în pericol de abandon și răspunde astfel nevoilor de conservare a biodiversității și de încurajare a menținerii și aplicării practicilor tradiționale,
• Sprijinul financiar reprezentat de compensarea fermierilor care utilizează terenuri agricole situate în zone unde producția agricolă este mai redusă cantitativ și/sau calitativ din cauza unor condiții naturale nefavorabile, constituie o altă contribuție asupra sectorului de creștere a animalelor,
• Sprijinul acordat în cadrul angajamentelor de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente asigură utilizarea extensivă a suprafețelor utilizate pentru pășunat sau producerea de furaje destinate animalelor,
• Investiții în fermele zootehnice, inclusiv sectorul de ovine caprine, atât pentru investițiile în producție primară cât prin cele aferente procesării,
• Interventia adresata fermelor de mici dimensiuni are în vedere prioritizarea fermelor care mețin/dezvoltă efectivele de animale din rase autohtone,
• Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri." Plan Național Strategic 2023-2027.