Ajutorul național tranzitoriu este subvenția APIA plătită de la bugetul de stat, solicitată de cei mai mulți crescători de animale. Pentru acest an, una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea acestei subvenții a fost respectarea perioadei de reținere. Pentru fermele de oi și capre care solicită subvențiile APIA din zootehnie, perioada de reținere s-a încheiat la data de 8 septembrie 2023.
Potrivit Ghidului APIA pentru acest an, efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ 9 (ajutor național tranzitoriu) trebuia să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe perioada de reţinere de 100 de zile, de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată, respectiv până la data de 8 septembrie 2023, inclusiv (finalul perioadei de reținere). Odată cu încheierea perioadei de reținere, animalele pot fi mișcate dintr-o exploatație în alta, vândute, fără a pierde ajutorul național tranzitoriu sau sprijinul cuplat zootehnic.
Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată și/sau 25 de capete de femele caprine eligibile la plată, per exploataţia cu cod ANSVSA. Cuantumul acestei plăți pe cap animal se învârte în jurul sumei de 4 euro/cap.
Aceeași regulă este aplicată și pentru plata sprijinului cuplat zootehnic pentru venit, subvenția europeană al cărei cuantum pe cap animal se așteaptă anul acesta să fie de maxim 20 euro/animal, cuantumul indicativ fiind în jur de 12 euro/cap, conform Planului Național Strategic 2023-2027.
"Ovinele/caprinele pentru care se solicită SCVZ trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, adică până-n data de 8 septembrie 2023, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere. Berbecii/țapii care nu sunt solicitați în cerere pentru SCVZ dar asigură raportul de sexe de 1 berbec, 1 țap/ 35 oi, 35 capre solicitate în cerere, trebuie să fie menținuți de la data de 01 iulie a anului de solicitare până la finalul perioadei de reținere a ovinelor, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere," precizează Ghidul APIA.
Perioadă de reţinere – perioada în care un animal care face obiectul unei cereri de plată trebuie reţinut în exploataţia, inclusiv în evidenţele acesteia, pentru care s-a depus cererea de plată sau transferat în alte exploataţii ale solicitantului sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători, inclusiv în evidenţele acestora, în care a fost transferat temporar pentru păşunat.