Adama

ANSVSA: Mesaj URGENT pentru crescătorii de animale!

Publicat: 27 iunie 2024 - 07:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are un mesaj urgent și important pentru crescătorii de animale.

Ca urmare a incidentelor grave înregistrate în ultima perioadă, consecutiv utilizării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:

Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman.
Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.
Produsele medicinale veterinare care se eliberează doar pe bază de reţetă sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.
În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat.
Proprietarii ori deținătorii de animale pot deține și administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar.
În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar, în cazul animalelor de la care se obţin alimente, notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare.
Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obțin alimente se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare.
ANSVSA este autoritatea competentă pentru supravegherea și controlul produselor medicinale veterinare.

control-veterinar-ferme_b

Prin structurile din subordine autorizează și controlează calitatea și circulația produselor medicinale veterinare, de la fabricație până la utilizare.

In ceea ce privește activitatea de control, menționăm faptul că anual ANSVSA derulează atât Planul de control oficial privind circulaţia şi utilizarea produselor medicinale veterinare, cât și Planul de prelevare și testare a produselor medicinale veterinare.

Astfel, se efectuează controale în farmaciile veterinare, privind eliberarea produselor medicinale veterinare pe bază de prescripție, iar unitățile care nu respectă cerințele legale sunt sancționate și, după caz se sesizează Inspectoratul de Poliție Județean.

Consecutiv cazurilor grave de intoxicație produse la oameni și animale, ca urmare a aplicării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe, ANSVSA a luat mai multe măsuri, dintre care menționăm:

Anchete privind trasabilitatea produselor antiparazitare externe de uz veterinar (în special a produsului Diazinol) pe tot lanțul de distribuție, pentru clarificarea aspectelor ce au condus la apariția acestor incidente, precum și aplicarea măsurilor în cazul constatării neconformităților, inclusiv anunțarea altor autorități competente;

Prelevarea de pe piață a produsului medicinal veterinar Diazinol, în vederea verificării conformității acestuia cu specificațiile aprobate. Conform buletinului de analiză eliberat de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar acesta corespunde cu specificațiile aprobate ale produsului și cu prevederile Farmacopeei Europene.

A fost elaborat și postat pe site-ul ANSVSA, la secțiunea Transparență decizională, proiectul de ordin pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de organizare și funcționare a unităților farmaceutice veterinare, precum și procedura de înregistrare sanitară veterinară/autorizare sanitară veterinară a unităților și activităților din domeniul farmaceutic veterinar, prin care se propune interzicerea deținerii și comercializării în farmaciile veterinare a produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline.

Vizualizat: 8225 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Subvenția APIA legume de 1.609 euro/ha, noua condiție în vigoare din 1 ianuarie 2025!

Subvenția APIA legume de 1.609 euro/ha, noua condiție în vigoare din 1 ianuarie 2025!

13 ianuarie 2025 - 13:48

Fermierii care solicită anul acesta sprijinul cuplat vegetal pentru legume cultivate în câmp sunt obligați să vândă legumele exclusiv către fabricile de procesare sau să aibă în fermă o astfel de fabrică. Modificarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025, conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic 2023-2027.

Suprafața minimă anul ăsta la subvenția APIA cu cel mai mare cuantum pe hectar!

Suprafața minimă anul ăsta la subvenția APIA cu cel mai mare cuantum pe hectar!

13 ianuarie 2025 - 12:57

Sprijinul cuplat vegetal, subvenția APIA achitată din fonduri europene, cu cel mai mare cuantum pe hectar, a fost modificată în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, fiind eliminate condiții de eligibilitate. Modificările au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

13 ianuarie 2025 - 05:32

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, pe hectar și pe cap animal, cuvenite pentru cererile depuse anul trecut, după aprobarea bugetului de stat a României pentru acest an, 2025. ANT se achită din bugetul național al anului următor anului depunerii cererilor la APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii