Achiziționarea animalelor din specia porcină de la mijlocitorii de afaceri cu animale vii este interzisă, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un Ordin publicat acum pe site-ul oficial al instituției. Pe înțelesul tuturor, este interzisă cumpărarea de porci de la intermediari, samsari cum le spun crescătorii de animale.
Noul Ordin ANSVSA privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor stabilește obligaţii privind identificarea şi mişcarea animalelor:
"(1) Fiecare deţinător are obligaţia de a identifica şi înregistra animalele deţinute.
(2) Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificării animalelor deţinute.
(3) Deţinătorul animalului va înregistra în registrul exploataţiei naşterea animalului în aceeaşi zi cu identificarea lui, în cazul bovinelor înregistrând totodată şi codul de identificare al mamei şi al mamei donatoare dupa caz; de asemenea, deţinătorul animalului este responsabil de înregistrarea
naşterii animalului şi în SNIIA, în termen de 7 zile de la identificarea lui, în cazul bovinelor înregistrându-se totodată şi codul de identificare al mamei si al mamei donatoare dupa caz;
(4) Proprietarul sau administratorul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de documentele de circulație şi document unic de identificare după caz.
(5) La achiziţionarea sau încredinţarea oricăror animale din speciile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare, deţinătorul de animale înregistrează în aceeaşi zi în registrul exploataţiei intrarea/ieşirea respectivelor animale în/din exploataţie şi este responsabil de înregistrarea mişcării
în SNIIA pentru speciile bovine, ovine, caprine si porcine, în termen de cel mult 3 zile de la intrarea/ieşirea animalului.
(6) În cazul în care încredinţarea animalelor se face către un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de circulație va fi completat cu codul de înregistrare al acestuia, iar la înregistrarea mişcării în SNIIA pentru speciile bovine, ovine, caprine va fi, de asemenea, înregistrat acest cod ca şi
destinaţie intermediară a animalelor.
(7) Achiziționarea animalelor din specia porcină de la mijlocitorii de afaceri cu animale vii este interzisă;
(8) Deţinătorul animalelor are obligaţia ca la orice mişcare a acestora să înregistreze documentul de circulație al animalelor.
(9) Numai animalele înscrise în documentul de circulație pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.
(10) Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa pe timpul mişcării animalelor următoarele documente:
a) documentul de circulație;
b) alte documente prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
(11) La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa un document care să conţină codul exploataţiei de destinaţie -document de înregistrare a exploataţiei, copie după documentul de identificare sau împuternicire din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.
(12) Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a reţine, de a păstra şi de a arhiva documentele de circulație eliberate pentru animalele care au fost şi/sau sunt în exploataţie.
(13) În vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinară documentele de însoţire a animalelor pe parcursul mişcării acestora.
(14) La sosirea animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, camelide, cervidee și reni în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă documentele de circulație, respectiv documentul de identificare unic pe viaţă, după caz.
(15) La constituirea unei exploataţii de tranzit de tip stână sau tabără de vară, prin încredinţarea animalelor din speciile bovine, ovine și caprine, către un deţinător sau către proprietarul acelei exploataţii de tranzit, acesta preia numai animale care sunt însoţite de documentul de circulație.
(16) În perioada în care animalele din speciile bovine, ovine și caprine, se află într-o exploataţie de tranzit de tip stână sau tabără de vară, proprietarul acesteia sau deţinătorul animalelor are obligaţia de a avea la dispoziţia organelor de control documentele de circulație ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.
(17) În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, tăiere de urgență, ucidere în focar, ucidere preventive, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a mijloacelor oficiale de identificare aplicate animalelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor înregistrează în aceeaşi zi evenimentul în registrul exploataţiei şi are responsabilitatea pentru înregistrarea evenimentului în SNIIA pentru speciile bovine, ovine, caprine si porcine, în termen de cel mult 3 zile de la producerea lui.
(18) În cazul evenimentului de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale mijloacele oficiale de identificare ale animalelor sacrificate.
(19) În cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, mijloacele oficiale de identificare nu se îndepărtează", decide ANSVSA prin Ordin.