Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) îi amenință cu amenzi de până în 40.000 de lei pe cei care vând porci care nu au examenul sanitar veterinar.
ANSVSA vine cu un astfel de avertisment în contextul evoluției Pestei Porcine Africane (PPA). Drept urmare, îi sfătuiește pe consumatorii de carne de porc să cumpere doar din spațiile autorizate sanitar veterinar.
ANSVSA a mai făcut și alte de recomandări, benefice sănătății cumpărătorilor. De exemplu, odată achiziționate alimentele de origine animală ele trebuie introduse în frigider, la anumite temperaturi: ”carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C +4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C”, informează inspectorii ANSVSA, într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește autorizația sanitară, un astfel de examen costă 25 lei sau 50 lei. În cazul evitării examenului sanitar, amenzile pot atinge sume între 20.000 de lei și 40.000 de lei.
Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directă) și 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială) și 49,98 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directă) pentru probele provenite de la porcii mistreți.
La nivelul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, a mai transmis ANSVSA.
Inspectorii instituției recomandă ca după o autorizație sanitară nefavorabilă să nu fie consumată carnea de porc. Probele se recoltează din mai multe părți ale animalului, sacrificat de mulți oameni, în perioada Crăciunului, respectiv: limbă, mușchii maseteri sau partea musculară a diafragmei.
”Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.
Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci)”, mai clarifică ANSVSA.
ANSVSA: ”Este interzis transportul cărnii de porc prin bagajele personale”
Totodată, ANSVSA precizează că este interzis a transporta în bagajele personale carne de porc sau de alte animale. Instituția mai sfătuiește populația ca atunci când cumpără produse alimentare din piețe sau târguri să fie atentă la următoarele aspecte:
”– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi”, conform ANSVSA.