Adama
Vinasa Rompak

Ancheta DNA: Adeverințe false pentru pensii CAP! Cât costă un an de vechime în CAP?

Publicat: 11 martie 2022 - 09:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin că au descoperit un grup infracțional care se ocupa de adeverințe false pentru pensii CAP, Cooperativa Agricolă de Producție. Adeverințele false erau eliberate de un funcționar de la arhiva primăriei orașului Ianca, iar prețul plătit de cei care voiau să obțină pensii sociale CAP, pentru un an de vechime în CAP, era de 580 de lei din care 200 de lei i-ar fi revenit funcționarului primăriei.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus măsuri preventive într-un dosar penal de fapte de corupție privind eliberarea de adeverințe false necesare pentru obținerea de pensii sociale minime C.A.P

Concret, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 02 respectiv 03 martie 2022, a inculpatelor:

PAVEL ROMICA, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, jud. Brăila, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată,
- fals intelectual în formă continuată,
- complicitate la participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

Persoană fizică, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- trafic de influență în formă continuată,
- dare de mită în formă continuată.

În aceeași cauză a mai fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar față de trei persoane fizice, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și dare de mită.

În cursul zilei de 02 martie 2022, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la următoarele instituții publice: Primăria orașului Ianca, Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea și Oficiile Poștale Județene Brăila și Vrancea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, inculpata Pavel Romica, în calitatea menționată mai sus, împreună cu alți doi inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, grup care și-ar fi desfășurat activitatea până în luna februarie 2022.

Prin această „asociere” membrii grupului ar fi urmărit obținerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverințe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.) Ianca, județul Brăila, astfel încât să poată obține pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Națională de Pensii.

Concret, în perioada respectivă, inculpata Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, județul Brăila, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi pretins și a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării și eliberării adeverințelor false menționate mai sus.

Cu titlu de exemplu precizăm că beneficiarilor de adeverințe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei/anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” suma de 8.700 lei. După ce intermediarii își opreau „comisionul” (între 2.700 lei și 3.000 lei) inculpatei Pavel Romica îi revenea suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime).

În continuare, beneficiarii ar fi depus dosarele de pensionare, care includeau și acele adeverințe false, la Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea, ai căror angajați au emis fără vinovăție deciziile de pensionare pentru fiecare titular.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei inculpați aflați sub această măsură trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu depășească limita teritorială a țării, a județelor Vrancea și Buzău, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu se deplaseze la sediile Caselor Județene de Pensii ale județelor Vrancea, Buzău și Brăila și nici la sediul Primăriei orașului Ianca,
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, celor cinci inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, Inspectoratului General al Poliției Române și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție," precizează comunicatul DNA.

sursa foto: adevărul.ro

 

 

Vizualizat: 4493 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii