Adama
Vinasa Rompak

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

Publicat: 09 aprilie 2021 - 06:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

Transportul animalelor vii face obiectul unei comisii speciale de anchetă care, deși ar trebui să analizeze deficiențele actualului regulament european și să recomande îmbunătățiri pare că urmărește cu orice preț interzicerea comerțului cu animale vii în Europa. Cel puțin asta văd la mulți dintre membrii acestei comisii și vreau să vă spun că ei o fac cu foarte mare îndârjire, chiar obsesiv.

Noi nu putem permite asta, nu putem permite oprirea exportului, pentru că ar însemna, cum foarte bine știți, sfârșitul unei nișe în care fermierii români s-au așezat, o nișă care e profitabilă pentru toată lumea, și pentru fermieri și pentru România, iar distrugerea acestui sector ar însemna dispariția unuia dintre puținele sectoare rămase performante la noi în țară. Am să vă dau câteva detalii despre strategia De la fermă la furculiță, care e un dosar fierbinte pe masa Comisiei pentru agricultură în această perioadă, la care au fost depuse nici mai mult, nici mai puțin, 2.295 de amendamente și asta spune destul de mult dspre interesul imens pentru al Parlamentului și al sectorului agricol pentru această strategi. Plecând de la premisa că modul în care producem și consumăm mâncare are un impact asupra mediului, biodiversității, sănătății și bunăstării animalelor, Comisia Europeană vrea să pună sectorul agroalimentar pe traiectoria Green Deal (Pact Verde n.r.) și să-l facă sustenabil.

Scopul este în mare parte binevenit însă unele amendamente ar putea avea un rezultat nociv la adresa sectorului zootehnic și am să văd au câteva exemple. Există un paragraf 20 în draftul de raport unde se vorbește despre o schimbare la scară largă a consumului de alimente și se recomandă un consum redus de carne roșie și procesată. Aparent, paragraful nu par periculos fiind vorba despre o simplă recomandare însă dacă ne uităm la alte amendamente, la alte paragrafe, tema pune o mare problemă deoarece e clar, ne arată că există un plan de diminuare a consumului de carne, deci o reducere a numărului de animale crescute. De exemplu, există amendamentul 1711 care este depus chiar de unul dintre cei doi co-raportori și care vorbește de o inversare a procesului de proteină animală versus proteină vegetală din alimentația noastră. Cu alte cuvinte cere Comisiei Europene ca alimentația noastră să nu mai fie bazată pe un consum de 60% proteină animală și 40% proteină vegetală ci invers 40% proteină animală și 60% proteină vegetală.

Mai sunt și alte amendamente în care se cere reducerea semnificativă pe piață a volumelor de carne și produse lactate, precum și a consumului acestora. Or, unele în care se cere inclusiv reducerea numărului de animale crescute la nivel european pentru carne, lapte, ouă și interzicerea dezvoltării unor noi ferme sau unor noi unități de producție. Între timp, aparent fără legătură, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a aprobat recent primul vierme pentru consum uman și analizează alte 14 insecte în același scop, iar știrile despre carnea sintetică au prins din ce în ce mai multă vizibilitate în bula aceasta de la Bruxelles, a anunțat europarlamentarul român Carmen Avram.

Prin unele amendamente se urmărește înlocuirea transportului de animale vii cu transportul de carcase, a mai spus Carmen Avram.

Aceste amendamente sunt depuse și sprijinite de unii membri ai comisiei de anchetă privind bunăstarea animelor vii în timpul transportului, comisie din care eu fac parte și ocup poziția de coordonator din partea grupului S&D. Inițial, această comisie ar fi trebuit să investigheze slăbiciunile Regulamentului european 1/2005 și să recomande îmbunătățiri. Dar pe parcursul ultimelor luni, de fapt, chiar de la înființarea acestei comisii anul trecut, ea s-a transformat într-o platformă de promovare a interzicerii exportului de animale vii de tot în Uniunea Europeană și, implicit, pentru România. Și pot să vă spun că dialogul în această comisie este foarte, foarte complicat.

Nu se caută soluții de îmbunătățire, se merge direct la extremă și presiunea este foarte mare pentru ca, la nivelul Comisiei Europene, să fie declarat exportul de animale vii interzis. Pentru România, acest lucru ar însemna distrugerea întregului sector și cred că trebuie să luăm toate măsurile pentru a îmbunătăți, evident, bunăstarea animalelor, e o condiție esențială pentru noi dacă vrem ca acest sector să supraviețuiasă, trebuie să îmbunătățim bunăstarea animalelor în timpul transportului.

Adică, să apelăm la veterinari care să fie pe nave, să limităm transportul la temperaturi mari, să avem un control mult mai dur, pregătirea mai bună a personalului care efectuează acest control, să ne îmbunătățim legislația națională, lucru pe care România l-a făcut într-o oarecare măsură, dar mai  nevoie de niște intervenții și rămâne de văzut cum va fi implementat și să ne asigurăm de continuitatea acestei nișe. Altfel, poziția dominantă pe care o avem în statele din Orientul Mijlociu ne-ar putea fi ocupată de concurență, Turcia și Auastralia fiind principalii noștri competitori pe această piață din Orientul Mijlociu, a adăugat eurodeputata Carmen Avram.

VIDEO AICI DEZBATEREA  ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

Vizualizat: 6812 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii