KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Publicat: 22 aprilie 2021 - 12:17
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

"Am făcut în fiecare an cerere la primărie să-mi dea pășune. În momentul de față, nu am niciun metru pătrat de pășune de la primărie. Am ajuns în culmea disperării. Am 1.500 de litri de lapte pe zi, în fiecare zi predau laptele la fabrica de procesare, cu factură, cu tot, și am ajuns în culmea disperării că nu mai am ce să le dau să mănânce la vaci. În urma cererii pe care am depus-o la primărie, am primit răspunsul: nu avem de unde să-ți dăm, că nu avem pășune. Dar noi aici în comună ne luptăm cu primăria pentru 150 de hectare de pășune în care e semănat și anul ăsta porumb, să ne-o înființeze ca pășune, pentru că a fost dată pentru reîntregirea pășunii Girișul de Criș. Și știe toată lumea, știe Prefectura Bihor, Direcția Agricolă, și i-au pus în vedere primăriei, pentru că a expirat în ianuarie contractul avut de primărie cu o firmă din Ungaria pentru suprafața asta. Nicicum nu se vrea să avem și noi o bucată de pășune.

Noi, crescătorii, știm că până anul ăsta trebuia să fie semănată să fie pășune. Am angajat un avocat ca să facă adrese din nou către prefect, către APIA, Direcția Agricolă și acum așteptăm răspuns de la ei. Dar Direcția Agricolă a fost și la mine la fermă, urmează să vină cineva de la Prefectură. Totuși, mă gândesc că trebuie făcut ceva și pentru noi, crescătorii, că 1.500 de litri de lapte pe zi merg în alimentația publică, merg la consumatori, și ar fi păcat să duc vacile la abator. Mi-am adus animale din import, din Polonia, sunt animale cu pedigree", ne spune supărat crescătorul.

În adresa primită pe 19 martie 2021 de crescătorul de bovine, Primăria îi comunică următoarele: "În prezent, comuna Girișu de Criș nu are disponibil de pășune pentru a vă pune la dispoziție suprafața de pășune pe care o solicitați."

Fermierul din Bihor ne-a mai spus că cele 158 de hectare de pășune care ar completa pășunea comunei sunt în domeniul public al primăriei. Conform legii în vigoare, primăria nu este obligată să atribuie această pășune direct crescătorilor, suprafața este atribuită prin licitație.

"O să vină alții din alte părți să liciteze și noi nu o să putem plăti chiria pe hectar. Avocatul o să facă adrese și la Ministerul Agriculturii, la prim-ministru, că totuși sunt un fermier cu 100 de animale. Dacă ar fi și astea 158 de hectare, am avea speranță și noi să avem o bucată de pășune. Acum numa' dacă vorbesc cu 6-7 preoți să se roage să le vină mintea la cap la ăștia de la primărie", a declarat crescătorul pentru Agroinfo.

Problema pășunii de la Girișu de Criș e mai veche. Agroinfo a scris în 2019 despre un control făcut în comună de Prefectura Bihor ca urmare a petiței depusă de un alt crescător de animale din zonă.

După verificările făcute în 2019, Prefectura le-a răspuns printr-o adresă crescătorilor de animale.

"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.

Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu, aflat în funcție la vremea respectivă.

Situația a rămas însă aceeași și astăzi, primăria se pare că nu a pus în aplicare măsurile dispuse în 2019 de către Prefectura Bihor. Din acest motiv, pe 13 aprilie 2021, Prefectura Bihor revine și avertizează din nou primăria Girișu de Criș.

"Față de Raportul de control încheiat în data de 27.06.2019, în urma sesizării nr.150/p/10.05.2019 referitoare la încheierea unui contract de arendare a unei suprafețe de teren agricol, proprietate a comunei, fără aprobarea Consiliului Local și neurmărirea clauzelor asumate de către utilizatorul terenului SC Feki Zoldon SRL, Comisia constituită prin ordin al Prefectului județului Bihor nr.221/12.06.2019 a dispus la punctul 4 un plan de măsuri pentru restabilirea stării de legalitate, în vederea înființării izlazului comunal.giris 3_bgiris doi_b

Vă atenționăm cu privire la respectarea obligațiilor ce vă revin în calitate de secretar general al Comunei Girișul de Criș, care trebuia să transmită periodic Instituției Prefectului Județului Bihor realizarea măsurilor stabilite în Raportul de control precum și măsurile întreprinse până la finalizarea procedurii administrative de schimbare a categoriei de folosință din teren arabil în izlaz comunal inclusiv cu finalizarea notării în Cartea Funciară", este avertizată primăria în adresa transmisă acum și semnată de prefectul Dumitru Țiplea.

Aceeași adresă i-a fost transmisă de Prefectură și crescătorului de animale Dumitru Jurjac, care a sesizat anul acesta, prin avocat, Prefectura.

Este clar că Prefectura cere primăriei ca suprafața respectivă, cele circa 159 ha, să redevină pășune.

 

 

Vizualizat: 2600 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

Decizie ASTĂZI Comisia Europeană: Ajutoare de stat, ajutoare Covid!

23 iulie 2021 - 18:29

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 23 iulie, o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

Eurodeputat Daniel Buda: Ordonanță de o importanță crucială pentru fermierii români!

23 iulie 2021 - 17:54

Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, se arată mulțumit de aprobarea ordonanței de urgență care prevede intervenția rapidă în cazul atacurilor urșilor. Guvernul condus de Cîțu a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență propusă de Ministerul Mediului, care stabilește intervenția în 24 de ore în cazul atacurilor urșilor.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii și crescătorii de animale!

23 iulie 2021 - 12:05

!!! 2 august 2021 este ultima zi pentru depunerea Cererii de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură pentru trimestrul II, 2021, avertizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis acum pentru Agroinfo.

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

APIA anunță apicultorii: Termen limită ajutoare apicultură pentru 2021! Cerere! LISTA completă de acte necesare!

23 iulie 2021 - 11:49

Termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru ajutoarele din apicultură este data de 31 iulie 2021 însă ținând cont că data de 31 iulie este zi nelucrătoare, solicitanții pot depune cererile de plată până la data de 02.08.2021, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

VIDEO! Fermierii din Olt, în ajutorul sinistraților din Munții Apuseni!

23 iulie 2021 - 10:36

Fermierii din județul Olt au sărit în ajutorul sinistraților din Roșia Montană, județul Alba, Munții Apuseni, care au fost puternic afectați de inundațiile și viiturile din ultima perioadă. Fermierii s-au mobilizat exemplar pentru a strânge ajutoare, legume, dar și saltele de dormit, care au fost trimise oamenilor din Munții Apuseni afectați de furia apelor.

Decizie MADR pentru subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

Decizie MADR pentru subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

23 iulie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE- Comitetul Special pentru Agricultură pentru îmbunătățirea textului Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic, astfel încât acesta să răspundă nevoilor și priorităților agriculturii românești, anunță MADR într-un comunicat transmis Agroinfo.

Agroland, investiție de 1,3 milioane de euro într-o fabrică de nutrețuri!

Agroland, investiție de 1,3 milioane de euro într-o fabrică de nutrețuri!

22 iulie 2021 - 18:20

Agroland a decis preluarea activității fabricii de nutrețuri combinate de la Caransebeș, printr-o investiție de 1.300.000 euro. Aceasta va deveni prima fabrică din România, pentru care se va obține certificarea non-GMO, pentru producția de furaje nemodificate genetic. Capacitatea de producție a fabricii este în prezent de 12.000 tone/ an și este vizată o creștere a acesteia, de circa 25% pe an, anunță Agroland într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț ASTĂZI Ministerul Agriculturii: Start cereri pentru ajutoare europene!

Anunț ASTĂZI Ministerul Agriculturii: Start cereri pentru ajutoare europene!

22 iulie 2021 - 15:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 - „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” și de depunere a proiectelor pentru submăsura 9.1 – „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”.

Prim-ministrul Cîțu, anunț ACUM pentru fermieri legat de închiderea piețelor și de noi taxe în agricultură!

Prim-ministrul Cîțu, anunț ACUM pentru fermieri legat de închiderea piețelor și de noi taxe în agricultură!

22 iulie 2021 - 15:30

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Federaţiei Agrostar. Ce le-a spus premierul României despre închiderea piețelor agro-alimentare și despre noi taxe în agricultură?

APROBAT! Ajutor de 20 de milioane de euro pentru fermieri, crescători de animale!

APROBAT! Ajutor de 20 de milioane de euro pentru fermieri, crescători de animale!

22 iulie 2021 - 12:52

Fermierii, crescătorii de animale din România beneficiază de prime pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor. Ghidul solicitantului submăsurii 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, pentru anul 2021, a fost aprobat și este publicat pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), anunță Ministerul Agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
04. 23, 2021. Friday 05:56
Buna ziua, am doua intrebari: de ce trenul a ajuns la primarie prin ordinul prefectului si nu prin efectele legii 247 din 2005 si fiind un bun al comunei deci a intregi populatii corect este sa decida primaria ce este mai util majoritatii locuitorilor nu doar a unei persoane. Crescatorul este liber sa-si faca pasune pe teren cumparat sau concesiona. Legea care care blocheaza suprafata generala de pasune este depasita, multe localiati au pasuni pe care nu se pot dezvolta dar crescatorii de animale au posibilitatea de a creea alte suprafete de pasune. Exemplu: primaria are izlaz dat la 7 crescatori de animale dar in localitate sunt persoane care vor sa construiasca hale dar nu are primaria teren pentru constructia acestora. Un puz pe 20 ha poate sa aduca locuri de munca si venturi mult mai mari la primarie si in interesul comunitatii.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii