Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Publicat: 22 aprilie 2021 - 12:17
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

"Am făcut în fiecare an cerere la primărie să-mi dea pășune. În momentul de față, nu am niciun metru pătrat de pășune de la primărie. Am ajuns în culmea disperării. Am 1.500 de litri de lapte pe zi, în fiecare zi predau laptele la fabrica de procesare, cu factură, cu tot, și am ajuns în culmea disperării că nu mai am ce să le dau să mănânce la vaci. În urma cererii pe care am depus-o la primărie, am primit răspunsul: nu avem de unde să-ți dăm, că nu avem pășune. Dar noi aici în comună ne luptăm cu primăria pentru 150 de hectare de pășune în care e semănat și anul ăsta porumb, să ne-o înființeze ca pășune, pentru că a fost dată pentru reîntregirea pășunii Girișul de Criș. Și știe toată lumea, știe Prefectura Bihor, Direcția Agricolă, și i-au pus în vedere primăriei, pentru că a expirat în ianuarie contractul avut de primărie cu o firmă din Ungaria pentru suprafața asta. Nicicum nu se vrea să avem și noi o bucată de pășune.

Noi, crescătorii, știm că până anul ăsta trebuia să fie semănată să fie pășune. Am angajat un avocat ca să facă adrese din nou către prefect, către APIA, Direcția Agricolă și acum așteptăm răspuns de la ei. Dar Direcția Agricolă a fost și la mine la fermă, urmează să vină cineva de la Prefectură. Totuși, mă gândesc că trebuie făcut ceva și pentru noi, crescătorii, că 1.500 de litri de lapte pe zi merg în alimentația publică, merg la consumatori, și ar fi păcat să duc vacile la abator. Mi-am adus animale din import, din Polonia, sunt animale cu pedigree", ne spune supărat crescătorul.

În adresa primită pe 19 martie 2021 de crescătorul de bovine, Primăria îi comunică următoarele: "În prezent, comuna Girișu de Criș nu are disponibil de pășune pentru a vă pune la dispoziție suprafața de pășune pe care o solicitați."

Fermierul din Bihor ne-a mai spus că cele 158 de hectare de pășune care ar completa pășunea comunei sunt în domeniul public al primăriei. Conform legii în vigoare, primăria nu este obligată să atribuie această pășune direct crescătorilor, suprafața este atribuită prin licitație.

"O să vină alții din alte părți să liciteze și noi nu o să putem plăti chiria pe hectar. Avocatul o să facă adrese și la Ministerul Agriculturii, la prim-ministru, că totuși sunt un fermier cu 100 de animale. Dacă ar fi și astea 158 de hectare, am avea speranță și noi să avem o bucată de pășune. Acum numa' dacă vorbesc cu 6-7 preoți să se roage să le vină mintea la cap la ăștia de la primărie", a declarat crescătorul pentru Agroinfo.

Problema pășunii de la Girișu de Criș e mai veche. Agroinfo a scris în 2019 despre un control făcut în comună de Prefectura Bihor ca urmare a petiței depusă de un alt crescător de animale din zonă.

După verificările făcute în 2019, Prefectura le-a răspuns printr-o adresă crescătorilor de animale.

"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.

Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu, aflat în funcție la vremea respectivă.

Situația a rămas însă aceeași și astăzi, primăria se pare că nu a pus în aplicare măsurile dispuse în 2019 de către Prefectura Bihor. Din acest motiv, pe 13 aprilie 2021, Prefectura Bihor revine și avertizează din nou primăria Girișu de Criș.

"Față de Raportul de control încheiat în data de 27.06.2019, în urma sesizării nr.150/p/10.05.2019 referitoare la încheierea unui contract de arendare a unei suprafețe de teren agricol, proprietate a comunei, fără aprobarea Consiliului Local și neurmărirea clauzelor asumate de către utilizatorul terenului SC Feki Zoldon SRL, Comisia constituită prin ordin al Prefectului județului Bihor nr.221/12.06.2019 a dispus la punctul 4 un plan de măsuri pentru restabilirea stării de legalitate, în vederea înființării izlazului comunal.giris 3_bgiris doi_b

Vă atenționăm cu privire la respectarea obligațiilor ce vă revin în calitate de secretar general al Comunei Girișul de Criș, care trebuia să transmită periodic Instituției Prefectului Județului Bihor realizarea măsurilor stabilite în Raportul de control precum și măsurile întreprinse până la finalizarea procedurii administrative de schimbare a categoriei de folosință din teren arabil în izlaz comunal inclusiv cu finalizarea notării în Cartea Funciară", este avertizată primăria în adresa transmisă acum și semnată de prefectul Dumitru Țiplea.

Aceeași adresă i-a fost transmisă de Prefectură și crescătorului de animale Dumitru Jurjac, care a sesizat anul acesta, prin avocat, Prefectura.

Este clar că Prefectura cere primăriei ca suprafața respectivă, cele circa 159 ha, să redevină pășune.

 

 

Vizualizat: 2447 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

Plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de animale! Anunț important!

11 mai 2021 - 14:45

Sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie! Crescătorii de animale sunt anunțați că pierd această subvenție APIA, cifrată la aproape 200 de euro/cap de animal, dacă nu au cerut până la data de 1 mai 2021 adeverința de apartenență a animalelor la rasă necesară pentru obținerea banilor de la APIA. Anunțul este făcut de Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România, ACBCR, și sunt vizate rasele de bovine Limousine și Charolaise.

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

Ministrul Oros: Eu vreau ca fermierii să câștige!

11 mai 2021 - 08:12

Culturile agricole arată bine la ora actuală chiar dacă unele lucrări au fost întârziate din cauza ploilor abundente şi a frigului, iar estimările sunt foarte bune, a declarat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe susținută la sediul MADR. Șeful MADR a adăugat, referitor la creșterea prețurilor, că-și dorește ca fermierii să câștige.

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

România, 3,2 milioane de exploatații agricole!

11 mai 2021 - 07:48

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică din România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol. La ultimul recensământ au fost înregistrate 3,6 milioane de exploataţii agricole.

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

Datele care sunt vitale pentru acordarea ajutoarelor din agricultură!

11 mai 2021 - 07:15

„Datele statistice sunt vitale pentru cunoașterea realităților din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor” a declarat domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, la conferința organizată luni, 10 mai 2021, la Ministerul Agriculturii. Pe baza acestor date se stabilesc și subvențiile de care vor beneficia fermierii.

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

Subvenții APIA! Anunț APIA pentru fermieri!

11 mai 2021 - 06:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care beneficiază de subvenții că este în plină desfășurare campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2021. Au mai rămas 7 zile în care fermierii pot să ceară subvențiile agricole din acest an fără penalități.

Investigații la ferme mari!

Investigații la ferme mari!

10 mai 2021 - 16:12

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în rândul unor mari producători şi comercianţi de carne de pasăre din România, în urma unor indicii care arată că ar putea exista înţelegeri sau practici pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare, potrivit unui comunicat de presă al autorităţii. Referitor la aceste investigații, Uniunea Crescătorilor de Păsări ne-a transmis astăzi un comunicat.

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

Ministrul Oros: Verificăm dacă rezultatele recensământului se suprapun fidel cu bazele de date cu animale!

10 mai 2021 - 13:50

De astăzi, 10 mai 2021, începe recensământul general agricol, demararea acțiunii a fost marcată printr-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii, fiind prezenți, alături de ministrul agriculturii, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ministrul Adrian Oros a declarat că rezultatele vor arăta dacă numărul de animale se suprapune pe bazele de date deja existente, suprafața agricolă, numărul de ferme, etc.

Scrisoarea fermierilor români către Bruxelles!

Scrisoarea fermierilor români către Bruxelles!

10 mai 2021 - 13:02

Fermierii români au transmis o scrisoare către Bruxelles, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniuna Europeană, Parlamentului European, europarlamentarilor români, anunță Alianța pentru Agricultură și Cooperare, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Ministrul Oros, anunț astăzi despre plata subvențiilor APIA!

Ministrul Oros, anunț astăzi despre plata subvențiilor APIA!

10 mai 2021 - 12:31

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a transmis astăzi un mesaj fermierilor care solicită subvențiile agricole din acest an. Șeful MADR a ținut o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii.

Subvenție APIA de 7.000 euro/ha! Culturile agricole care iau cei mai mulți bani de la APIA!

Subvenție APIA de 7.000 euro/ha! Culturile agricole care iau cei mai mulți bani de la APIA!

10 mai 2021 - 09:15

Sume mari pe hectar pentru aceste culturi agricole! Au crescut spectaculos ajutoarele pentru fermierii care cultivă legume în spații protejate. La momentul acesta, cultivatorii de legume par să beneficieze de sumele cele mai generoase pe hectar acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
04. 23, 2021. Friday 05:56
Buna ziua, am doua intrebari: de ce trenul a ajuns la primarie prin ordinul prefectului si nu prin efectele legii 247 din 2005 si fiind un bun al comunei deci a intregi populatii corect este sa decida primaria ce este mai util majoritatii locuitorilor nu doar a unei persoane. Crescatorul este liber sa-si faca pasune pe teren cumparat sau concesiona. Legea care care blocheaza suprafata generala de pasune este depasita, multe localiati au pasuni pe care nu se pot dezvolta dar crescatorii de animale au posibilitatea de a creea alte suprafete de pasune. Exemplu: primaria are izlaz dat la 7 crescatori de animale dar in localitate sunt persoane care vor sa construiasca hale dar nu are primaria teren pentru constructia acestora. Un puz pe 20 ha poate sa aduca locuri de munca si venturi mult mai mari la primarie si in interesul comunitatii.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

2 minute

2 minute
Soţia: – Înainte erai foarte fericit dacă mă vedeai măcar două minute pe zi. Detalii