Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.
"Am făcut în fiecare an cerere la primărie să-mi dea pășune. În momentul de față, nu am niciun metru pătrat de pășune de la primărie. Am ajuns în culmea disperării. Am 1.500 de litri de lapte pe zi, în fiecare zi predau laptele la fabrica de procesare, cu factură, cu tot, și am ajuns în culmea disperării că nu mai am ce să le dau să mănânce la vaci. În urma cererii pe care am depus-o la primărie, am primit răspunsul: nu avem de unde să-ți dăm, că nu avem pășune. Dar noi aici în comună ne luptăm cu primăria pentru 150 de hectare de pășune în care e semănat și anul ăsta porumb, să ne-o înființeze ca pășune, pentru că a fost dată pentru reîntregirea pășunii Girișul de Criș. Și știe toată lumea, știe Prefectura Bihor, Direcția Agricolă, și i-au pus în vedere primăriei, pentru că a expirat în ianuarie contractul avut de primărie cu o firmă din Ungaria pentru suprafața asta. Nicicum nu se vrea să avem și noi o bucată de pășune.
Noi, crescătorii, știm că până anul ăsta trebuia să fie semănată să fie pășune. Am angajat un avocat ca să facă adrese din nou către prefect, către APIA, Direcția Agricolă și acum așteptăm răspuns de la ei. Dar Direcția Agricolă a fost și la mine la fermă, urmează să vină cineva de la Prefectură. Totuși, mă gândesc că trebuie făcut ceva și pentru noi, crescătorii, că 1.500 de litri de lapte pe zi merg în alimentația publică, merg la consumatori, și ar fi păcat să duc vacile la abator. Mi-am adus animale din import, din Polonia, sunt animale cu pedigree", ne spune supărat crescătorul.
În adresa primită pe 19 martie 2021 de crescătorul de bovine, Primăria îi comunică următoarele: "În prezent, comuna Girișu de Criș nu are disponibil de pășune pentru a vă pune la dispoziție suprafața de pășune pe care o solicitați."
Fermierul din Bihor ne-a mai spus că cele 158 de hectare de pășune care ar completa pășunea comunei sunt în domeniul public al primăriei. Conform legii în vigoare, primăria nu este obligată să atribuie această pășune direct crescătorilor, suprafața este atribuită prin licitație.
"O să vină alții din alte părți să liciteze și noi nu o să putem plăti chiria pe hectar. Avocatul o să facă adrese și la Ministerul Agriculturii, la prim-ministru, că totuși sunt un fermier cu 100 de animale. Dacă ar fi și astea 158 de hectare, am avea speranță și noi să avem o bucată de pășune. Acum numa' dacă vorbesc cu 6-7 preoți să se roage să le vină mintea la cap la ăștia de la primărie", a declarat crescătorul pentru Agroinfo.
Problema pășunii de la Girișu de Criș e mai veche. Agroinfo a scris în 2019 despre un control făcut în comună de Prefectura Bihor ca urmare a petiței depusă de un alt crescător de animale din zonă.
După verificările făcute în 2019, Prefectura le-a răspuns printr-o adresă crescătorilor de animale.
"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.
Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu, aflat în funcție la vremea respectivă.
Situația a rămas însă aceeași și astăzi, primăria se pare că nu a pus în aplicare măsurile dispuse în 2019 de către Prefectura Bihor. Din acest motiv, pe 13 aprilie 2021, Prefectura Bihor revine și avertizează din nou primăria Girișu de Criș.
"Față de Raportul de control încheiat în data de 27.06.2019, în urma sesizării nr.150/p/10.05.2019 referitoare la încheierea unui contract de arendare a unei suprafețe de teren agricol, proprietate a comunei, fără aprobarea Consiliului Local și neurmărirea clauzelor asumate de către utilizatorul terenului SC Feki Zoldon SRL, Comisia constituită prin ordin al Prefectului județului Bihor nr.221/12.06.2019 a dispus la punctul 4 un plan de măsuri pentru restabilirea stării de legalitate, în vederea înființării izlazului comunal.
Vă atenționăm cu privire la respectarea obligațiilor ce vă revin în calitate de secretar general al Comunei Girișul de Criș, care trebuia să transmită periodic Instituției Prefectului Județului Bihor realizarea măsurilor stabilite în Raportul de control precum și măsurile întreprinse până la finalizarea procedurii administrative de schimbare a categoriei de folosință din teren arabil în izlaz comunal inclusiv cu finalizarea notării în Cartea Funciară", este avertizată primăria în adresa transmisă acum și semnată de prefectul Dumitru Țiplea.
Aceeași adresă i-a fost transmisă de Prefectură și crescătorului de animale Dumitru Jurjac, care a sesizat anul acesta, prin avocat, Prefectura.
Este clar că Prefectura cere primăriei ca suprafața respectivă, cele circa 159 ha, să redevină pășune.