Adama
Agreena
AGRICOVER

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Publicat: 22 aprilie 2021 - 12:17
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

"Am făcut în fiecare an cerere la primărie să-mi dea pășune. În momentul de față, nu am niciun metru pătrat de pășune de la primărie. Am ajuns în culmea disperării. Am 1.500 de litri de lapte pe zi, în fiecare zi predau laptele la fabrica de procesare, cu factură, cu tot, și am ajuns în culmea disperării că nu mai am ce să le dau să mănânce la vaci. În urma cererii pe care am depus-o la primărie, am primit răspunsul: nu avem de unde să-ți dăm, că nu avem pășune. Dar noi aici în comună ne luptăm cu primăria pentru 150 de hectare de pășune în care e semănat și anul ăsta porumb, să ne-o înființeze ca pășune, pentru că a fost dată pentru reîntregirea pășunii Girișul de Criș. Și știe toată lumea, știe Prefectura Bihor, Direcția Agricolă, și i-au pus în vedere primăriei, pentru că a expirat în ianuarie contractul avut de primărie cu o firmă din Ungaria pentru suprafața asta. Nicicum nu se vrea să avem și noi o bucată de pășune.

Noi, crescătorii, știm că până anul ăsta trebuia să fie semănată să fie pășune. Am angajat un avocat ca să facă adrese din nou către prefect, către APIA, Direcția Agricolă și acum așteptăm răspuns de la ei. Dar Direcția Agricolă a fost și la mine la fermă, urmează să vină cineva de la Prefectură. Totuși, mă gândesc că trebuie făcut ceva și pentru noi, crescătorii, că 1.500 de litri de lapte pe zi merg în alimentația publică, merg la consumatori, și ar fi păcat să duc vacile la abator. Mi-am adus animale din import, din Polonia, sunt animale cu pedigree", ne spune supărat crescătorul.

În adresa primită pe 19 martie 2021 de crescătorul de bovine, Primăria îi comunică următoarele: "În prezent, comuna Girișu de Criș nu are disponibil de pășune pentru a vă pune la dispoziție suprafața de pășune pe care o solicitați."

Fermierul din Bihor ne-a mai spus că cele 158 de hectare de pășune care ar completa pășunea comunei sunt în domeniul public al primăriei. Conform legii în vigoare, primăria nu este obligată să atribuie această pășune direct crescătorilor, suprafața este atribuită prin licitație.

"O să vină alții din alte părți să liciteze și noi nu o să putem plăti chiria pe hectar. Avocatul o să facă adrese și la Ministerul Agriculturii, la prim-ministru, că totuși sunt un fermier cu 100 de animale. Dacă ar fi și astea 158 de hectare, am avea speranță și noi să avem o bucată de pășune. Acum numa' dacă vorbesc cu 6-7 preoți să se roage să le vină mintea la cap la ăștia de la primărie", a declarat crescătorul pentru Agroinfo.

Problema pășunii de la Girișu de Criș e mai veche. Agroinfo a scris în 2019 despre un control făcut în comună de Prefectura Bihor ca urmare a petiței depusă de un alt crescător de animale din zonă.

După verificările făcute în 2019, Prefectura le-a răspuns printr-o adresă crescătorilor de animale.

"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.

Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu, aflat în funcție la vremea respectivă.

Situația a rămas însă aceeași și astăzi, primăria se pare că nu a pus în aplicare măsurile dispuse în 2019 de către Prefectura Bihor. Din acest motiv, pe 13 aprilie 2021, Prefectura Bihor revine și avertizează din nou primăria Girișu de Criș.

"Față de Raportul de control încheiat în data de 27.06.2019, în urma sesizării nr.150/p/10.05.2019 referitoare la încheierea unui contract de arendare a unei suprafețe de teren agricol, proprietate a comunei, fără aprobarea Consiliului Local și neurmărirea clauzelor asumate de către utilizatorul terenului SC Feki Zoldon SRL, Comisia constituită prin ordin al Prefectului județului Bihor nr.221/12.06.2019 a dispus la punctul 4 un plan de măsuri pentru restabilirea stării de legalitate, în vederea înființării izlazului comunal.giris 3_bgiris doi_b

Vă atenționăm cu privire la respectarea obligațiilor ce vă revin în calitate de secretar general al Comunei Girișul de Criș, care trebuia să transmită periodic Instituției Prefectului Județului Bihor realizarea măsurilor stabilite în Raportul de control precum și măsurile întreprinse până la finalizarea procedurii administrative de schimbare a categoriei de folosință din teren arabil în izlaz comunal inclusiv cu finalizarea notării în Cartea Funciară", este avertizată primăria în adresa transmisă acum și semnată de prefectul Dumitru Țiplea.

Aceeași adresă i-a fost transmisă de Prefectură și crescătorului de animale Dumitru Jurjac, care a sesizat anul acesta, prin avocat, Prefectura.

Este clar că Prefectura cere primăriei ca suprafața respectivă, cele circa 159 ha, să redevină pășune.

 

 

Vizualizat: 3836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
04. 23, 2021. Friday 05:56
Buna ziua, am doua intrebari: de ce trenul a ajuns la primarie prin ordinul prefectului si nu prin efectele legii 247 din 2005 si fiind un bun al comunei deci a intregi populatii corect este sa decida primaria ce este mai util majoritatii locuitorilor nu doar a unei persoane. Crescatorul este liber sa-si faca pasune pe teren cumparat sau concesiona. Legea care care blocheaza suprafata generala de pasune este depasita, multe localiati au pasuni pe care nu se pot dezvolta dar crescatorii de animale au posibilitatea de a creea alte suprafete de pasune. Exemplu: primaria are izlaz dat la 7 crescatori de animale dar in localitate sunt persoane care vor sa construiasca hale dar nu are primaria teren pentru constructia acestora. Un puz pe 20 ha poate sa aduca locuri de munca si venturi mult mai mari la primarie si in interesul comunitatii.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii