Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Publicat: 22 aprilie 2021 - 12:17
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

"Am făcut în fiecare an cerere la primărie să-mi dea pășune. În momentul de față, nu am niciun metru pătrat de pășune de la primărie. Am ajuns în culmea disperării. Am 1.500 de litri de lapte pe zi, în fiecare zi predau laptele la fabrica de procesare, cu factură, cu tot, și am ajuns în culmea disperării că nu mai am ce să le dau să mănânce la vaci. În urma cererii pe care am depus-o la primărie, am primit răspunsul: nu avem de unde să-ți dăm, că nu avem pășune. Dar noi aici în comună ne luptăm cu primăria pentru 150 de hectare de pășune în care e semănat și anul ăsta porumb, să ne-o înființeze ca pășune, pentru că a fost dată pentru reîntregirea pășunii Girișul de Criș. Și știe toată lumea, știe Prefectura Bihor, Direcția Agricolă, și i-au pus în vedere primăriei, pentru că a expirat în ianuarie contractul avut de primărie cu o firmă din Ungaria pentru suprafața asta. Nicicum nu se vrea să avem și noi o bucată de pășune.

Noi, crescătorii, știm că până anul ăsta trebuia să fie semănată să fie pășune. Am angajat un avocat ca să facă adrese din nou către prefect, către APIA, Direcția Agricolă și acum așteptăm răspuns de la ei. Dar Direcția Agricolă a fost și la mine la fermă, urmează să vină cineva de la Prefectură. Totuși, mă gândesc că trebuie făcut ceva și pentru noi, crescătorii, că 1.500 de litri de lapte pe zi merg în alimentația publică, merg la consumatori, și ar fi păcat să duc vacile la abator. Mi-am adus animale din import, din Polonia, sunt animale cu pedigree", ne spune supărat crescătorul.

În adresa primită pe 19 martie 2021 de crescătorul de bovine, Primăria îi comunică următoarele: "În prezent, comuna Girișu de Criș nu are disponibil de pășune pentru a vă pune la dispoziție suprafața de pășune pe care o solicitați."

Fermierul din Bihor ne-a mai spus că cele 158 de hectare de pășune care ar completa pășunea comunei sunt în domeniul public al primăriei. Conform legii în vigoare, primăria nu este obligată să atribuie această pășune direct crescătorilor, suprafața este atribuită prin licitație.

"O să vină alții din alte părți să liciteze și noi nu o să putem plăti chiria pe hectar. Avocatul o să facă adrese și la Ministerul Agriculturii, la prim-ministru, că totuși sunt un fermier cu 100 de animale. Dacă ar fi și astea 158 de hectare, am avea speranță și noi să avem o bucată de pășune. Acum numa' dacă vorbesc cu 6-7 preoți să se roage să le vină mintea la cap la ăștia de la primărie", a declarat crescătorul pentru Agroinfo.

Problema pășunii de la Girișu de Criș e mai veche. Agroinfo a scris în 2019 despre un control făcut în comună de Prefectura Bihor ca urmare a petiței depusă de un alt crescător de animale din zonă.

După verificările făcute în 2019, Prefectura le-a răspuns printr-o adresă crescătorilor de animale.

"Din verificările efectuate la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș cu privire la cele sesizate de dumneavoastră în petiție, vă comunicăm următoarele: Conform actelor puse la dispoziție de către reprezentanții Primăriei comunei Girișu de Criș se confirmă faptul că suprafața de teren de 159,03 ha cu categoria de folosință teren arabil ce a fost atribuită comunei Girișu de Criș prin Ordinul Prefectului nr. 13/31.01.2013 în vederea reîntregirii izlazului comunal este și în prezent utilizată ca și teren arabil, fiind arendat unei societăți comerciale care în 2018 a cesionat cu acordul reprezentanților Primăriei toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractul de arendă unei alte societăți comerciale.

Având în vedere neregulile constatate, prin Raportul de control întocmit ca urmare a controlului efectuat în data de 26.07.2019 la sediul Primăriei comunei Girișu de Criș au fost dispuse o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate cu privire la situația de drept și de fapt a terenului mai înainte indicat, fiind stabilite termene concrete de realizare a măsurilor dispuse în seama reprezentanților Primăriei Girișu de Criș. În cazul neconformării acestora, vom proceda la aplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care se fac vinovate pentru neîndeplinirea acestora," se arată în adresa Prefecturii Bihor, semnată de prefectul Ioan Mihaiu, aflat în funcție la vremea respectivă.

Situația a rămas însă aceeași și astăzi, primăria se pare că nu a pus în aplicare măsurile dispuse în 2019 de către Prefectura Bihor. Din acest motiv, pe 13 aprilie 2021, Prefectura Bihor revine și avertizează din nou primăria Girișu de Criș.

"Față de Raportul de control încheiat în data de 27.06.2019, în urma sesizării nr.150/p/10.05.2019 referitoare la încheierea unui contract de arendare a unei suprafețe de teren agricol, proprietate a comunei, fără aprobarea Consiliului Local și neurmărirea clauzelor asumate de către utilizatorul terenului SC Feki Zoldon SRL, Comisia constituită prin ordin al Prefectului județului Bihor nr.221/12.06.2019 a dispus la punctul 4 un plan de măsuri pentru restabilirea stării de legalitate, în vederea înființării izlazului comunal.giris 3_bgiris doi_b

Vă atenționăm cu privire la respectarea obligațiilor ce vă revin în calitate de secretar general al Comunei Girișul de Criș, care trebuia să transmită periodic Instituției Prefectului Județului Bihor realizarea măsurilor stabilite în Raportul de control precum și măsurile întreprinse până la finalizarea procedurii administrative de schimbare a categoriei de folosință din teren arabil în izlaz comunal inclusiv cu finalizarea notării în Cartea Funciară", este avertizată primăria în adresa transmisă acum și semnată de prefectul Dumitru Țiplea.

Aceeași adresă i-a fost transmisă de Prefectură și crescătorului de animale Dumitru Jurjac, care a sesizat anul acesta, prin avocat, Prefectura.

Este clar că Prefectura cere primăriei ca suprafața respectivă, cele circa 159 ha, să redevină pășune.

 

 

Vizualizat: 3333 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
04. 23, 2021. Friday 05:56
Buna ziua, am doua intrebari: de ce trenul a ajuns la primarie prin ordinul prefectului si nu prin efectele legii 247 din 2005 si fiind un bun al comunei deci a intregi populatii corect este sa decida primaria ce este mai util majoritatii locuitorilor nu doar a unei persoane. Crescatorul este liber sa-si faca pasune pe teren cumparat sau concesiona. Legea care care blocheaza suprafata generala de pasune este depasita, multe localiati au pasuni pe care nu se pot dezvolta dar crescatorii de animale au posibilitatea de a creea alte suprafete de pasune. Exemplu: primaria are izlaz dat la 7 crescatori de animale dar in localitate sunt persoane care vor sa construiasca hale dar nu are primaria teren pentru constructia acestora. Un puz pe 20 ha poate sa aduca locuri de munca si venturi mult mai mari la primarie si in interesul comunitatii.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii