AJUTOARE CRESCĂTORI DE ANIMALE! Crescătorii care așteaptă cu nerăbdare să încaseze anul acesta ajutorul național tranzitoriu la bovine nu se vor alege cu mare lucru, 5 lei pe cap de animal și 2 lei pe tona de lapte. Fermierul Nicușor Șerban, Asociația Holstein.RO, califică această decizie drept una istorică. Asta este soluția găsită pentru ca banii mulți să nu mai fie dați celor care au avut vaci la data istorică de 31 ianuarie 2013. Dar, în același timp, cei care cresc acum animale vor încasa mărunțiș.
Cum stă situația în acest moment? Plafonul alocat anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu, aferent anului 2020, subvenție acordată de la bugetul de stat, este mai mic cu 48%, aproape la jumătate față de plafonul alocat anul trecut. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat duminică, pe pagina sa Facebook, că alocarea pentru plata ajutorului național tranzitoriu bovine este de 234 milioane de lei. Anul trecut, în 2020, pentru plata ANT bovine, aferent anului 2019, au fost alocate următoarele sume: 20.376.400 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte și 85.631.700 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne. Cuantumul plătit anul trecut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) crescătorilor a fost următorul:
ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte - 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne - 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal
Anul acesta, crescătorii de bovine pot să uite aceste sume. Luni, la întâlnirea liderilor crescătorilor de bovine cu conducerea Ministerului Agriculturii s-a negociat un cuantum pentru ANT 7 vaci de lapte de 2 lei/tona de lapte, nici măcar un euro, iar pentru ANT 8 vaci de carne, 5 lei/cap de animal, un euro din cei aproape 69 de euro/animal care le-au fost plătiți anul trecut de APIA crescătorilor.
Decizia este motivată de celebra dată de referință, 31 ianuarie 2013, care permite ca aceste subvenții să ajungă și la cei care nu mai au în prezent vaci, dar au avut la data de referință. După ce li se vor plăti cei câțiva lei crescătorilor, banii care vor rămâne ar urma să fie folosiți pentru două scheme de ajutor Covid 19, pentru carne și pentru lapte, de care vor beneficia nu se știe câți crescători. Unul dintre marii crescători de bovine, Nicușor Șerban, care a participat luni, 22 martie 2021, la negocierile de la Ministerul Agriculturii, spune, cu multă emoție, că este un moment istoric.
Lucrurile sunt din punct de vedere teoretic destul de clare. Astăzi (luni n.r.) este, dacă vreți, un moment istoric, spun eu, când s-a reușit după niște ani de zile încât banii mulți, puțini, câți sunt, să se ducă către cei care au animale și care produc lapte și nu către cei care, la un moment dat, în 2013 aveau animale sau în 2014, 2015.
Deci, ANT 8, schema de ajutor național tranzitoriu pe carne, s-a stabilit de către conducerea ministerului împreună cu toți participanții, părerea mea este că au fost 95% din reprezentanții crescătorilor de vaci, deci, ANT 8 să meargă într-o formă de 5 lei sau un euro pe numărul de animale istoric, pentru că așa înțeleg că spune Comisia Europeană și că nu am putut să facem altfel, de ani de zile ne zbatem cu treaba asta și până astăzi nu s-a rezolvat. Restul banilor, din acel jumătate din bani care sunt pentru ANT, să meargă către o schemă Covid pentru vaca de carne, probabil, cu un cuantum între 35 de euro și 40 de euro pe cap.
Pentru ANT 7, vorbim de ANT 7 lapte, aceeași procedură, 2 lei să meargă pe tona de lapte, pentru cei care au avut cândva lapte, dar astăzi nu mai produc lapte, iar restul banilor, câți rămân, să meargă către o schemă de Covid pentru cei care dovedesc că au produs și au vândut lapte în anul 2020. Deci, ca și date de referință, și pentru schema de Covid carne și pentru schema Covid lapte să fie 31 ianuarie 2021. Bani sunt puțini și nu am cum să spun altfel, dar este pentru prima dată, după niște ani de zile de discuții, în care reușim ca banii, puțini câți sunt, să ajungă la fermierii care cresc animale pentru carne și fermierii care produc lapte, a declarat crescătorul de bovine Nicușor Șerban, luni seara, la Agro TV.