Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU AJUNGE LA CEI CARE CRESC ANIMALE! DOI LEI/TONA DE LAPTE ȘI 5 LEI/ANIMAL!

Publicat: 23 martie 2021 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE CRESCĂTORI DE ANIMALE! Crescătorii care așteaptă cu nerăbdare să încaseze anul acesta ajutorul național tranzitoriu la bovine nu se vor alege cu mare lucru, 5 lei pe cap de animal și 2 lei pe tona de lapte. Fermierul Nicușor Șerban, Asociația Holstein.RO, califică această decizie drept una istorică. Asta este soluția găsită pentru ca banii mulți să nu mai fie dați celor care au avut vaci la data istorică de 31 ianuarie 2013. Dar, în același timp, cei care cresc acum animale vor încasa mărunțiș.

Cum stă situația în acest moment? Plafonul alocat anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu, aferent anului 2020, subvenție acordată de la bugetul de stat, este mai mic cu 48%, aproape la jumătate față de plafonul alocat anul trecut. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat duminică, pe pagina sa Facebook, că alocarea pentru plata ajutorului național tranzitoriu bovine este de 234 milioane de lei. Anul trecut, în 2020, pentru plata ANT bovine, aferent anului 2019, au fost alocate următoarele sume: 20.376.400 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte și 85.631.700 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne. Cuantumul plătit anul trecut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) crescătorilor a fost următorul:

ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte - 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă

ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne - 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal

Anul acesta, crescătorii de bovine pot să uite aceste sume. Luni, la întâlnirea liderilor crescătorilor de bovine cu conducerea Ministerului Agriculturii s-a negociat un cuantum pentru ANT 7 vaci de lapte de 2 lei/tona de lapte, nici măcar un euro, iar pentru ANT 8 vaci de carne, 5 lei/cap de animal, un euro din cei aproape 69 de euro/animal care le-au fost plătiți anul trecut de APIA crescătorilor.

Decizia este motivată de celebra dată de referință, 31 ianuarie 2013, care permite ca aceste subvenții să ajungă și la cei care nu mai au în prezent vaci, dar au avut la data de referință. După ce li se vor plăti cei câțiva lei crescătorilor, banii care vor rămâne ar urma să fie folosiți pentru două scheme de ajutor Covid 19, pentru carne și pentru lapte, de care vor beneficia nu se știe câți crescători. Unul dintre marii crescători de bovine, Nicușor Șerban, care a participat luni, 22 martie 2021, la negocierile de la Ministerul Agriculturii, spune, cu multă emoție, că este un moment istoric.

Lucrurile sunt din punct de vedere teoretic destul de clare. Astăzi (luni n.r.) este, dacă vreți, un moment istoric, spun eu, când s-a reușit după niște ani de zile încât banii mulți, puțini, câți sunt, să se ducă către cei care au animale și care produc lapte și nu către cei care, la un moment dat, în 2013 aveau animale sau în 2014, 2015.

Deci, ANT 8, schema de ajutor național tranzitoriu pe carne, s-a stabilit de către conducerea ministerului împreună cu toți participanții, părerea mea este că au fost 95% din reprezentanții crescătorilor de vaci, deci, ANT 8 să meargă într-o formă de 5 lei sau un euro pe numărul de animale istoric, pentru că așa înțeleg că spune Comisia Europeană și că nu am putut să facem altfel, de ani de zile ne zbatem cu treaba asta și până astăzi nu s-a rezolvat. Restul banilor, din acel jumătate din bani care sunt pentru ANT, să meargă către o schemă Covid pentru vaca de carne, probabil, cu un cuantum între 35 de euro și 40 de euro pe cap.

Pentru ANT 7, vorbim de ANT 7 lapte, aceeași procedură, 2 lei să meargă pe tona de lapte, pentru cei care au avut cândva lapte, dar astăzi nu mai produc lapte, iar restul banilor, câți rămân, să meargă către o schemă de Covid pentru cei care dovedesc că au produs și au vândut lapte în anul 2020. Deci, ca și date de referință, și pentru schema de Covid carne și pentru schema Covid lapte să fie 31 ianuarie 2021. Bani sunt puțini și nu am cum să spun altfel, dar este pentru prima dată, după niște ani de zile de discuții, în care reușim ca banii, puțini câți sunt, să ajungă la fermierii care cresc animale pentru carne și fermierii care produc lapte, a declarat crescătorul de bovine Nicușor Șerban, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 3823 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii