KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ajutorul dat de stat fermierilor români nu trebuie să se rezume doar la ANT!

Publicat: 29 aprilie 2021 - 09:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este foarte adevărat că alocarea bugetară pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate în 2021 pentru anul de cerere 2020, este total insuficientă și ea trebuie majorată, spune specialistul APIA, ec. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, într-o scrisoare transmisă pentru Agroinfo. Dar ajutorul acordat de stat fermierilor și crescătorilor de animale nu trebuie să se rezume la ANT, a adăugat acesta.

"Aici au fost două aspecte, unul legat de cuantumul ANT-ului care anul acesta cuantumul este mai mic decât anul trecut și nu mai mic cu 5%, cum ar fi fost normal, ci mai mic cu aproape 50%, pentru că cel puțin la alocarea bugetului de la începutul anului, ăștia au fost banii disponibili. Dacă la prima rectificare sau la a doua rectificare, ministerul, la fel ca anul trecut, va primi sume în plus, cu siguranță aceste sume vor merge ca să acoperim diferența de ANT. Pentru că aici la ANT avem acest mare minus.
Am încercat să păstrăm celelalte ajutoare, în primul rând motorina (ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură n.r.) și alte programe, cu aceleași sume și la ANT a rămas 50%", a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, 27 aprilie 2021, la Agro TV.

La această declarație îi răspunde specialistul APIA.

"Declarația domnului ministru Adrian Oros la Agro TV în seara zilei de 27 aprilie 2021 trebuie privită din dublă perspectivă. Este foarte adevărat că alocarea bugetară pentru ANT 2021 este total insuficientă și ea trebuie majorată. Dacă acestă majorare  va fi făcută la rectificarea bugetară ea va constitui un binemeritat sprijin pentru cei care trudesc pe ogoare, ei fiind grav afectați de seceta anului 2020. Nu trebuie să uităm că despăgubirile pentru culturile de primăvară nu au mai fost plătite.

Pe de altă parte, declarația domnului ministru conține un mare neadevăr, și anume că ministerul a încercat să păstreze celelalte forme de sprijin – cu trimitere la HG 1174/2014, ajutorul pentru motorină. Ajutorul de stat pentru acciza la motorină – HG 1174/2014 este completat de HG 1179/2014 – ajutorul pentru ameliorare. Aceste două ajutoare de stat au fost grav subfinanțate în 2021.

Dacă consilierii domnului ministru nu cunosc cifrele reale alocate prin  aceste HG-uri este grav. Și mai grav este  dacă le cunosc și nu îl informează corect pe domnul ministru.

Realitatea este următoarea:

HG 1174/2014
Prin HG 409/ 07 aprilie 2021 a fost alocată suma de 340.550.000 lei pentru anul 2021 – 42,22% din alocarea anului 2020.
Din această sumă APIA a efectuat în data de 12 aprilie 2021 plățile restante pentru trim.III 2020 – 197.992.715 lei, respectiv pentru trim IV 2020 – 105.096.191 lei.
Deci pentru anul 2021 au mai rămas 37.461.094 lei. 

colaj-norma-de-venit_b

HG 1179/2014
Activitatea de ameliorare sprijinită prin acest act normativ a fost tot mai subfinanțată începând cu anul 2019, an în care alocarea bugetară nu a mai acoperit solicitîrile depuse de asociații – sectorul ovine-caprine fiind cel mai afectat.
În anul 2020 pentru sectorul ovine-caprine nu au mai fost bani pentru plata integrală a trimestrului 3, iar trimestrul 4 a rămas neplătit.
În aceste condiții, suma propusă pentru 2021, sumă care reprezintă doar 61,54% din suma alocată în 2020, va conduce la imposibilitatea unor asociații de a mai executa lucrările de menținere a registrelor sau de efectuare a controalelor producției.

În concluzie, dacă sumele alocate pentru cele două HG-uri, sume total insuficiente pentru a putea susține activitățile pentru care au fost elaborate, nu vor fi suplimentate și ele la rectificarea bugetară, vor fi următoarele consecințe:

1. activitățile de producție din agricultură care necesită consum de motorină vor  fi grav afectate;
2. întreruperea înregistrărilor în registrele genealogice va avea drept consecință anularea muncii depusă până acum, deci pierderea sumelor cheltuite în perioada 2015 – 2020.

Cu stimă,
Ec. Dan-Sergiu MOROȘANU"

Vizualizat: 3113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii