Adama
Agreena
AGRICOVER

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Publicat: 30 aprilie 2024 - 07:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Fondurile destinate susținerii tinerilor fermieri din cadrul Planului Național Strategic au fost complet alocate în cadrul sesiunii de finanțare deschisă la sfârșitul anului 2023. Conform specialiștilor din domeniu, nu se va mai acorda ajutorul până în 2028. Toate resursele alocate programului de instalare pentru tinerii fermieri prin intermediul liniei de finanțare DR-30 din Planul Național Strategic au fost epuizate în sesiunea de depunere a proiectelor organizată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la sfârșitul anului precedent.

Chiar dacă fondurile alocate pentru această primă sesiune au fost epuizate, interesul pentru sprijinirea tinerilor fermieri rămâne în continuare ridicat, iar potențialii beneficiari se află într-o situație incertă, nestiind când vor putea să-și depună cererile. Potrivit specialiștilor din domeniu, în absența realocării de resurse din alte surse sau găsirii unor alternative, este probabil ca următoarea sesiune a programului DR-30 să aibă loc abia în 2028.

Cosmin Măglaș a constatat că resursele alocate pentru sprijinirea instalării tinerilor fermieri s-au consumat, iar în următorii doi ani este puțin probabil să fie inițiat un alt program similar. Cu toate acestea, există o posibilitate ca Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din anumite regiuni să propună astfel de inițiative în cadrul proiectelor lor, însă sumele alocate ar putea fi considerabil mai mici.

mici-fermieri-tineri_b

Pe lângă aceste aspecte, după finalizarea unor proiecte existente, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul Autorității de Management, ar putea redistribui o parte din fondurile disponibile către acest tip de măsură. Cu toate acestea, conform opiniei exprimate de către Măglaș, este puțin probabil ca această realocare să aibă loc mai devreme de 2028.

„Cred că s-au finalizat fondurile pentru tinerii fermieri, nu cred că în următorii doi ani se va putea lansa un alt astfel de program. Dacă GAL-urile din anumite zone vor prevedea o astfel de măsură, este posibil să aibă acces la un astfel de program, dar bănuiesc că pe sume mult mai mici. După ce se vor finaliza implementările de proiecte, s-ar putea ca MADR, prin Autoritatea de Management, să realoce o parte din bani spre această măsură, dar nu văd mai devreme de 2028, în opinia mea”, a transmis consultantul Cosmin Măglaș, citat de bzi.ro

Planul Național Strategic 2023-2027 cuprinde o altă inițiativă destinată tinerilor fermieri, și anume lansarea intervenției DR-12 – Investiții, pentru consolidarea exploatațiilor pentru tinerii fermieri deja instalați și pentru cei recent instalați, la finalul acestui an.
Prin intermediul acestei inițiative, tinerii fermieri deja instalați vor putea accesa finanțare în valoare de 200.000 euro/fermă, cu o intensitate de 80%. Conform informațiilor dezvăluite la ultima întâlnire dintre ministrul agriculturii și reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român, există discuții cu privire la posibilitatea lansării liniei de finanțare DR-12 în luna noiembrie a acestui an. Bugetul total al acestei intervenții este estimat la 169.589.647 euro.

Pentru a putea accesa această finanțare, tinerii fermieri trebuie să fi finalizat proiectul de instalare conform submăsurii 6.1 din PNDR 2014-2020, ceea ce implică implementarea planului de afaceri și primirea tranșei a doua de finanțare. Astfel, nu se va mai acorda ajutorul din linia de finanțare DR-30 până în 2028.

Vizualizat: 7295 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii