Cuantumul ajutorului de minimis pe familie de albine, acordat anul acesta apicultorilor români, este de circa 25 lei/familie albine. Autoritățile estimează un număr de 2,1 milioane familii albine. Bugetul alocat pentru plata acestui ajutor este de 52 de milioane de lei, spune Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România.
Ioan Fetea, șeful Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România, susţine că este extrem de important ajutorul de minimis acordat anul acesta sectorului apicol, în valoare totală de 52 de milioane de lei, anunţat recent de ministrul agriculturii, mai ales că aceste sume nu depind de rectificarea bugetară, ele fiind deja prinse în buget.
"Din fericire primim şi anul acesta ajutorul de minimis, aproximativ 52 de milioane de lei, bani care nu depind de rectificare, erau băgaţi în buget, trebuie doar să facem normele de aplicare. Cred că după 10-15 septembrie vor apărea normele, iar apicultorii vor putea să depună dosarele la APIA timp de 30 de zile de la apariţia normelor. Dacă împărţim suma de 52 de milioane de lei la 2,1 milioane de familii de albine, ajutorul va fi de aproape 25 de lei pe familie. Aici nu este ca la Programul Naţional Apicol (PNA), dacă nu se consumă fondurile acestea se redistribuie, aici se pierd banii. Anul trecut am pierdut aproape 20% din ajutorul de minimis pentru că nu depus oamenii dosare. Speram ca anul acesta să fie cât mai mulţi, pentru că bani sunt", a spus Fetea, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, preşedintele ACA s-a declarat surprins de numărul mare de familii de albine luate în calcul de autorităţi - 2,1 milioane - la acordarea acestui ajutor, mai ales că în iarna 2019/2020 au murit în jur de 30% din efective, iar în primăvară a plouat şi a fost frig. "Din păcate nu ştiu de unde au estimat autorităţile că avem 2,1 milioane de familii de albine. Poate acum în pandemie au clocit", a subliniat reprezentantul ACA.