Adama

Ajutor micii fermieri 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/fermă!

Publicat: 20 decembrie 2023 - 19:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ajutor de stat pentru fermierii care cultivă legume și fructe cu un cuantum între 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/ fermă, solicită Uniunea Salvăm Țăranul Român Ministerului Agriculturii pentru anul 2024.

"Având în vedere faptul că Programul Tomata continuă și în anul 2024 Uniunea Salvăm Țăranul Român salută inițiativa MADR și dorește să mulțumească d-lui Ministru al Agriculturii, Barbu Florin-Ionuț pentru continuarea acestui program de success și totodată USȚR propune MADR o întâlnire de urgență la care vor fi prezenți membrii DEPARTAMENTULUI DE DEZVOLTARE RURALĂ ȘI POLITICI HORTICOLE din cadrul Uniunii în cadrul căreia vor prezenta soluții și propuneri de imbunătățire a programului pentru o implementare cât mai corectă a acestuia și care să dea acces la finanțare cât mai multor cultivatori de legume în spații protejate.

tineri-si-mici-fermieri_b

În urma analizei nevoilor efectuate in cadrul Departamentului amintit vă supunem atenției următoarele aspecte:

Suma de 3000 euro / 0,1 ha legume cultivate în spații protejate care se veficulează a fi finanțată pentru anul 2024 este insuficientă pentru a stimula, întreține, cultiva și produce conform standardelor de calitate și siguranță alimentară, adecvate.

Includerea în program și a altor categorii de legume pentru ciclul 1 cum ar fi : ardei gras, ardei kapia, gogoșar, castraveți și vinete.

Având în vedere că foarte mulți tineri fermieri nu pot avea acces la finanțare prin DR 30 din mai multe motive, independente de ei și pentru atragerea, continuarea, întinerirea generațiilor de fermieri, repopularea satului românesc, dezvoltarea antreprenoriatului rural , consolidarea Fermei de familie și a Gospodăriei Țărănești este imperios necesară o finanțare de minim 5000 euro / 0,1 ha legume cultivate în spații protejate pentru ciclul 1.

Ținând cont de faptul că România poate aplica pâna la data de 30 iunie 2024 Prevederile Mecanismului Temporar de Criză cu Ucraina care dă posibilitatea statului membru să acorde Ajutoare de Stat sectorului agricol de pâna la 250.000 euro / ferma iar pentru sectorul agroalimentar până la 2.800.000 euro/ IMM vă solicităm să regândiți programele și sursele de finanțare în așa fel încât să dați o gură de oxigen satului românesc și producției autohtone de legume, proaspete sau procesate.

Pentru ciclul 2 propunem 2500 / 0,1 ha legume cultivate în spații protejate iar pe lângă legumele din ciclul 1 ( tomate, ardei , etc) să fie adaugate și salata, spanacul, ceapa verde , fasolea galbena, etc.

Solicităm și continuarea Programului dedicat cultivatorilor de usturoi și completarea acestuia cu alte legume ( ceapă, cartof, ardei, gogoșar) cultivate în câmp deschis având în vedere că suprafețele cultivate în ultimii ani cu aceste legume au scăzut destul de mult :
Doar pentru cultura de gogoșar cultivat în câmp , suprafața cultivată este cu 85-90 % mai mică raportat la anii 90 , pentru ceapă cu 60-70 % iar pentru cartof cel puțin 75 %.

Instituirea unui program care să vină în sprijinul legumicultorilor intitulat „Primul Solar” în care fermierii să poată construi/moderniza și achiziționa solarii complet echipate pentru minim 0,10 ha și maxim 0,20 ha.

Un alt program propus este „Primul Hectar”, prin care tinerii fermieri să poată achiziționa teren agricol.

Ajutor de Stat pentru producătorii agricoli de legume și fructe cu o valoare cuprinsă între 10.000 euro/fermă și 50.000 euro/ fermă, în funcție de dimensiunea exploatației având ca principiu și mecanism de finațare Măsura 21.

Toate aceste programe vă reamintim că pot fi finanțate prin Mecanismul Temporar de Criză cu Ucraina , fără o notificare și aprobare prealabilă a Comisiei Europene, decizia aparținând României în totalitate.
Echipa Departamentului De Dezvoltare Rurală și Politici Horticole din cadrul Uniunii Salvăm Țăranul Român vă stă la dispoziție și vă solicită o analiză de urgență a propunerilor și cerințelor noastre.

Vă mulțumim !
Ion Păunel

Membru Fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român

UNIȚI SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN!
UNIȚI VOM FI MAI PUTERNICI!
UNIȚI VOM ÎNVINGE!

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor din Agricultura‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Cooperativa Agricolă Ferma Ardeleana- Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra - Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Ialomiteana Line ‐ Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM - Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"

Comunicat USTR

 

Vizualizat: 22209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 ianuarie 2025 - 17:22

În perioada 02 decembrie 2024 – 08 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 322.716.497 euro (1.605.620.570 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. 

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

08 ianuarie 2025 - 16:00

Clubul Fermierilor Români a anunțat, printr-o postare Facebook, numirea unui nou președinte de la 1 ianuarie 2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere