AJUTOARE EUROPENE 2021-2022! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că a alocat 760 de milioane de euro, pentru cei doi ani de tranziție 2021-2022, pentru ajutoarele acordate fermierilor pentru investiții în exploatațiile agricole. Ajutorul pentru achiziții simple de utilaje agricole și de irigații se ridică la 350.000 de euro, iar ajutorul maxim pentru investiții în ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative este de 1,5 milioane de euro, a spus șeful MADR.
Pentru partea de investiții, tot ce înseamnă investiție în exploatații agricole, vreau să vă spun că am alocat 760 de milioane de euro pe doi ani. Și vreau să vă dau o comparație, toată alocarea 2014-2020 pe această componentă a fost de 874 de milioane de euro. Deci, noi, pentru doi ani, am prins 760 de milioane tocmai pentru a veni exact în ideea de a finanța consistent ceea ce a reieșit din analiza nevoilor.
Ce elemente noi sunt aici? În primul rând că am splitat și am restructurat fișa submăsurii și am defalcat pe mai multe componente: achiziții simple de utilaje agricole și irigații la nivel de fermier, condiționare-procesare în fermă, atât vegetal, cât și zootehnic, achiziția de utilaje pentru tinerii fermieri, investiții în ferme zootehnice producție primară, condiționare marketing. Aici avem o componentă separată pentru zona montană. De asemenea, investiții în ferme legumicole, inclusiv în spații protejate și cartofi, producție primară, condiționare și marketing.
Deci, am splitat în 6 submăsuri tocmai pentru ca să nu apară această concurență și să meargă sumele doar spre un singur domeniu. Ce criterii noi am pus? În primul rând, noi criterii de selecție pe baza de competențe, maturitate, echitate în accesare, dimensiunea fermei, sustenabilitate și durabilitate. Și aici, ne referim la maturitatea proiectului în sensul documentației aduse și sustenabilitatea proiectului din perspectivele aspectului de mediu și managementului riscului. Apoi, maturitatea solicitantului, în sensul vechimii în desfășurarea activității și vechimea întrerprinderii. Vrem să evităm acele sesiuni în care se făceau peste noapte niște entități doar ca să acceseze aceste măsuri. Noi vrem să dăm acești bani celor care sunt și se chinuie în agricultură, nu celor care-și înființează acum (ferme n.r.) doar pentru a intra.
De asemenea, principiul accesului la finanțare în sensul prioritizării solicitanților care nu au beneficiat de finanțare în perioada de programare 2014. Adică, vor avea prioritate cei care sunt, au vechime în agricultură, dar pe această componentă sau pe această submăsură nu au accesat, vor fi prioritizați față de cei care au accesat o dată.
Alocarea minimă pe proiect, ca să vă dau toate detaliile, pentru achiziții simple este de 350.000 de euro și alocarea maximă pe proiect pentru ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative, 1,5 milioane de euro
Rate de cofinanțare, pentru cooperativele cu istoric, repet, cu istoric, nu cooperative înființate acum, maxim 90% și pentru beneficiarii privați, maxim 70% intensitate de sprijin. Asta este pentru măsura de investiții, a anunțat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.