Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ajutor fermieri pentru acest an! Termen 1 aprilie 2022!

Publicat: 16 martie 2022 - 06:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Termenul de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate (programul Tomata și alte legume în spații protejate) este data de 1 aprilie 2022. Ce condiții trebuie îndeplinite și care sunt actele de care au nevoie fermierii?

Programul de susținere a producției de legume în spații protejate, pentru anul 2022, se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice care deţin atestat de producător – valabil până la data de 31 decembrie 2022, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale şi familiale cat şi persoanelor juridice, care vor reuși să obţină cantităţile minime de legume în perioadele de timp menţionate, astfel:

tomate – cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție;
ardei gras și/sau lung – capia – cultivați în ciclul II de producție;
castraveți – cultivați în ciclul II de producție;
fasole păstăi – cultivată în ciclul II de producție;
salată – cultivată în ciclul II de producție;
spanac – cultivat în ciclul II de producție;
ceapă verde – cultivată în ciclul II de producție.

Referitor la producțiile minime de legume necesar a fi obţinute:

3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung – capia;
4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Ȋn ceea ce privește încasarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, producătorii agricoli interesaţi trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:

să solicite ajutorul de minimis prevăzut;
să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu tomate în ciclul I, iar în ciclul II cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung – capia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
să marcheze suprafața la loc vizibil, cu o placă-indicator, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate în anul 2022;
să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor;
să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare;
să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Conform Hotărârii de Guvern 148/2022, valorificarea producțiilor de legume este cuprinsă între 1 martie – 10 iunie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție, și 15 octombrie – 9 decembrie 2022 inclusiv, pentru ciclul II de producție, iar documentele justificative eligibile sunt bonul fiscal, factura și/sau fila/filele din carnetul de comercializare.

Acest sprijin financiar se acordă solicitanţilor eligibili, pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1.000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1.000 mp, în anul 2022. Valoarea maximă (exprimată în euro) acordată pentru un beneficiar eligibil poate fi de 4.000 euro, respectiv 3.000 euro/cultură în ciclul I (1.000 mp/beneficiar) și 1.000 euro/cultură în ciclul II (1.000 mp/beneficiar).

ACTE ATAȘATE CERERII

a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/ împuternicit;
b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022;
c) împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea;
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverință, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2022, care atestă suprafața de teren cu spații protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.

Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar pot fi depuse la sediul direcțiilor județene pentru agricultură sau transmise prin e-mail.

Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile certificate „conform cu originalul“ de către solicitant.

Vizualizat: 16872 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii