Guvernul României a aprobat joi, 21 aprilie 2022, un ajutor de stat pentru crescătorii de bovine în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. Condițiile pentru obținerea ajutorului și termenul până la care trebuie achitat crescătorilor de bovine.
Potrivit Ordonanței de Urgență, aprobată de Executiv, schema de ajutor de stat se acordă anul acesta în sectorul bovine, crescătorilor persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, în anul 2022, desfășoară activitate de creștere a bovinelor.
Pentru acordarea ajutorului de stat, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
b) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data de 31 decembrie 2019, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019;
c) să dețină, la data depunerii cererii, bovine în exploataţie cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înregistrate în RNE.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.
Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro. Valoarea ajutorului de stat se calculează pe baza cuantumului stabilit, pentru fiecare beneficiar, în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, până la concurența plafonului.
Plafonul alocat pentru acest an pentru plata ajutorului Covid bovine este de 170.250.000 lei. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la efectivul total de bovine eligibile.
Cererile se depun la APIA!
Beneficiarii depun la centrele judeţene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cererea însoţită de copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al beneficiarului, acolo unde este cazul, împuternicire şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal/împuternicitului, precum și de documentul privind coordonatele bancare/trezorerie.
Cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru bovine sunt însoțite de documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de bovine cu vârsta de minimum 16 luni și /sau efectivul de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, deținut în exploatația /exploatațiile cu cod atribuit de ANSVSA, înscrisă /înscrise în cerere. Documentul se va emite la solicitarea beneficiarului și va fi transmis în format electronic de către utilizatorii SNIIA către centrele locale / județene ale APIA.
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanței de urgenţă. Aceasta intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate dintr-o cauză imputabilă beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la APIA.