Uniunea Europeană a dat undă verde unei inițiative a României, în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat, prin care se alocă 200 milioane de euro (echivalentul a 998 milioane de lei) pentru compensarea proprietarilor de păduri care au fost restricționați în exploatarea lemnului, anunță eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
"Scopul schemei este de a contracara pierderea biodiversității, de a îmbunătăți serviciile ecosistemice și de a proteja habitatele și peisajele naturale. Acest demers vine în contextul cerințelor ecologice obligatorii.
În cadrul schemei, care se va desfășura până în 2027, pădurarii vor primi compensații atunci când nu sunt împiedicați să taie copaci din motive de mediu.
Cuantumul sprijinului financiar acordat fiecărui beneficiar va fi calculat în funcție de prețul mediu al unui metru cub de lemn și de volumul anual mediu de pădure netăiată pe hectar. În 2020, Comisia a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva țării pentru că nu a protejat pădurile protejate Natura 2000 și nu a oprit tăierea ilegală a copacilor," a postat Buda, pe Facebook.
„Schema are ca scop stoparea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei , adăugând că a considerat că „schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier”.
Comisia a concluzionat că această schemă este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. De asemenea, s-a constatat că măsura respectă principiul proporționalității și nu va afecta negativ concurența sau schimburile comerciale în cadrul UE. Pe baza acestor evaluări, Comisia a dat aprobarea pentru această schemă în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat.