BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Vom merge şi pe dezvoltarea fermelor mici, măsura 6.3, investiţii în ferme mici, în fermele de familie. Aici împreună, naţional şi zonă montană, o să fie o sumă de 80-90 de milioane de euro, a declarat ministrul agriculturii, pentru Agerpres.
Ministrul Oros a fost întrebat de Agerpres când vor fi lansate măsurile de dezvoltare rurală.
Avem un calendar prin care până la sfârşitul lunii februarie trebuie să trimitem oficial la Bruxelles PNRR pe tranziţie. După ce mai analizăm cifrele şi observaţiile pe care le-am primit de la CE (Comisia Europeană n.r.) şi de la asociaţii, le trecem prin grupul de consultare şi pe urmă prin comitetul de monitorizare, iar la finele lui februarie îl transmitem la Bruxelles. Sigur, trebuie să modificăm şi legislaţia naţională, până finele lunii aprilie, în aşa fel încât noi la mijlocul lunii iunie să demarăm toate sesiunile de depunere, cu tot ce înseamnă ghiduri, consultări, a spus șeful de la Agricultură.
Banii care vor fi direcționați, în anii de tranziție 2021 și 2022, către fermele mici provin din Programul național de redresare și reziliență (PNRR), unde bugetul total alocat este de 692 de milioane de euro, conform șefului MADR.
Sprijinul financiar a fost acordat în PNDR 2020 fermelor mici prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Anul acesta, tot AFIR va lansa această submăsură. Beneficiarii sunt fermierii, care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică; dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard).
Sprijinul nerambursabil a fost anul trecut de 15.000 de euro/fermă, anul acesta, valoarea ar putea să crească. Fermierii mici au încasat, în 2020, sprijinul în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. Sprijinul a fost acordat pentru o perioadă de trei ani, perioada de 5 ani s-a aplicat doar pentru sectorul pomicol.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html