SPRIJIN FERMIERI. Crescătorii de bovine, ovine și caprine din județul Harghita pot să acceseze ajutorul financiar acordat în cadrul ”Programului anual de sprijinire a asociaţiilor din judeţul Harghita”. Programul este derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean, iar bugetul total al programului pentru anul 2020 este de 150.000 de lei.
Potrivit Ghidului solicitantului, scopul programului este sprijinirea și stimularea activităților asociațiilor și cooperativelor de prelucrare şi valorificare din județul Harghita, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol şi al dezvoltării rurale.
Activităţi finanţate pentru asociaţiile crescătorilor de bovine, ovine, caprine din judeţul Harghita:
- Finanţarea achiziţionării echipamentelor punctelor de colectare a laptelui (tancuri de răcire, aparatură pentru stabilirea calităţii laptelui, calculatoare, imprimante, programe pentru monitorizarea cotelor de lapte,tocatori resturi vegetale(pentru pasuni),cîntar animale,stand de contentie bovine, extractor viței,masina de tuns oi, remorcă transport animale( pînă la 1500 de kg) etc.) –
(90 000 lei)
Activităţi finanţate pentru asociaţiile de procesare și de prelucrare a fructelor și a legumelor din judeţul Harghita:
- Datarea asociațiilor cu diferite echipamente și instalații, dotarea bucătăriilor asociaţiilor de prelucrare a fructelor cu: marmite electrice, borcane, etichete, ambalaje, chiuvete inox, mese inox, etc., până la limita fondului alocat (30 000 lei)
Activităţi finanţate pentru asociaţiile profesionale din judeţul Harghita:
- organizarea de expoziţii;
- organizarea de conferinţe;
- discuţii la masa rotundă; seminării tematice
- manifestări profesionale;
- participarea la evenimente profesionale, schimburi de experienţă;
- achiziţionarea de echipamente în vederea desfăşurării activităţilor acestora altele decât cele pentru dotarea punctelor de colectare a laptelui şi a fructelor, până la limita fondului alocat ( 30 000 lei)
Beneficiarii programului:
Pot depune solicitare de sprijin persoane juridice înfiinţate pe baza, Ordonanţei 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii care activează în domeniul agricol sau a dezvoltării rurale al căror sediu se află pe teritoriul consiliilor locale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita sau sunt de interes judeţean.
Pe baza Hotărârii nr. 1/2020 a Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al asociaţiei pe anul 2020, bugetul programului este de 150. 000 lei.
Finanţarea asigurată de către „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita” va fi de 49% din bugetul total al proiectului. Diferenţa de 51% din valoarea totală trebuie să fie asigurată de solicitant, din resurse proprii sau alte surse de finanţare. Contribuţia proprie obligatorie va fi de minim 10% din bugetul total al proiectului.
Cheltuieli eligibile:
Echipamente, aparatură: centre de colectare a laptelui tancuri de răcire, aparatură pentru stabilirea calităţii laptelui, programe pentru monitorizarea cotelor de lapte pentru centrele de colectare ale laptelui, calculatoare, imprimante, echipamente pentru dotarea bucătăriilor de prelucrare a fructelor, instalații tocatori resturi vegetale(pentru pasuni),cîntar animale,stand de contentie bovine, extractor vitei,masina de tuns oi, remorcă transportă animale( pînă la 1500 de kg) și alte echipamente.
Documentaţia solicitanţilor va cuprinde următoarele acte:
a) Cerere de finanţare
b) Copia după actul de înscriere legală (statut) conform cu original
c) Copie după încheierea judecătorească
d) Copie după certificatul de înregistrare fiscală
e) Certificat de atestare fiscală din care să rezulte că şi-a îndeplinit obligaţiile de plată exigibile a impozitelor şi taxelor către stat, precum şi contribuţiile pentru asigurările sociale de stat; original
f) Copie după bilanţul contabil pe anul precedent ştampilat de Direcţia Finanţelor Publice. Conform cu originalul.
g) Ofertă de preț, dacă este cazul.
Programul de sprijin se desfășoară până la data de 30 decembrie 2020.
Scopul nostru este de a consolida și sprijini fermele individuale și familiale. În același timp, încurajăm fermierii să formeze cooperative. Am putut vedea succesul procesatorilor de lapte din Frumoasa, Lunca de Jos și Cristuru Secuiesc. Micile abatoare și procesatorii de legume trebuie să funcționeze în același mod, dar trebuie să reinterpretăm și utilizarea lânii. Continuăm să fim atenți la promovarea produselor locale. Vrem să fim parteneri cu toți producătorii și fermierii locali. Vrem să ne sprijinim tinerii fermieri cu proiecte, oferindu-le posibilitatea de a rămâne acasă. Munca tinerilor noștri fermieri ajută foarte mult la stimularea economiei județului și la crearea de locuri de muncă, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, pentru Ziar Harghita.
Data limită de depunere a proiectelor este 30 octombrie 2020, ora 12:00, la sediul asociației, Miercurea Ciuc, str. Piața Libertății, nr.5, camera 244/B.