VOCEA FERMIERULUI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a postat pe pagina sa Facebook sfaturi pentru tinerii fermieri din diaspora care vor să acceseze ajutorul de maxim 50.000 de euro/fermier, submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din diaspora, singura deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la capitolul tineri fermieri. Un tânăr crescător de animale i-a scris ministrului agriculturii ce i s-a întâmplat când a cerut acest ajutor și cum a fost nevoit să dea banii înapoi.
Sfaturi pentru beneficiari
Sesiunea de primire cereri de finanțare pentru submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri - componenta DIASPORA, este încă activă și vă aștept să depuneți cereri până pe 4 mai 2021, ora 16:00.
Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.
O nouă oportunitate pentru tinerii români din străinătate (sub 40 de ani) de a reveni în țară și a începe o activitate în agricultură! A scris, luni seara, ministrul agriculturii pe pagina sa Facebook.
Tânărul crescător de animale Liviu Slivilescu i-a scris următorul mesaj ministrului agriculturii:
Schimbați mai întâi ghidurile care sunt gândite de oameni care nu au crescut în viața lor animale, ghiduri făcute pe genunchi care nu sunt corelate cu problemele și nevoile crescătorilor de animale, eliminați birocrația și purtatul oamenilor pe la instituții care nu au nici o legătură cu implementarea corectă a unui proiect.
Oamenii pierd bani și timp stând prin anumite instituții ale statului degeaba, iar când scriu asta o scriu din proprie experiență ca și fost beneficiar al acestui proiect, care după ani de zile în care am dezvoltat ferma pe care am pornit.o cu 12 animale, umblând câte 200 de km (distanta Vatra Dornei - Suceava și retur) pentru diferite hârtii (negații) care nu au nici o legătură cu dezvoltarea unei ferme, să ajung să dau banii înapoi pentru o aberație din punctul meu de vedere scrisă în acel ghid, care se pare că persistă în continuare.
Liviu Slivilescu. Foto Facebook personal.
Cum vreți sa ajutați satul românesc când instituțiile dumneavoastră nu știu cum sa facă să pună piedici accesării de proiecte? Sunt funcționari publici care nu au nici o legătură cu viața satului românesc, dar devin experți când este vorba de eliberarea unei hârtii.
Consider ca, pentru viitor, ar trebui sa chemați la masa de lucru oameni care s-au confruntat cu probleme reale în accesarea și implementarea de proiecte, iar dacă în trecut proiectul era văzut ca și o fraudă, lucrurile între timp s-au schimbat, iar oamenii nu mai trebuie sa sufere pentru ceea ce a fost în trecut. Vă mulțumesc, i-a scris crescătorul de animale ministrului agriculturii, Adrian Oros.
Potrivit paginii sale Facebook, Liviu Slivilescu locuiește în Vatra Dornei, este medic veterinar, absolvent al USAMV Cluj.