Adama
Agreena
AGRICOVER

Ajutor 25 lei/familia albine! Acte necesare, condiții, termen cereri!

Publicat: 19 martie 2024 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererile pentru ajutorul de stat acordat apicultorilor, în cuantum de 5 euro/familia albine, se depun la direcțiile agricole județene până la data limită 11 aprilie 2024.

Beneficiari

Ajutorul de stat se acordă următorilor beneficiari, crescători de albine:

a) apicultori, persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

b) apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare;

c) apicultori, persoane juridice.

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care deţin, cresc şi/sau exploatează familii de albine în stupi identificaţi de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, cu modificările şi completările ulterioare.

bani-apicultori_b

Criterii de eligibilitate. Acte

Beneficiarii prezentei scheme trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate cumulative:

a) să dețină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin oficiile pentru zootehnie județene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările și completările ulterioare, în exploatații apicole/stupine autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA prin direcțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor județene;

b) să dețină familii de albine în stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii;

c) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Beneficiarii depun la depun/transmit la DAJ o cerere de solicitare a ajutorului pentru efectivul de albine deținut, care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, al cărei model este prevăzut în anexa nr.1, însoţită de următoarele documente justificative:

a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;

b) împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;

c) copie a atestatului de producător în cazul beneficiarilor apicultori, prsoane fizice;

d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;

e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;

f) copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a stupinei/stupinelor, eliberat de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a cărei rază teritorială se desfăşoară permanent activitatea stupinei, care atestă că solicitantul deține familii de albine la data depunerii cererii.

În situaţia în care beneficiarii deţin mai multe stupine/exploatații apicole care sunt situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la DAJ pe raza căruia au domiciliul /sediul social sau dețin numărul cel mai mare de familii de albine.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 30 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

Se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul", vor fi datate şi însuşite prin semnătură de către beneficiar.

În termen de două zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” transmite la DAJ, în format letric și electronic, lista apicultorilor cu numărul de stupi și numărul de familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data de 31 decembrie 2023.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 5 euro/familia de albine, pentru numărul de familii de albine deținut la 31 decembrie 2023. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro.

Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.

Cadrul legal OUG nr. 14/28.02.2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Publicată în Monitorul Oficial nr. 166 din 29 februarie 2024.

Vizualizat: 1682 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

01 mai 2024 - 07:36

Crescătorii de animale pot să-și suplimenteze anul acesta subvențiile APIA pe cap de animal dacă cresc rase autohtone de vaci, oi, capre sau porci în pericol de abandon. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

01 mai 2024 - 06:50

Ce trebuie să știe crescătorii de animale care solicită anul acesta subvențiile pe cap animal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

30 aprilie 2024 - 19:56

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru creștini, dedicată postului și rugăciunii. La fel ca la oricare altă sărbătoare importantă, există tradiții și superstiții ce se respectă de sute de ani.

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

30 aprilie 2024 - 19:16

Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prevede condiții de acordare a schemelor de plată din zootehnie pentru acest an lămurește termeni pe care mulți crescători de animale nu le știu. Aceste definiții au rol important în plata subvențiilor APIA.

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

30 aprilie 2024 - 14:53

Fermierii polonezi anunță că toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

30 aprilie 2024 - 07:52

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Vremea în Săptămâna Mare!

Vremea în Săptămâna Mare!

29 aprilie 2024 - 20:52

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, anunță că vremea se schimbă chiar înainte de Paște.

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

29 aprilie 2024 - 20:14

Crescătorii de animale care se confruntă cu anumite situații considerate circumstanțe naturale pot să-și salveze subvențiile pe cap animal cu o singură condiție: să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în termen de 10 zile.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii