Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.
De la un preț care atinsese și chiar depășise 20 lei/kg în viu, în prezent, prețul la miei a scăzut până la 14-16 lei/kg. Sunt cazuri în care li se propun crescătorilor chiar 12 lei/kg, sume extrem de mici.
Intermediarii încep să-i caute din nou pe crescători. Pe lângă faptul că prețurile oferite sunt mult mai mici decât înainte de izbucnirea focarelor de pestă a micilor rumegătoare, banii pentru animalele predate vin la 45 și chiar 90 de zile.
„Problema este că nu se face plata pe loc, se face la 45 zile, la 90 de zile și mai mult. După ce că fac afaceri pe spinarea noastră, în loc să se ducă la bancă și să ia bani, să plătească oamenilor, noi am ajuns și banca exportatorilor și bătaia lor de joc. E o situație urâtă și așa va fi”, spune președinta Asociației Agricole „Țara Loviștei”.
Un preț corect, nu unul mare, și plata la timp i-ar avantaja cel mai mult pe crescători, mai spune Ștefan, explicând că prețul nu poate crește peste cel din alte țări europene, pentru că nu ar mai exista cerere.
„Nici exagerarea aceasta nu este bună. Exagerarea s-a făcut la preț ca să se elimine unul pe altul, asta este părerea mea. Hai să ne uităm cât e prețul în viu în Spania și în alte țări. Nu putem depăși 4 dolari, n-avem cum. Pentru că nu mai e rentabil să cumpere, oricât de căutat e mielul românesc. Mielul românesc este foarte dorit în țările arabe, dar din cauza pestei am negociat acolo cu spatele la zid”, a mai spus Constanța Ștefan.
Preț minim garantat și exportul de animale vii prin intermediul statului, propunerile fermierilor
Dincolo de problemele din țară, din cauza contextului internațional s-au pierdut acum și piețe precum Libia și Liban. Pentru că situația pare oarecum fără ieșire, reprezentanții fermierilor au venit cu propuneri pe care le-au mai înaintat și în trecut, tot în situații de criză.
„Să se facă un preț minim garantat, ca să fie ciobanul liniștit, iar exportul de animale în viu să se facă doar printr- o agenție a statului, o autoritate a statului”, a propus reprezentanta Asociației „Țara Loviștei”.
Problema deocamdată rămâne nerezolvată, iar ciobanii fără resurse au umplut deja internetul cu anunțuri că-și vând animalele. Astfel de situații vom continua să vedem, dă asigurări Constanța Ștefan, pentru că fermierilor cărora li s-a promis, ca și celor din sectorul vegetal, ajutor din partea statului le trebuie mai mult decât promisiuni.
„A fost și seceta și oamenii și-au folosit încă din august furajele pentru animale. La iarnă vom intra într-o criză de nu avem pe unde ieși. (...) Au spus că-i ajută pe cei care nu și-au vândut mieii, pe ciobanii care și-au ținut mieii până acum pe saivan sau în câmp și a trebuit să-i hrănească. Au zis că-i ajută cu ceva. Dar nu vine nimic. S-a promis că se va da un ajutor pentru cei care îi au pregătiți pentru export și nu i-au vândut. Își pierd valoarea, pentru că mieii cresc și nu mai sunt cumpărați. Ni s-a spus că se gândesc puțin și la secetă să ne dea, pentru că la cei din sectorul vegetal toată lumea se gândește și le dă, 1.000 de lei pe hectar, chiar au început să primească cererile. Dar, domnule, în România zootehnia este locomotiva agriculturii!
Dacă zootehnia cade, cad uite așa celelalte vagoane, unul după altul deraiază. Cum au dat 1.000 lei la hectar, să dea și pe UVM (Unitate Vită Mare) tot 1.000. Oamenii care nu și-au vândut mieii, în momentul în care vând, să știe clar”, a mai precizat Ștefan ce alte propuneri s-au mai făcut în grupurile de lucru de la minister. adevarul.ro