Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ajutoare fermieri! Data anunțată de ministrul agriculturii pentru lansarea măsurilor AFIR!

Publicat: 03 iunie 2021 - 20:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Măsurile de dezvoltare rurală gestionate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, pentru următorii doi ani vor fi deschise începând din 15 iulie, cel târziu, a anunţat, joi, ministrul agriculturii, Adrian Oros, menţionând că este vorba de un pachet de 3,2 miliarde de euro.

"Legat de măsurile de tranziţie, aici discutăm de lucruri certe. Tranziţie înseamnă bani noi şi măsuri vechi. Noi am adoptat nişte măsuri pe care le-am comunicat Bruxellesului, avem o formă finală, suntem în dezbatere publică cu multe dintre ele. Unele au fost afişate în dezbatere publică astăzi. Urmează un calendar în aşa fel încât, după ce facem iarăşi grupurile de lucru unde încercăm să integrăm observaţiile mediului asociativ şi pe cele ale partenerilor sociali, facem un comitet de monitorizare, iar apoi, începând din 15 iulie cel târziu, să dăm drumul la aceste măsuri. Discutăm de un pachet de 3,2 miliarde de euro", a declarat ministrul Oros, într-o conferinţă de presă, susținută joi, 3 iunie 2021, la sediul MADR.

Măsurile perioadei de tranziţie 2021-2022 nu puteau fi altele decât cele prinse şi în Planul Naţional Strategic (PNS), adică "acele nevoi şi acele priorităţi" constatate după analiza SWOT şi analiza nevoilor pentru agricultura românească, a spus ministrul agriculturii.

"Pentru partea de investiţii în exploataţii agricole am alocat în următorii doi ani 760 de milioane de euro. Comparativ, dacă întreaga perioada 2014-2020, această sub-măsură a avut o alocare de 840 de milioane de euro. Sigur că am splitat în opt componente, astfel încât să impactăm toate zonele de activitate şi inclusiv zonele geografice din ţară, alocând bani distinct pentru zona montană. Pentru investiţiile în exploataţii pomicole avem 122 de milioane de euro în următorii doi ani", a prezentat șeful MADR.

Pentru submăsura 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole" a fost alocată o sumă de 140 de milioane de euro, iar pentru 4.2a "Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol", există 10 milioane de euro.

subventii-sac_b

"Care este diferenţa între 4.1 şi 4.2? Dacă în măsura 4.1 am pus sume mai mari pentru că am dorit exact acea nevoie, exact acel lucru, prin care noi credem că ar putea corecta balanţa comercială, pe de o parte, iar pe de altă parte să întărească poziţia producătorului în lanţul valoric, pentru măsura 4.1 am alocat 760 de milioane de euro. Vrem ca partea de depozitare şi procesare să fie făcută de producător, în primul rând de producătorul primar. Pentru toţi ceilalţi care vor să facă depozitare şi procesare este această măsură 4.2 şi 4.2a, unde sunt 150 de milioane de euro", a explicat Oros.

Acesta a prezentat în cadrul conferinţei şi restul măsurilor care vor fi lansate în perioada de tranziţie, respectiv sM4.3 "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole", care are o alocare publică de 100,66 milioane euro, şi măsura sM6.1 "Instalare tineri fermieri", cu 100 de milioane de euro în următorii doi ani.

"Aici s-au făcut modificări importante în ceea ce priveşte cuantumul. Se poate ajunge la sume de 60.000, respectiv 70.000 de euro, dacă în planul de afaceri aceşti tineri fermieri cuprind activităţi de 'smart agriculture', de agricultură ecologică sau aparţin unor asocieri economice, unor cooperative", a subliniat el.

Totodată, pentru sub-măsura sM6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole" au fost alocate 50 de milioane de euro, iar pentru sM6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" 87 de milioane de euro, din care 26,1 milioane de euro distinct pentru zona montană. În ceea ce priveşte sM6.4 - "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole" sumele alocate se ridică la 100 milioane de euro, pentru că " în mediul rural trebuie să fie şi altfel de activităţi decât cele agricole".

Potrivit ministrului agriculturii, 5 milioane de euro au fost alocaţi pentru sM9.1 "Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol", iar pentru M10 "Agromediu şi climă" un total de 288,76 milioane de euro, din care 142 milioane de euro alocare publică din FEADR şi 146,76 milioane euro fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene - n. r.).

Şi pentru "Agricultură ecologică" (M11) vor fi, în total, în următorii ani, 232,28 milioane de euro, cu sume distincte din alocarea publică (129,63 milioane euro) şi fonduri EURI (102,65 milioane euro), iar plăţile pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice - 660,12 milioane de euro.

"Trebuie spus că 50,2% din teritoriul agricol românesc se află în aceste zone cu constrângeri naturale şi specifice", a menţionat Oros.
Oficialul MADR a adăugat că s-au păstrat fonduri şi pentru M14 "Bunăstarea animalelor", singura formă de sprijin pentru porc şi pasăre, respectiv 273 milioane de euro din alocare publică.

De asemenea, mai sunt alocate fonduri pentru sM16.4 "Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare" - 40 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol - 10 milioane de euro; pentru sM17.1 "Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor şi a plantelor" - 20 milioane de euro; M19.1 "Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea Strategiilor de Dezvoltare Locală (viitoare)": 5 milioane de euro, M19.2 "Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală": 100 milioane şi M19.4 "Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare GAL-uri": 23 de milioane de euro.

Vizualizat: 2304 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii