Fermierii din Austria, Cehia și Polonia au primit deja ajutoare de zeci de milioane de euro de la UE pentru pagubele culturilor din primăvara acestui an. Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile producătorilor agricoli și pierderea de venituri pun în pericol viabilitatea economică a exploatațiilor agricole, zice Comisia Europeană. Ai noștri nu au primit niciun cent și asta pentru că Guvernul nici măcar nu s-a sinchisit să evalueze dezastrul provocat de secetă, arșiță și de grindină.
Situația fermierilor români este mai disperată ca oricând, aceștia riscând să piardă totul și să intre în faliment. Deja au început să-și vândă utilajele și fermele, iar statul nu-i sprijină cu nimic. În afară de suta de euro pentru calamitățile din 2022, fermierii nu au primit alți bani, în timp ce alte state din UE s-au asigurat că își salvează agricultura, primind deja sprijin financiar european.
”S-au dat bani celor care au țipat, că nu au de unde să știe cei de la UE ce dezastru a fost la noi, dacă nimeni nu s-a dus să le spună. Ministrul Agriculturii abia acum a ieșit să anunțe că se vor face comisii pentru evaluarea pagubelor produse de secetă, grindină și arșiță, dar oamenii din comisii sunt în concediu. Situația culturilor este mai gravă ca niciodată. La culturile de toamnă, grâu, orz și rapiță, producțiile sunt de 50% la nivel național, dar sunt zone în care pagubele sunt de 100%, mai ales în județele din Sud-Estul țării, din Moldova și din Centru. Sunt fermieri care au pierdut și culturile de toamnă, și culturile de primăvară. Culturile care nu au fost distruse de secetă, au fost distruse de grindină. Singura zonă neafectată a fost Câmpia de Vest, unde s-au realizat producții normale la culturile de toamnă”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Comisia Europeană a decis să pună la dispoziția Austriei ajutoare în cuantum total de 10 milioane euro, la dispoziția Cehiei ajutoare în cuantum total de 15 milioane euro, iar la dispoziția Poloniei ajutoare în cuantum total de 37 de milioane euro, pentru a oferi un sprijin excepțional fermierilor. Banii sunt acordați pentru pagubele produse fermierilor după înghețul din aprilie 2024.
”Deși există indicii că fenomene climatice nefavorabile asemănătoare au loc într-un context general de creștere a riscurilor pentru agricultură legate de schimbările climatice, intensitatea acestor evenimente din Austria, Cehia și Polonia a fost extraordinară, afectând o suprafață și un procentaj din producție considerabile. Daunele semnificative cauzate de respectivele fenomene climatice nefavorabile producătorilor agricoli și pierderea de venituri rezultată în cazul producătorilor afectați din Austria, Cehia și Polonia pun în pericol viabilitatea economică a exploatațiilor agricole. Prin urmare, trebuie adoptată o măsură excepțională, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice apărute în urma respectivelor fenomene climatice nefavorabile”, a arătat Comisia Europeană. (Ziarul National)