RĂSPUNDEM MESAJELOR DE LA FERMIERI! Suntem alături de fermieri și pentru a veni în sprijinul lor, vom întreba zilnic la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care este stadiul plăților pentru fiecare județ, comună sau chiar sat. Este o inițiativă AGROINFO. Astăzi, îi răspundem crescătoarei de animale Adina Bujnița din satul Rediu, comuna Rădăuți-Prut, județul Botoșani.
Nimeni din satul meu nu a luat subvenția de la APIA. Nu a primit nimeni niciun ban. Știți ceva? Ni se mai dă și nouă subvențiile? Majoritatea celor din sat care iau subvenții se ocupă de creșterea animalelor. Sunt din satul Rediu, comuna Rădăuți-Prut, județul Botoșani, ne-a scris astăzi, 7 decembrie 2020, Adina Bujnița.
Crescătoarea de animale a subiniat că niciun fermier din satul Rediu nu a primit un leu subvenție. AGROINFO a luat imediat legătura cu conducerea APIA Botoșani, să vedem ce se întâmplă, care este situația plăților APIA pentru satul Rediu.
Cu amabilitate, ne-a răspuns directorul adjunct APIA Botoșani, Marcel Niță.
Deci, ne referim la fermierii din satul Rediu, comuna Rădăuți-Prut, care au depus cererile unice de plată pentru anul 2020. Vă pot spune că astăzi (7 decembrie 2020 n.r.) din totalul de 62 de fermieri, care au cereri din satul Rediu, s-a autorizat un număr de 55 de fermieri. Nu aș putea să vă spun câți dintre cei 55 de fermieri au deja banii în conturi, asta nu vă pot spune, pentru că nu știu. Pot să vă spun însă că 55 de fermieri au verificările făcute și sunt autorizați la plata subvențiilor de către noi. Sunt autorizați la plata finală a subvențiilor pentru anul 2020, a declarat directorul executiv adjunct APIA Botoșani, Marcel Niță, în exclusivitate pentru AGROINFO.
Listele cu fermierii autorizați la plata subvențiilor APIA, eligibili să-și primească subvențiile, sunt transmise de centrele județene APIA la APIA Aparat Central, deci, la București. Transferul banilor în conturile fermierilor este făcut din contabilitatea APIA Aparat Central. De obicei, între autorizarea la plată a fermierilor și ajungerea banilor în conturile acestora trec între 3 și 5 zile poate chiar mai mult.
Cuantumul schemelor de plăți directe 2020 achitate de APIA la plata finală și pentru care sunt autorizați la plată fermierii din satul Rediu, și nu doar ei, sunt următoarele:
Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv - 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri - 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/ha. APIA le achită crescătorilor de animale 30% din această subvenție, 70% a fost achitat la avansul APIA, efectuat până la data de 27 noiembrie 2020.
Sperăm că Adina Bujnița se află printre cei 55 de fermieri. În cazul în care se află printre cei 7 fermieri din satul Rediu care încă nu sunt autorizați la plata subvențiilor aferente anului 2020, sfatul nostru este să se intereseze la APIA, la funcționarul la care a depus cererea, dacă există vreo problemă cu dosarul ei de subvenții. Accesul la dosar, la datele personale, îi este permis doar titularului cererii APIA.
AGROINFO încearcă să obțină pentru voi, în fiecare zi, informații concrete despre stadiul plăților efectuate de APIA, indiferent că este vorba despre situația plăților de la nivelul unui județ sau al unei comune, al unui sat și indiferent că este vorba despre plățile directe sau plata ajutoarelor Covid-19 ori alte plăți gestionate de APIA.
Potrivit regulamentelor europene în vigoare, termenul final pentru achitarea subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2020 este 30 iunie 2021.