Adama
Vinasa Rompak

AGRICULTURA ROMÂNIEI pentru INVESTITORI: Prea multe FERME MICI, PRODUCTIVITATE REDUSĂ, SĂRĂCIE şi HOŢIE!

Publicat: 20 martie 2017 - 07:11
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RAPORT DESPRE AGRICULTURA ROMÂNIEI. Ţara noastră are a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene, însă terenurile sunt fragmentate şi ne lipsesc fermele medii. Stăm rău cu tehnologizarea, irigaţiile, centrele de stocare a producţiei agricole şi lucrătorii agricoli calificaţi. Statul investeşte puţin în agricultură, în timp ce evaziunea este foarte mare. Aşa suntem prezentaţi de către una dintre cele mai mari companii de consultanţă pentru afaceri din lume.

România este pe locul şase în Uniunea Europeană la suprafaţa agricolă utilizată, însă ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut de la 22,6% în 1993, la sub 5% din PIB în 2015. Principalele cauze sunt fragmentarea masivă a suprafeţelor agricole, lipsa tehnologizării, a irigaţiilor şi a centrelor de stocare a producţiilor agricole, pregătirea oamenilor care lucrează în agricultură, dar şi evaziunea fiscală.

Asta arată o analiză privind sectorul agricol din ţara noastră, prezentată pe 7 martie 2017 de PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Reţeaua internaţională de firme PwC oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri în 157 de ţări.

NE LIPSESC FERMELE MEDII

În 2013, România avea o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 mil. ha, după Franţa (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) şi Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decât Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha). Cca. 60% (8,2 mil. ha) o reprezintă terenul arabil.

Mărimea medie a exploataţiilor agricole din România este similară cu Malta sau Cipru, ţări insulare cu suprafeţe agricole mult mai mici decât cea a României. Aproape 75% dintre fermele din România au sub 2 ha. 98% din ferme au sub 10 ha şi exploatează 39% din suprafaţă agricolă, în timp ce fermele peste 100 ha reprezintă doar 0,5% din total, dar exploatează 49% din suprafaţa agricolă. În contrast cu alte state europene, fermele mijlocii, de 10 - 100 ha, sunt puţine în România, în timp ce Franţa şi Cehia, ţări cu randamente mari la producţia agricolă, au peste 29% din totalul de ferme peste 50 ha.

Deşi două treimi din terenul arabil din România sunt folosite pentru producţia de cereale, aceasta generează sub 25% din valoarea producţiei agricole totale, de 14,2 mld. euro în 2015, mai arată raportul PwC. Randamentele României sunt sub media europeană cu 37,1% la producţia de grâu şi cu 49,3% la porumb. Totuşi, România este pe locul 9 în lume la exportul de grâu şi pe locul 6 la cel de porumb.

MUNCITORI NECALIFICAŢI ÎN AGRICULTURĂ, CU PRODUCTIVITATE MICĂ

O treime din populaţia din România este angajată în agricultură, similar cu nivelul anilor '90, dar productivitatea pe persoană este foarte mică, sub 20% din media europeană. Mai exact, în 2014, agricultura angaja 27,3% din populaţia activă a României, de peste 6 ori mai mult decât media europeană (4,4% din populaţia activă), însă valoarea adăugată brută pe persoană ocupată în agricultură se ridica, în 2013, la doar 18% din media UE.

maini-de-fermier_b

Şi la valoarea adăugată brută la hectar România este tot pe una din ultimele poziţii, cu 600 euro/ha în 2013, în timp ce în ţările din Europa de Vest valoarea adăugată brută la hectar depăşeşte 1.000 euro/ha.

Raportul PwC mai arată că aproximativ 85% din cei care muncesc în agricultură nu sunt salariaţi, lucrând în propriile exploataţii de subzistenţă, dar şi că majoritatea angajaţilor din sector au învăţat agricultură în practică şi nu au o pregătire minimă în domeniu.

FINANŢARE REDUSĂ, EVAZIUNE MARE

România este pe penultimul loc din UE şi din perspectiva cheltuielilor din bugetul de stat pentru agricultură. O mare parte din investiţiile în agricultura din România vin din fonduri europene, însă şi acestea sunt insuficient folosite din cauza lipsei de transparenţă, de informare, a lipsei de capabilităţi de a scrie dosarele şi de garantare a creditelor pentru investiţii.

Deşi contribuţia agriculturii la PIB este în scădere, România are în continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol în PIB dintre toate ţările din UE, de 3 ori şi jumătate mai mare decât media europeană.

Evaziunea fiscală din sectorul agricol are a doua cea mai mare pondere din evaziunea fiscală totală din România, 9% sau aproximativ 1,7 mld. euro, potrivit datelor Consiliului fiscal, mai arată analiza PwC.

Vizualizat: 4639 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agricultura cu două viteze

Agricultura cu două viteze

Campania agricolă de primăvară, probă de foc a fermierilor...
Un perpetuu examen şi o provocare în fiece sezon de producţie agricolă care necesită implicare, spirit organizatoric, pricepere şi mult, foarte mult efort.

AGRICULTURA ROMÂNIEI în CIFRE! MILIOANE de FERME MICI și o PRODUCȚIE  AGRICOLĂ la jumătate față de alte ȚĂRI!

AGRICULTURA ROMÂNIEI în CIFRE! MILIOANE de FERME MICI și o PRODUCȚIE AGRICOLĂ la jumătate față de alte ȚĂRI!

PREA MULTE FERME, PREA MICĂ PRODUCȚIE, PREA PUȚINE IRIGAȚII. Agricultura României nu arată deloc bine în studiile făcute de Institutul Național de Statistică. Producție agricolă mică, numărul de animale a scăzut drastic, suprafețele irigate sunt la un sfert sau chiar mai puțin față de 1990. Suntem campioni doar la suprafețele cultivate cu porumb și floarea soarelui.

AGRICULTURA a produs mai PUŢINI BANI în 2015!

AGRICULTURA a produs mai PUŢINI BANI în 2015!

Valoarea producţiei agricole a scăzut anul trecut cu 6,6%, de la 74,52 de miliarde de lei în 2014, la 68,98 miliarde de lei în 2015, din cauza diminuărilor înregistrate la producţia vegetală, care reprezintă aproape două treimi din totalul producţiei agricole, precum şi pe segmentul serviciilor agricole.

DEZVĂLUIRI INCENDIARE! Ne-au RAS INDUSTRIA și se duce dracului și AGRICULTURA!

DEZVĂLUIRI INCENDIARE! Ne-au RAS INDUSTRIA și se duce dracului și AGRICULTURA!

FERMIERI ROMÂNI DESPRE SECRETE DUREROASE. Ne-au ras industria și se duce dracului și agricultura! Suntem chiar atât de dobitoci încât să nu vedem cât de parșivă e politica pe care o fac ei?! Chiar dacă nu vrem să recunoaștem, România este ocupată economic, străinii fac legea la noi în țară. Noi suntem neam de slugă, mereu cu șapca în mână. Citiți DEZVĂLUIRILE uluitoare făcute de fermierii români!

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
03. 22, 2017. Wednesday 20:14
draga romanule, prea multa dreptate ai,lasa ca le place din import,in naivitatea lor bolnavicioasa nu dau doi bani pe producatorul local.
1.
Romil
|
03. 20, 2017. Monday 15:48
Minciuni, minciuni şi iar minciuni în raportul PwC !!! Ăştia chiar ne cred proştii proştilor ??? Dacă agricultura UE este atât de performantă şi produsele lor atât de bune,de ce nu se vând în mall-urile lor şi le aduc să le vândă în Estul Europei,inclusiv România ??? Pentru că produsele lor ,obţinute industrial, pe scară mare, au o valoare nutritivă sub orice critică, cetățenii lor cumpără de la ţăranii lor,care au produse cât de cât acceptabile (chiar dacă nu se compară cu cele ale ţăranilor români,care sunt mult mai bune),iar "performerii" UE nu mai au unde să le vândă decât la "fraierii" din Est...Iar statul român mafiot, protejează producătorii străini în dauna propriilor producători ... Ruşine,ruşine, ruşine pentru aceste minciuni sfruntate !!!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii