Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Agenția UE pentru mediu, apel la reducerea pesticidelor!

Publicat: 27 aprilie 2023 - 13:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia Europeană pentru Mediu a făcut apel miercuri la reducerea utilizării de pesticide, care continuă să fie vândute în Europa cu toate că poluează apa, solul şi aerul, subminează biodiversitatea şi favorizează dezvoltarea bolilor, relatează AFP şi dpa.

"În Europa celor 27, vânzările de pesticide au rămas relativ stabile, la circa 350.000 de tone pe an între 2011 şi 2020", notează agenţia UE, pe baza cifrelor Eurostat.

În 2020, au fost detectate niveluri preocupante de pesticide în 22% din siturile supravegheate pe râurile şi lacurile din Europa. Cel mare număr de depăşiri ale pragului de preocupare a fost înregistrat în cazul substanţelor imidacloprid, din familia insecticidelor neonicotinoide, şi metaclor, un erbicid, la nivelul întregii Europe, dar mai ales în nordul Italiei şi nord-estul Spaniei.

În apele subterane, cele mai frecvente depăşiri ale cotei de îngrijorare le-a înregistrat atrazina, un erbicid interzis încă din 2007.

Pentru om, expunerea la pesticide chimice, în principal prin alimente, dar şi pe cale aeriană, în regiunile cu agricultură intensivă, este legată de dezvoltarea de boli cardiace, respiratorii şi neurologice, precum şi a cancerelor, subliniază raportul.

Mai mult, "s-a constatat cu îngrijorare că toate pesticidele controlate (...) au fost detectate în concentraţii mai ridicate la copii decât la adulţi", notează Agenţia europeană pentru mediu.

pulverizare-pesticide_b

Un studiu realizat în principal în Spania, Letonia, Ungaria, Republica Cehă şi Regatul Ţărilor de Jos între 2014 şi 2021 a stabilit că cel puţin două pesticide erau prezente în organismul a 84% dintre participanţi.

În acelaşi timp, poluarea cu pesticide antrenează pierderea biodiversităţii pe Bătrânul continent, aflându-se la originea unui declin important al populaţiilor de insecte, ceea ce ameninţă rolul esenţial al acestora în producţia alimentară. Un studiu german a evidenţiat un declin de 76% al insectelor zburătoare în zonele protejate într-o perioadă de 27 de ani şi a identificat pesticidele ca fiind unul dintre factorii acestei scăderi.

Vânzările de pesticide s-au diminuat în 11 state membre între 2011 şi 2020, cele mai semnificative scăderi fiind observate în Republica Cehă, Portugalia şi Danemarca. La polul opus, Letonia şi Austria au cunoscut cele mai ridicate niveluri de creştere a acestor vânzări. Ca volume, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Germania şi Franţa.

De altfel, Germania şi Franţa, alături de Spania şi Italia, sunt ţările în care au fost vândute cele mai mari cantităţi din majoritatea grupelor de substanţe active şi sunt şi cele mai mari producătoare agricole din UE, sector în care folosirea pesticidelor este necesară pentru a susţine randamentul culturilor.

Potrivit AEM, 83% din solurile agricole testate în cadrul unui studiu realizat în 2019 conţineau pesticide.

Agenţia europeană notează că cei 27 trebuie să-şi diminueze dependenţa de pesticide adoptând alte modele din agricultură, cum este agroecologia.

Un raport al Autorităţii europene pentru securitatea alimentară EFSA publicat tot miercuri arată pe de altă parte că în 2021 96% dintre alimentele analizate nu depăşeau limitele autorizate de reziduuri de pesticide. Cel mai ridicat nivel de depăşiri ale nivelului admis de pesticide a fost observat în cazul grepfrutului, care provine în principal din import, şi au fost introduse noi controale, a precizat EFSA.

Comisia Europeană a prezentat la mijlocul anului trecut o propunere legislativă vizând, între altele, reducerea utilizării şi riscurilor legate de pesticidele chimice cu 50% până la sfârşitul deceniului în curs. Această propunere a fost însă intens contestată, criticii exprimându-şi preocuparea faţă de impactul ei asupra industriilor agricole şi a securităţii alimentare europene.

Vizualizat: 486 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii