Se întorc în țară să-și facă ferme! Patru tineri bihoreni din diaspora au semnat miercuri, la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, contractele de finanţare pentru afacerile lor agricole care le dau posibilitatea să se întoarcă acasă.
"La OJFIR Bihor, astăzi (miercuri n.r.) s-au semnat primele patru contracte din cele zece de la nivel naţional. Trei proiecte au valori de câte 40.000 de euro, iar unul de 50.000 de euro. Ce este demn de remarcat este că toţi cei trei bărbaţi au studii superioare, au lucrat în agricultură în ultimii cinci ani şi au vârsta de 28 de ani, ceea ce rezultă că imediat după terminarea facultăţii au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi rezolva nevoile financiare. Iar al patrulea beneficiar este o femeie, un om deosebit din perspectiva sacrificiului pe care l-a făcut, ca la doi ani după ce s-au născut copiii să plece în străinătate, cu soţul ei, pentru a le asigura un trai mai bun", a declarat, pentru Agerpres, directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea.
Cei patru beneficiari ai Submăsurii 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri-diaspora vor primi, în zilele următoare, o primă tranşă din bani, 30.000 de euro, respectiv 37.000 de euro. Angajaţii OJFIR întocmesc astăzi, 25 iunie 2021, certificatele de plată, astfel încât, cel mai probabil, banii le vor ajunge în cont în data de 10 iulie, urmând ca ei să-şi achiziţioneze bunurile menţionate în cererea de finanţare.
Beneficiarii sunt din comunele Popeşti, Borod şi Bratca.
Unul dintre ei este absolvent de Silvicultură, are o exploataţie pe zmeură şi mur, cu procesare în fermă pentru gemuri şi siropuri.
Alt tânăr care beneficiază de bani, absolvent de Teologie, are o suprafaţă de teren de 12 hectare, pentru legume, din care patru hectare pe fasole, având deja contracte de livrare a producţiei către unul dintre depozitele înfiinţate în judeţ, Fresco Verde, în Nojorid.
Economistul are ca obiectiv să-şi construiască un solar pentru producţia de legume în spaţii protejate, iar femeia din Beznea are o suprafaţă mai mică de teren, de trei hectare, pe care vrea să cultive legume în spaţiu deschis, dorind să îşi cumpere mai mult teren agricol pentru a-şi dezvolta afacerea.
Potrivit directorului Buzlea, în raportul de selecţie din etapa trei au intrat zece tineri fermieri la nivel naţional. Din cei zece, patru sunt din judeţul Bihor. În etapa patru, care a fost în luna mai, în judeţul Bihor s-au depus 25 de cereri de finanţare care sunt, în prezent, în evaluare, din cele 177 la nivel naţional. În etapa din iunie, s-au depus doar două proiecte la nivel naţional, din care unul este din judeţul Bihor.
"În urma analizei pe care am făcut-o cu cei din zona de consultanţă a rezultat că, până în 5 iulie, termenul final, se vor mai depune circa 15 dosare pentru proiecte din Bihor. Prin urmare, noi vom ajunge la peste 45 de contracte ale tinerilor fermieri din diaspora care se întorc acasă", a precizat directorul OJFIR Bihor.