Fondurile disponibile pentru investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, finanțate prin intervenția DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitările depuse on-line pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în această perioadă.
Solicitările depuse de procesatori depășesc 1 miliard de euro. Mai exact, procesatorii au depus pe site-ul www.afir.ro, 428 cereri de finanțare care însumează 1,13 miliarde de euro (1.130.478.541 euro), în sesiunea deschisă pentru DR-22, 20 decembrie 2023 - 5 februarie 2024, cu o alocare de 210.300.000 milioane de euro.
„Mă bucură interesul foarte mare al procesatorilor pentru această măsură din Planul Strategic. România are nevoie de procesare, am spus-o de fiecare dată și o voi repeta cu orice ocazie. În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate poate ajunge la 10 milioane de euro pentru fiecare proiect de înființare a unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Faptul că succesul Programului INVESTALIM este dublat de interesul manifestat de procesatori pentru această măsură de investiții ne arată că suntem pe drumul corect în ceea ce privește sprijinirea producției românești.”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu, într-un comunicat transmis Agroinfo de MADR.
Tot prin DR-22 se finanțează cu până la 7.000.000 de euro/ proiect de înființare alte investiții decât cele menționate anterior și cu până la 3.000.000 de euro/ proiect de investiții de modernizare a unităților de procesare. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.
Proiectele de investiții depuse pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (www.afir.ro) în această sesiune propun pentru finanțare construcția și dotarea unităților de condiționare, depozitare și procesare, investiții în infrastructura internă şi în utilități, dar și cheltuieli pentru asigurarea respectării condițiilor de igienă și a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor.