Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește, până în data de 26 noiembrie, cereri de finanțare pentru investiții prin submăsura 16.4/16.4a - Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și pomicol din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo. Cuantumul ajutorului este de 250.000 de euro.
Beneficiarii eligibili care pot primi finanțare prin submăsura 16.4 și 16.4a sunt parteneriatele constituite, în baza unui Acord de Cooperare, din cel puțin un fermier, un grup sau o organizație de producători sau cooperativă, care își desfășoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol și cel puțin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, autorități publice, unități școlare (inclusiv universitățile de profil), unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică.
Cuantumul sprijinului acordat prin aceste două submăsuri este 100% nerambursabil, iar valoarea sprijinului este de 250.000 euro.
Fondurile alocate pentru această sesiune se ridică la 40 milioane euro pentru sM 16.4. Pragul minim de selecție al proiectelor pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.
Un exemplu de proiect finanțat prin submăsura 16.4 este Dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finanțare s-a făcut în septembrie 2018.
Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit în baza unui acord de cooperare între doi producători de lapte și produse lactate din zona Sângeorz-Bai, două unități de învățământ, o pensiune agroturistică și un GAL.
Astfel, pentru o perioada inițială de 24 de luni, proiectul asigură cooperarea între următoarele Asociația Grupul de Acțiune Locală Lider Bistrița-Năsăud, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I – Grupul de Producători Sîngeorz-Băi, Deac Ilișca Persoană Fizică Autorizată, Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, Scridonesi Mihai Gabriel Întreprindere Individuală și Pensiunea Agroturistică „Victoria”.
Inițiativa implementării proiectului a avut la bază faptul că partenerii fermieri producători de lapte și produse din lapte nu aveau un punct de vânzare permanent. Singura modalitate ocazională de valorificare a producției era prin intermediul piețelor agroalimentare organizate periodic în Sângeorz-Băi sau în localitățile învecinate. Aceste piețe nu asigurau însă comercializarea unui procent mare al producției, care era în mare parte irosită – produsele având un grad mare de perisabilitate. Totodată, produsele acestora nu erau vizibile în piață. Acest lucru s-a tradus printr-un număr limitat de potențiali clienți și posibilități reduse de finanțare a activităților de producție și desfacere.
Așadar, implementarea proiectului urmărește și lărgirea bazei de potențiali clienți pentru produsele lactate ale partenerilor, care va include și populația din Sângeorz-Băi și Năsăud, turiștii care tranzitează zona, domeniul HORECA.
Primul pas pentru realizarea acestor obiective este înființarea și dezvoltarea piețelor locale și integrarea unui lanț scurt de comercializare a produselor partenerilor. În acest scop, din fondurile disponibile prin submăsura 16.4 din PNDR 2020 se vor închiria puncte de comercializare la o distanță de maxim 50 de kilometrii față de zona de producție – adică în Sângeorz-Băi și Năsăud Lanțul scurt presupune plasarea și comercializarea directă a produselor obținute.
Prin proiect, beneficiarii propun 4 tipuri de lanțuri scurte de aprovizionare/ comercializare:
1. Fermier: Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I - Grupul de Producători Sîngeorz-Băi și spațiul închiriat sau amplasat prin proiect în orașul Sângeorz Băi.
2. Fermier: Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I - Grupul de Producători Sîngeorz-Băi și spațiul închiriat sau amplasat prin proiect în orașul Năsăud. (31,1 km)
3. Fermier: Deac Ilișca PFA, situat în Maieru și spațiul închiriat sau situat prin proiect în Sângeorz Băi. (7,5 km)
4. Fermier: Deac Ilișca PFA, situat în Maieru și spațiul închiriat sau situat prin proiect în Năsăud (37 km).
Cel de-al doilea obiectiv propus prin proiect este creșterea competitivității produselor obținute de parteneri pe piața locală prin promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare dezvoltate și a piețelor locale deservite de acestea. Aceste acțiuni sunt de asemenea eligibile în cadrul submăsurii 16.4.
Cele propuse prin acest proiect includ o campanie în media, crearea unui site web și organizarea de evenimente de promovare pe parcursul a doi ani de implementare.
Impactul imediat al implementării proiectului este acela că promovarea produselor lactate montane din zonă conduce la stimularea economiei locale. Zona se va putea dezvolta și din punct de vedere turistic, întrucât alimentele locale au capacitatea de a promova turismul gastronomic. Să nu uităm că Sângeorz-Bai are statutul de stațiune balneo-climaterică.
Nu în cele din urmă, implementarea proiectului presupune și crearea a trei locuri de muncă pentru minim 24 luni: manager de proiect, asistent manager și respectiv manager financiar.
Valoarea totală a proiectului este de 119 mii euro, din care 100 mii euro reprezintă valoare totală eligibilă a proiectului. Proiectul se află în stadiu de implementare, data finalizării fiind aprilie 2022.
Toți cei interesați să acceseze fonduri europene prin submăsura 16.4/16.4a au la dispoziție gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în vederea întocmirii documentației pentru depunerea cererilor de finanțare.
Depunerea cererilor de finanțare se realizează on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidurile Solicitantului.