Fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), actual secretar de stat MADR, Adrian Pintea a vorbit astăzi, într-un interviu acordat Europa Liberă, despre cazul Paul Stănescu, caz anchetat în prezent de Parchetul European. APIA este acoperită cu acte, a spus Pintea.
Cazul Paul Stănescu a stârnit o furtună mediatică. Pentru cei care nu știu, suprafețe cu stuf și mlaștini din Delta Dunării au fost transformate în pășuni cu stuf și incluse pe lista pășunilor pentru care se acordă subvenții APIA pe hectar. Între cei care au cerut anul trecut, în campania APIA de primire a cererilor unice, subvențiile pe pășunea cu stuf s-ar afla și fiul politicianului de la vârful PSD, senatorul Paul Stănescu, și soția unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării. Deci, cum s-ar spune, subvenție cu dedicație. Odată devenit public, acest caz a atras atenția procurorilor europeni care-n toamna anului trecut au demarat investigarea lui.
Pe timpul sesiunii de primire a cererilor unice la APIA pentru subvențiile agricole aferente 2023, în perioada martie-mai 2023, director general APIA era Adrian Pintea. Din august 2023 însă a trecut secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Plățile APIA, în valoare de 5 milioane de euro, susține Pro TV, pentru pășunea cu stuf din Deltă au fost blocate de ancheta Parchetului European. Adrian Pintea a fost întrebat în interviul de astăzi de la Europa Liberă despre acest caz.
Adrian Pintea, secretar de stat MADR: "Într-adevăr, începând cu 2023, au devenit ca suprafețe eligibile și zonele din Delta Dunării. Deci, în anul, sper să nu greșesc, dar este Legea 34 din 2013, unde pe suprafețele de pajiști sunt trecute, printre altele, și stuful. Printr-un regulament al Comisiei europene din 2021, Regulamentul 2115, stuful era trecut la așa-numitele paludicultură, știința care se ocupă cu creșterea stufului. Într-adevăr, au venit două firme (la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.), că sunt ale lui Paul Stănescu, pe APIA nu o interesează, sunt un milion de fermieri, și dacă este și el, foarte bine, până la urmă, oricine poate depune (cerere subvenții la APIA n.r.). Și pe aceste suprafețe pe Delta Dunării sunt vreo patru care au depus cerere pe aceste suprafețe. APIA nu dă pe porumb, pe stuf, pe grâu, dă pe suprafață. Cei de la Administrația Deltei Dunării au hotărât să vedem dacă societățile respective au și suprafața, că noi pe suprafață dăm (subvenții n.r.). Au venit, au văzut că da, nu au numai stuf, au și suprafață concesionată, închiriată sau cum e luată.
APIA pentru a acorda subvenție pentru orice fermier din țara asta documentul de bază este adeverința de la primărie, pentru că, eu, de exemplu, sau dvs, dacă ați concesionat, ați închiriat un teren, obligația dvs este să mergeți la primărie pe raza localității unde se află terenul, să depuneți documentele la primărie, primăria vă face o rubrică în registrul agricol, pe baza documentelor depuse, și vă eliberează adeverința. Dvs veniți cu adeverința la APIA și dacă ați venit cu adeverința la APIA, colegii de acolo să fie cumva, să-i spun așa, acoperiți legal, au cerut să vadă dacă într-adevăr este și suprafața, nu doar stuful respectiv. Au spus că da, au și suprafețele și atunci dosarul de subvenții... Pare că s-a făcut o reclamație, sunt verificate de către Parchetul european. Așteptăm verificările. S-au cerut documentele, contractul, ce s-a depus."
Fost șef APIA, Pintea a spus că solicitarea subvențiilor pe pășunile cu stuf s-a făcut în campania 2023, când încă era directorul general APIA, iar cercetările au fost demarate de Parchetul european în toamna anului 2023.
Adrian Pintea, secretar de stat MADR: "Din punctul de vedere al APIA nu există niciun fel de problemă. De ce? APIA lucrează cu documentul clientului. Cum ai închiriat tu terenul, cine ți l-a dat?"
Moderatoare: "Și cine trebuie să verifice dacă e totul în regulă acolo pe plan local?"
Adrian Pintea, secretar de stat MADR: "Acum, probabil, Parchetul va verifica cum s-au concesionat aceste terenuri, dacă s-a respectat legislația, nu știu eu care e legislația biosferei Deltei Dunării, pentru că de acolo încolo, cei care au depus documentele, le-au depus în baza unei legi și atunci de acolo încolo, deja intrăm pe făgașul normal, să-i spunem așa. Dar cum s-au făcut aceste contracte, cum s-au închiriat? Nu știu și nici nu e treaba mea."