ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ADOPTATĂ! Decizie Comisia Europeană condiții plata subvenției APIA pășune, plata pe înverzire pentru acest an!

Publicat: 29 martie 2022 - 07:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care sunt făcute anumite derogări la condițiile pentru acest an pentru plata APIA pe înverzire, pe pășune și terenurile lăsate pârloagă. Decizia a fost publicată în Jurnalul oficial UE din data de 23 martie 2022.

"Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a determinat o creștere vertiginoasă a prețurilor produselor de bază și are un impact asupra ofertei și cererii de produse agricole. Pentru a aborda această situație, este necesar să se mărească potențialul de producție agricolă al Uniunii, atât în ceea ce privește oferta de alimente, cât și în ceea ce privește oferta de furaje.

Terenurile lăsate în pârloagă rămân terenuri arabile adecvate pentru producția de culturi, care ar putea fi utilizate imediat pentru producția de alimente și furaje, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de condițiile lor, cum ar fi calitatea solului. Prin urmare, pentru a li se permite fermierilor să utilizeze cât mai mult din suprafețele de care dispun în scopul producției de alimente și de hrană pentru animale, este necesar ca statele membre să fie autorizate să deroge de la condițiile legate de plata pentru înverzire, inclusiv utilizarea produselor de protecție a plantelor, pentru anul de cerere 2022 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate conforme cu cerințele privind diversificarea culturilor sau zonele de interes ecologic, în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Prezenta decizie trebuie să prevadă derogări de la obligațiile privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic numai în măsura și pentru perioada în care acestea sunt strict necesare. Derogările trebuie să fie limitate la anul de cerere 2022 și să aibă drept scop abordarea impactului asupra ofertei și cererii de produse agricole prin facilitarea unei creșteri a suprafeței totale a terenurilor disponibile pentru producția de alimente și furaje.

Atunci când decid cu privire la aplicarea derogărilor, statele membre trebuie să țină seama în mod adecvat de obiectivele practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, în special, de necesitatea unei protecții suficiente a calității solului, a calității resurselor naturale și a biodiversității, în special în perioadele cele mai sensibile pentru înflorire și păsările cuibăritoare," este argumentat în Decizia CE. 

colaj-pajisti_b

Prin Decizia adoptată, Comisia Europeană a stabilit următoarele derogări de la condițiile pentru plata pe înverzire, aferentă acestui an de cerere: 

"Articolul 1

Decizii de derogare de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire pentru anul de cerere 2022

(1) Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate.

(2) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate. Se aplică factorul de ponderare pentru terenurile lăsate în pârloagă stabilit în anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Prin derogare de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, în cazul în care recurg la derogarea menționată la primul paragraf din prezentul alineat, statele membre pot decide, de asemenea, să permită utilizarea produselor de protecție a plantelor pe suprafețele respective care sunt folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau care sunt cultivate.

Articolul 2. Termen-limită

Deciziile menționate la articolul 1 se adoptă în termen de 21 zile de la data notificării prezentei decizii.

Articolul 3. Notificări

(1) Statele membre notifică Comisiei deciziile adoptate în temeiul articolului 1 în termen de 7 de zile de la data adoptării deciziilor respective.

(2) Până la data de 15 decembrie 2022, statele membre notifică Comisiei numărul de exploatații agricole care au recurs la derogările prevăzute la articolul 1 și numărul de hectare cărora li s-au aplicat derogările respective."

Vizualizat: 1716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii