Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care sunt făcute anumite derogări la condițiile pentru acest an pentru plata APIA pe înverzire, pe pășune și terenurile lăsate pârloagă. Decizia a fost publicată în Jurnalul oficial UE din data de 23 martie 2022.
"Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a determinat o creștere vertiginoasă a prețurilor produselor de bază și are un impact asupra ofertei și cererii de produse agricole. Pentru a aborda această situație, este necesar să se mărească potențialul de producție agricolă al Uniunii, atât în ceea ce privește oferta de alimente, cât și în ceea ce privește oferta de furaje.
Terenurile lăsate în pârloagă rămân terenuri arabile adecvate pentru producția de culturi, care ar putea fi utilizate imediat pentru producția de alimente și furaje, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de condițiile lor, cum ar fi calitatea solului. Prin urmare, pentru a li se permite fermierilor să utilizeze cât mai mult din suprafețele de care dispun în scopul producției de alimente și de hrană pentru animale, este necesar ca statele membre să fie autorizate să deroge de la condițiile legate de plata pentru înverzire, inclusiv utilizarea produselor de protecție a plantelor, pentru anul de cerere 2022 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate conforme cu cerințele privind diversificarea culturilor sau zonele de interes ecologic, în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Prezenta decizie trebuie să prevadă derogări de la obligațiile privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic numai în măsura și pentru perioada în care acestea sunt strict necesare. Derogările trebuie să fie limitate la anul de cerere 2022 și să aibă drept scop abordarea impactului asupra ofertei și cererii de produse agricole prin facilitarea unei creșteri a suprafeței totale a terenurilor disponibile pentru producția de alimente și furaje.
Atunci când decid cu privire la aplicarea derogărilor, statele membre trebuie să țină seama în mod adecvat de obiectivele practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, în special, de necesitatea unei protecții suficiente a calității solului, a calității resurselor naturale și a biodiversității, în special în perioadele cele mai sensibile pentru înflorire și păsările cuibăritoare," este argumentat în Decizia CE.
Prin Decizia adoptată, Comisia Europeană a stabilit următoarele derogări de la condițiile pentru plata pe înverzire, aferentă acestui an de cerere:
"Articolul 1
Decizii de derogare de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire pentru anul de cerere 2022
(1) Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate.
(2) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate. Se aplică factorul de ponderare pentru terenurile lăsate în pârloagă stabilit în anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Prin derogare de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, în cazul în care recurg la derogarea menționată la primul paragraf din prezentul alineat, statele membre pot decide, de asemenea, să permită utilizarea produselor de protecție a plantelor pe suprafețele respective care sunt folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau care sunt cultivate.
Articolul 2. Termen-limită
Deciziile menționate la articolul 1 se adoptă în termen de 21 zile de la data notificării prezentei decizii.
Articolul 3. Notificări
(1) Statele membre notifică Comisiei deciziile adoptate în temeiul articolului 1 în termen de 7 de zile de la data adoptării deciziilor respective.
(2) Până la data de 15 decembrie 2022, statele membre notifică Comisiei numărul de exploatații agricole care au recurs la derogările prevăzute la articolul 1 și numărul de hectare cărora li s-au aplicat derogările respective."