În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA.
Este o practică la granița cu ilegalitatea în agricultura din România. Proprietarii de terenuri agricole dau terenul în arendă unui fermier sau îi dau voie, la mica înțelegere, fără un contract de arendă, să-l lucreze, iar cererea la APIA o depune proprietarul, astfel subvențiile pe hectar le încasează de la APIA proprietarul și nu fermierul care a lucrat pământul și căruia i se cuvin banii. Această practică este ilegală, proprietarul comite un fals în declarații în momentul în care semnează cererea unică APIA prin care declară că lucrează terenul. Astfel de înțelegeri vor înceta din 2023, iar proprietarii care nu-și lucrează terenul, își pot lua adio de la subvenții. Controlul APIA în teren se va schimba în totalitate din 2023, a anunțat astăzi șeful APIA.
"În cererea de plată, în momentul în care tu o depui la APIA, tu când o semnezi, declari pe propria răspundere că lucrezi acest teren, există în cererea de plată, pe care tu ți-o asumi și o semnezi, se știe cu declarația în fals și așa mai departe. Dar au fost situații în care noi am fost sesizați și s-a verificat acest lucru și am luat măsurile care se impun.
Acest lucru se va întâmpla mai puțin, pentru că începînd cu noua politică agricolă comună, într-adevăr, nu putem să-i verificăm pe toți, există însă un eșantion de control și cu cât rata de eroare este mai mică, cu atât eșantionul este mai mic, dar pentru viitor, controlul în teren se va schimba în totalitate și anume, vom merge pe monitorizare. În momentul în care tu, fermier, ai venit în 2023 și ți-ai depus cererea de plată, noi, APIA, vedem automat ce e dedesubt, ce e lucrat, nu e lucrat, deja îți spun eu ce e acolo, nu trebuie să-mi spui tu, pentru că deja noi avem un an în care ne-am pregătit și sistemul informatic funcționează, e pregătit pentru 2023, astfel că vom avea monitorizarea întregii țări", a spus șeful APIA.
Adrian Pintea a mai spus că Registrul agricol electronic e finalizat și se lucrează acum ca funcționarii APIA să aibă acces la această bază de date.
"Să nu mai trebuiască să sun primăriile, toți lucrăm în sistemul informatic. APIA va avea rol de vizualizare, nu poți să adaugi, să iei. Și atunci, aceste lucruri, categoric se vor diminua sau vor dispărea", a spus Pintea.