FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Adio bani în plus pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT!

Publicat: 14 august 2021 - 16:58
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii, crescătorii de animale și-au pus speranța în rectificarea bugetară care urma să vină cu o completare la ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnie, subvenția APIA mică, plătită de la bugetul de stat, mult prea mică anul acesta. Cum se anunță rectificarea bugetară, proiectul e publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, fermierii pot să-și ia gândul de la suplimentarea  ANT aferent anului 2020.

Sumele plătite fermierilor, crescătorilor de animale de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul ajutoarelor naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2020 sunt mult mai mici prin comparație cu anii anteriori. Ministerul Agriculturii a alocat sume mai mici pentru plata acestor ajutoare de la bugetul de stat, motivul fiind că bugetul MADR pentru acest an a fost redus cu 40%, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR a mizat că va primi bani la rectificarea bugetară pentru a completa sumele jalnice primite pe hectar și pe cap de animal de către fermieri. De fiecare dată când a fost întrebat despre suma cerută la rectificarea bugetară, ministrul Adrian Oros a specificat pentru ce va cere bani de la bugetul de stat, suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitorii, vegetal și zootehnie, a ajutorului de stat pentru înființarea și menținerea registrelor genealogice la animale, despăgubiri pentru culturile agricole afectate de seceta din primăvara lui 2020.

colaj-valoare-subventii_b

În total, Ministerul Agriculturii a cerut la rectificare credite de angajament, 4,6 miliarde de lei, și credite bugetare 3,5 miliarde lei.

"Am cerut atât pentru ajutoarele naționale tranzitorii, sectorul vegetal, dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrul 2 și 3, sume necesare obligațiilor de plată pentru titluri executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, schemele de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea registrelor genalogice", a spus ministrul agriculturii. Din miliardele de lei cerute, Ministerul Agriculturii primește mărunțiș, praf în ochi, conform proiectului de Ordonanță privitor la rectificarea bugetară pentru anul 2021, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. MADR primește doar 150 de milioane de lei și doar pentru suplimentarea bugetului alocat pentru plata ajutorului de stat la motorină pentru acest an. Pentru suplimentarea ANT, unde sumele au fost ofensatoare pentru fermieri, și a ajutorului de stat acordat registrelor genealogice, nimic!

Așa că, fermierii, crescătorii de animale vor rămâne cu cei câțiva lei plătiți de APIA pentru ANT, subvenția pe care o încasează cei mai mulți dintre fermieri.

Vă reamintim sumele jalnice pe hectar și pe cap de animal primite de fermieri de la APIA:

Ajutor național tranzitoriu vegetal

ANT1 culturi în teren arabil - 5,9866 euro/ha = 29,1697 lei/ha
ANT3 cânepă pntru fibră - 5,6065 euro/ha = 27,3176 lei/ha
ANT4 tutun - 790,5778 euro/ha = 3.852,0903 lei/ha
ANT5 hamei - 181,3022 euro/ha = 883,3949 lei/ha
ANT6 sfeclă de zahăr - 32,1580 euro/ha = 156,6898 lei/ha

Singurele cuantumuri care nu sunt ofensatoare sunt pentru tutun și hamei, culturi aflate însă pe suprafețe mici. Prea puțini fermieri beneficiază de ANT 4 și 5, cei mai mulți fermieri beneficiază de ANT1 culturi în teren arabil al cărui cuantum este de 5,98 euro/ha, mai puțin de jumătate din cuantumul plătit fermierilor anul trecut pentru anul de cerere 2019.

Ajutor național tranzitoriu în zootehie, ANTZ

ANT7 schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine - 0,4213 euro/tona de lapte = 2,0572 lei/tona
ANT8 schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine - 1,0343 euro/cap de animal = 5,0396 lei/cap
ANT9 schema decuplată de producție, specia ovine/caprine - 2,2553 euro/cap de animal = 10,9889 lei/cap

Precizăm că ANT bovine se completează cu cele două scheme de ajutor Covid, pentru efectivele de animale și pentru cantitatea de lapte. În schimb, crescătorii de oi și capre, care au primit jumătate din suma încasată anul trecut de la APIA, vor rămâne cu această sumă.

Vizualizat: 11796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ifrose
|
08. 19, 2021. Thursday 09:43
Dar la ce să ne așteptăm la vreo mărire doar vorbești și promisiuni ca și până acum auzi adio bani mai mulți la subvenții.... Nici nu ma mir
Asta sa făcut dintotdeauna să luat și nu sa dat ...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii