Fermierii, crescătorii de animale și-au pus speranța în rectificarea bugetară care urma să vină cu o completare la ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnie, subvenția APIA mică, plătită de la bugetul de stat, mult prea mică anul acesta. Cum se anunță rectificarea bugetară, proiectul e publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, fermierii pot să-și ia gândul de la suplimentarea ANT aferent anului 2020.
Sumele plătite fermierilor, crescătorilor de animale de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul ajutoarelor naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2020 sunt mult mai mici prin comparație cu anii anteriori. Ministerul Agriculturii a alocat sume mai mici pentru plata acestor ajutoare de la bugetul de stat, motivul fiind că bugetul MADR pentru acest an a fost redus cu 40%, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR a mizat că va primi bani la rectificarea bugetară pentru a completa sumele jalnice primite pe hectar și pe cap de animal de către fermieri. De fiecare dată când a fost întrebat despre suma cerută la rectificarea bugetară, ministrul Adrian Oros a specificat pentru ce va cere bani de la bugetul de stat, suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitorii, vegetal și zootehnie, a ajutorului de stat pentru înființarea și menținerea registrelor genealogice la animale, despăgubiri pentru culturile agricole afectate de seceta din primăvara lui 2020.
În total, Ministerul Agriculturii a cerut la rectificare credite de angajament, 4,6 miliarde de lei, și credite bugetare 3,5 miliarde lei.
"Am cerut atât pentru ajutoarele naționale tranzitorii, sectorul vegetal, dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrul 2 și 3, sume necesare obligațiilor de plată pentru titluri executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, schemele de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea registrelor genalogice", a spus ministrul agriculturii. Din miliardele de lei cerute, Ministerul Agriculturii primește mărunțiș, praf în ochi, conform proiectului de Ordonanță privitor la rectificarea bugetară pentru anul 2021, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. MADR primește doar 150 de milioane de lei și doar pentru suplimentarea bugetului alocat pentru plata ajutorului de stat la motorină pentru acest an. Pentru suplimentarea ANT, unde sumele au fost ofensatoare pentru fermieri, și a ajutorului de stat acordat registrelor genealogice, nimic!
Așa că, fermierii, crescătorii de animale vor rămâne cu cei câțiva lei plătiți de APIA pentru ANT, subvenția pe care o încasează cei mai mulți dintre fermieri.
Vă reamintim sumele jalnice pe hectar și pe cap de animal primite de fermieri de la APIA:
Ajutor național tranzitoriu vegetal
ANT1 culturi în teren arabil - 5,9866 euro/ha = 29,1697 lei/ha
ANT3 cânepă pntru fibră - 5,6065 euro/ha = 27,3176 lei/ha
ANT4 tutun - 790,5778 euro/ha = 3.852,0903 lei/ha
ANT5 hamei - 181,3022 euro/ha = 883,3949 lei/ha
ANT6 sfeclă de zahăr - 32,1580 euro/ha = 156,6898 lei/ha
Singurele cuantumuri care nu sunt ofensatoare sunt pentru tutun și hamei, culturi aflate însă pe suprafețe mici. Prea puțini fermieri beneficiază de ANT 4 și 5, cei mai mulți fermieri beneficiază de ANT1 culturi în teren arabil al cărui cuantum este de 5,98 euro/ha, mai puțin de jumătate din cuantumul plătit fermierilor anul trecut pentru anul de cerere 2019.
Ajutor național tranzitoriu în zootehie, ANTZ
ANT7 schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine - 0,4213 euro/tona de lapte = 2,0572 lei/tona
ANT8 schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine - 1,0343 euro/cap de animal = 5,0396 lei/cap
ANT9 schema decuplată de producție, specia ovine/caprine - 2,2553 euro/cap de animal = 10,9889 lei/cap
Precizăm că ANT bovine se completează cu cele două scheme de ajutor Covid, pentru efectivele de animale și pentru cantitatea de lapte. În schimb, crescătorii de oi și capre, care au primit jumătate din suma încasată anul trecut de la APIA, vor rămâne cu această sumă.