Adama
Vinasa Rompak

Acte necesare ajutor bunăstarea vacilor de lapte pentru acest an!

Publicat: 23 februarie 2023 - 06:51
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de vaci de lapte beneficiază, începînd cu acest an, de ajutorul pentru bunăstare. Proiectul de ordin MADR privind condițiile, documentele pentru plata subvențiilor din agricultură în perioada 2023-2027, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, precizează actele de care au nevoie crescătorii pentru a obține acest ajutor. Conform Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul ajutorului pentru acest an este de 100,18 euro/UVM/an.

"Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte

Art. 46.-(1) Sprijinul aferent schemei creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte adulte, intervenția PD-07 prevăzută la Cap. 5.1 din PS 2023-2027 se acordă ca plată anuală compensatorie, conform art. 31 alin. (7) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.
(2) Plata compensatorie prevăzută la alin.(1) se acordă pentru depășirea standardelor minime de bunăstare la vacile de lapte adulte, prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 10/2023 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
ce stabileşte standarde minime pentru protecţia bovinelor din exploataţiile comerciale, pe întreaga perioadă a fiecărui an de cerere pentru care se încheie un angajament voluntar, respectiv 1 ianuarie – 31 decembrie.

Art. 47.-(1) Pentru a beneficia de sprijinul aferent eco-schemei vaci lapte prevăzute la art. 46 alin.(1), crescătorii de animale care se încadrează în categoria fermierilor activi trebuie să îndeplinească cerințele generale prevăzute în fișa intervenției, după cum urmează:

a) dețin vaci de lapte adulte, așa cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. ff) din hotărâre, identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, definită potrivit art. 1 pct. 5 din Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;
b) exploatația de vaci de lapte adulte este înregistrată sau autorizată sanitar veterinar, conform legislației în vigoare.

(2) Pe lângă cerințele generale prevăzute la alin.(1), crescătorii de animale trebuie să îndeplinească și cerințele specifice prevăzute în fișa intervenției, după cum urmează:
a) pentru sprijinul „evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului”:
(i) verifică starea tehnică a echipamentelor de muls de cel puțin 3 ori/an;
(ii) schimbă manșoanele aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni, respectiv de cel puțin 3 ori pe an, rezultând un număr mediu de 1,2 manșoane/cap vacă de lapte adultă/an de angajament;
(iii) utilizează minimum 3 kg produse/cap vacă de lapte adultă/an pentru întreținerea ugerului, premergător mulsului și post muls;
b) pentru sprijinul „sănătatea ongloanelor”, efectuează anual cel puțin două acțiuni de trimaj pentru fiecare vacă de lapte adultă;
c) pentru sprijinul „îmbunătățirea zonei de odihnă”, utilizează o cantitate de materiale sub formă de așternut de cel puțin 4 kg/cap vacă de lapte adultă /zi.

(3) Plata compensatorie prevăzută la art.46 alin.(1) se acordă pentru cele trei tipuri de sprijin prevăzute la alin.(2) accesate împreună.

ferma-vaci-jurnal_b

ACTE NECESARE

Art. 48. Documentul care se depune împreună cu cererea de plată pentru eco-schema vaci lapte este copia autorizației/înregistrării sanitar- veterinare aferentă exploatației pentru care se încheie angajamentul voluntar anual.

Art. 49.-(1) Documentele specifice care atestă îndeplinirea cerințelor specifice și care se depun împreună cu decontul justificativ sunt:

a) miscarea lunară și cumulată din care rezultă efectivul de vaci de lapte aflat sub angajament;

b) pentru cerința referitoare la starea tehnică a echipamentelor de muls:

(i) copie a contractului de servicii /mentenanță, pentru verificările tehnice efectuate asupra echipamentelor de muls;

(ii) copie a facturii/facturilor pentru serviciile prestate și a documentului care face dovada plății acestora;

(iii) copie a raportului emis / a procesului /proceselor verbale din care rezultă verificările tehnice efectuate asupra echipamentelor de muls.

c) pentru cerința referitoare la schimbarea manșoanelor aparatelor de muls:
(i) copie a facturii/facturilor de achiziție a manșoanelor;
(ii) copie a fișei de magazine, dacă există manșoane pe stoc la data de 1 ianuarie a anului;
(iii) copii ale bonurilor de consum;
(iv) copii ale proceselor verbale din care rezultă data operațiunii/operațiunilor de înlocuire a manșoanelor și aparatele de muls pentru care au fost efectuate înlocuirile.

d) pentru cerința referitoare la utilizarea produselor pentru îngrijirea ugerului:
(i) copie a facturii/facturilor de achiziție a produselor folosite pentru igiena ugerului;
(ii) copie a fișei de magazie, dacă există produse pe stoc la data de 1 ianuarie a anului;
(iii) copii ale bonurilor de consum;
(iv) copie a registrului de evidență a aplicării produselor, care va cuprinde date despre locația/grajdul în care se află efectivul de animale, data aplicării (înainte /post muls), efectivul de animale pentru care s-au aplicat produse la fiecare mulsoare și cantitatea produselor;

e) pentru cerința referitoare la sănătatea ongloanelor:
(i) copie a contractului de prestări servicii de trimaj, de la agentul economic care deține codul CAEN 7500;
(ii) copie a facturii/ facturilor de la medicul veterinar/ tehnician / personal specializat/ care atestă efectuarea operațiunilor de trimaj;
(iii) copii ale proceselor verbale din care rezultă data acțiunii / acțiunilor de trimaj însoțite de detalierea efectivului pe crotalii;

f) pentru cerința referitoare la îmbunătățirea zonei de odihnă:
(i) copie a facturii/facturilor de achiziționare/ a documentelor de intrare a materialelor folosite sub formă de așternut;
(ii) copie a fișei de magazie, dacă există materiale folosite pentru așternut pe stoc la data de 1 ianuarie a anului;
(iii) copie a registrului de evidență, completat zilnic, din care să reiasă: data (ziua) aplicării, cantitatea și locul în care au fost utilizate materialele sub formă de așternut, nr de animale existent la momentul aplicării din care să rezulte cantitatea de 4kg/cap/zi.

(2) Decontul și documentele specifice prevăzute se depun semestrial, respectiv în luna iulie pentru activitatea desfășurată în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, în luna ianuarie a anului următor anului de angajament pentru care se solicită sprijin, pentru activitatea desfășurată în perioada 1 iulie – 31 decembrie," precizează Ordinul MADR.

 

Vizualizat: 8236 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Frunza
|
02. 23, 2023. Thursday 18:19
Pentru cîțiva lei îți trebuie un braț de hărți, te las paguba de bani nenorocirile Antihristi curați!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii