Adama

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Publicat: 13 mai 2022 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

E hilar să spui că trebuie redus numărul bovinelor din România, pe motiv de diminuare a poluării, când acesta s-a redus drastic deja, de la 7 milioane capete la un milion capete, iar România are 4 milioane ha de pășune. În așa situație, e ridicol să vorbești despre poluare. Și-n ce privește folosirea pesticidelor, România e încă o țară verde, se numără printre statele care utilizează cantități mici, spune oficialul din Bruxelles.

"Vin semnale de la Bruxelles, de la organizațiile noastre reprezentative, care spun un lucru foarte important, vocea fermierilor trebuie să se audă la Bruxelles, pentru că în situația în care decizia la Bruxelles se ia fără să țină cont de capacitatea fermierilor noștri, nu poate să urmeze decât un dezastru. Eu vă dau un singur exemplu, ce se întâmplă, nu este în niciun fel normal, dacă directiva de utilizare durabilă, care va fi acum un regulament și va fi lansat oficial de Comisia Europeană în 22 iunie, impune statelor membre același procent de reducere (a pesticidelor n.r.) indiferent de situația în care se află un stat membru. Pentru că în Consiliu, toți miniștrii au cerut categoric sau aproape toți, sigur, nu discutăm de cei care au utilizarea cea mai intensă a pesticidelor, dar majoritatea miniștrilor au cerut insistent să se țină cont de unde pleacă fiecare stat membru. Haideți să luăm un stat, să spunem Olanda, care are o cifră de multe ori mai mare decât a României în utilizarea pesticidelor, substanță activă la hectar, și să vedem ce se întâmplă, dacă se aplică ca atare acest regulament de utilizare durabilă a pesticidelor, respectiv 50 sau 40%, ar însemna că Olanda ajunge undeva, să spunem, în jur de 2 kilograme, iar România la 0,3, și-n situația asta, fermierul român va produce mult mai puțin, deci, practic, elimini exact fermierul care produce cel mai sănătos. E un nonsens!

irimescu-guvern_b

Achim Irimescu. foto arhiva AGROINFO

Adică, e aceeași discuție pe care am avut-o la Bruxelles de n ori când se împarte cota de pescuit. Se ține cont de ce a pescuit statul membru până la momentul respectiv. Și eu am spus, bun, dar România, care pescuiește mai puțin decât alt stat în Marea Neagră, este penalizată, iar cel care a pescuit foarte mult, felicitat și are cotă mai mare. Deci, exact așa se va întâmpla și-n această situație. Statele care folosesc intens (pesticide n.r.), este o hartă, discutăm pe chestiuni concrete, pe site-ul DG Agri există o hartă cu nitrații și o să vedeți că Belgia, Olanda, Germania sunt cele mai roșii, România e verde și atunci eu cred că ar trebui să reducem producția în statele din vest. Discutăm de bovine, România a avut pe vremuri 7 milioane, acum are un milion și ceva. Avem 4 milioane de hectare de pășune.

Deci, la noi nu poate fi vorba că bovinele din România au impact de mediu. Să fim serioși! Pe când în statele respective, care au utilizare foarte intensă, sigur că au nitrați și au mari probleme cu mediul, dar din păcate, mă rog, în ultimul Consiliu (al miniștrilor agriculturii n.r.) am avut o intervenție foarte agresivă a ministrului suedez, pentru că Suedia este unul dintre statele membre cu cea mai mică utilizare de pesticide și, normal, că nu este mulțumit de această propunere. Și atunci este clar că fermierii noștri, din statele care clar vor fi afectate, trebuie neapărat să-și facă vocea auzită la Bruxelles.

Și, repet, chiar ni s-a spus, neapărat să se audă vocea voastră la Bruxelles, pentru că vă amintesc, când a fost criza laptelui, fermierii din țările din vest care au fost afectate, nici măcar atât de mult cât România, au dus cisterne cu lapte și le-au deversat în fața Parlamentului și Consiliului. Deci au protestat furibund, au blocat autostrăzile, țin minte că mergeam la un consiliu, la Luxembourg, și a trebuit să ocolim nu știu cât și gata să nu mai prindem debutul consiliului, pentru că fermierii au blocat autostrăzile", a declarat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE), miercuri seara, la Agricultura la raport. 

Vizualizat: 3740 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Subvenția APIA legume de 1.609 euro/ha, noua condiție în vigoare din 1 ianuarie 2025!

Subvenția APIA legume de 1.609 euro/ha, noua condiție în vigoare din 1 ianuarie 2025!

13 ianuarie 2025 - 13:48

Fermierii care solicită anul acesta sprijinul cuplat vegetal pentru legume cultivate în câmp sunt obligați să vândă legumele exclusiv către fabricile de procesare sau să aibă în fermă o astfel de fabrică. Modificarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025, conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic 2023-2027.

Suprafața minimă anul ăsta la subvenția APIA cu cel mai mare cuantum pe hectar!

Suprafața minimă anul ăsta la subvenția APIA cu cel mai mare cuantum pe hectar!

13 ianuarie 2025 - 12:57

Sprijinul cuplat vegetal, subvenția APIA achitată din fonduri europene, cu cel mai mare cuantum pe hectar, a fost modificată în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, fiind eliminate condiții de eligibilitate. Modificările au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

13 ianuarie 2025 - 05:32

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, pe hectar și pe cap animal, cuvenite pentru cererile depuse anul trecut, după aprobarea bugetului de stat a României pentru acest an, 2025. ANT se achită din bugetul național al anului următor anului depunerii cererilor la APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii