Adama
Agreena
AGRICOVER

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Publicat: 13 mai 2022 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

E hilar să spui că trebuie redus numărul bovinelor din România, pe motiv de diminuare a poluării, când acesta s-a redus drastic deja, de la 7 milioane capete la un milion capete, iar România are 4 milioane ha de pășune. În așa situație, e ridicol să vorbești despre poluare. Și-n ce privește folosirea pesticidelor, România e încă o țară verde, se numără printre statele care utilizează cantități mici, spune oficialul din Bruxelles.

"Vin semnale de la Bruxelles, de la organizațiile noastre reprezentative, care spun un lucru foarte important, vocea fermierilor trebuie să se audă la Bruxelles, pentru că în situația în care decizia la Bruxelles se ia fără să țină cont de capacitatea fermierilor noștri, nu poate să urmeze decât un dezastru. Eu vă dau un singur exemplu, ce se întâmplă, nu este în niciun fel normal, dacă directiva de utilizare durabilă, care va fi acum un regulament și va fi lansat oficial de Comisia Europeană în 22 iunie, impune statelor membre același procent de reducere (a pesticidelor n.r.) indiferent de situația în care se află un stat membru. Pentru că în Consiliu, toți miniștrii au cerut categoric sau aproape toți, sigur, nu discutăm de cei care au utilizarea cea mai intensă a pesticidelor, dar majoritatea miniștrilor au cerut insistent să se țină cont de unde pleacă fiecare stat membru. Haideți să luăm un stat, să spunem Olanda, care are o cifră de multe ori mai mare decât a României în utilizarea pesticidelor, substanță activă la hectar, și să vedem ce se întâmplă, dacă se aplică ca atare acest regulament de utilizare durabilă a pesticidelor, respectiv 50 sau 40%, ar însemna că Olanda ajunge undeva, să spunem, în jur de 2 kilograme, iar România la 0,3, și-n situația asta, fermierul român va produce mult mai puțin, deci, practic, elimini exact fermierul care produce cel mai sănătos. E un nonsens!

irimescu-guvern_b

Achim Irimescu. foto arhiva AGROINFO

Adică, e aceeași discuție pe care am avut-o la Bruxelles de n ori când se împarte cota de pescuit. Se ține cont de ce a pescuit statul membru până la momentul respectiv. Și eu am spus, bun, dar România, care pescuiește mai puțin decât alt stat în Marea Neagră, este penalizată, iar cel care a pescuit foarte mult, felicitat și are cotă mai mare. Deci, exact așa se va întâmpla și-n această situație. Statele care folosesc intens (pesticide n.r.), este o hartă, discutăm pe chestiuni concrete, pe site-ul DG Agri există o hartă cu nitrații și o să vedeți că Belgia, Olanda, Germania sunt cele mai roșii, România e verde și atunci eu cred că ar trebui să reducem producția în statele din vest. Discutăm de bovine, România a avut pe vremuri 7 milioane, acum are un milion și ceva. Avem 4 milioane de hectare de pășune.

Deci, la noi nu poate fi vorba că bovinele din România au impact de mediu. Să fim serioși! Pe când în statele respective, care au utilizare foarte intensă, sigur că au nitrați și au mari probleme cu mediul, dar din păcate, mă rog, în ultimul Consiliu (al miniștrilor agriculturii n.r.) am avut o intervenție foarte agresivă a ministrului suedez, pentru că Suedia este unul dintre statele membre cu cea mai mică utilizare de pesticide și, normal, că nu este mulțumit de această propunere. Și atunci este clar că fermierii noștri, din statele care clar vor fi afectate, trebuie neapărat să-și facă vocea auzită la Bruxelles.

Și, repet, chiar ni s-a spus, neapărat să se audă vocea voastră la Bruxelles, pentru că vă amintesc, când a fost criza laptelui, fermierii din țările din vest care au fost afectate, nici măcar atât de mult cât România, au dus cisterne cu lapte și le-au deversat în fața Parlamentului și Consiliului. Deci au protestat furibund, au blocat autostrăzile, țin minte că mergeam la un consiliu, la Luxembourg, și a trebuit să ocolim nu știu cât și gata să nu mai prindem debutul consiliului, pentru că fermierii au blocat autostrăzile", a declarat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE), miercuri seara, la Agricultura la raport. 

Vizualizat: 3659 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

Secretarul de stat Adrian Pintea, la Consiliul AgriFish ASTĂZI!

15 iulie 2024 - 16:44

Secretarul de stat Adrian Pintea participă astăzi, 15 iulie 2024, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care se desfășoară la Bruxelles.

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

Șef APIA: Subvenții APIA plătite mai repede crescătorilor de animale!

15 iulie 2024 - 15:13

Fermierii pot să-și încaseze pe timpul verii subvențiile APIA pe hectar care li se cuvin pentru acest an plățile compesatorii pe măsurile de agro-mediu în cazul în care au și angajamente pe măsurile de dezvoltare rurală. Crescătorii de animale care vor să ia avans din subvențiile APIA pe cap animal mai trebuie să aștepte, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă. 

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii