Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria și-a deschis porțile. Aceasta strînge oameni care doresc să învețe meseria de păstor și doresc să restabilească practicile tradiționale uitate, precum și să învețe noi cunoștințe în creșterea animalelor după vechile obiceiuri bulgare, au anunțat organizatorii, citați de Radio Bulgaria.
Fiecare dintre cele patru sezoane de pregătire la Academia Ciobanilor „Po Todorovi koshari” prevede familiarizarea cu istoria raselor autohtone din țara noastră, confecţionarea ţarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curățarea pășunilor și învățarea practicilor tradiționale în creșterea animalelor.
Peste 20 de viitori ciobani participă la primul sezon al Academiei și se implică activ în creșterea unei turme mixte de două rase autohtone – oaia Karakachan și capra de munte cu păr lung.
Inițiatorii Academiei au în vedere conservarea tezaurului național viu – rasele autohtone, ai căror reprezentanți poartă astăzi semnele predecesorilor lor sălbatici, care și-au păstrat în mod natural calitățile și caracteristicile de rasă cele mai valoroase. Dovedite pe teren, ele nu numai că supraviețuiesc în condiții dificile, ci oferă și cantitatea necesară de hrană reală și valoroasă nouă, oamenilor.
Rasele domestice tradiționale de animale fac parte din biodiversitate și dintr-o moștenire genetică locală valoroasă, subliniază organizatorii Academiei.
Astăzi, rasele indigene de animale din Bulgaria sunt rare și dispar, sunt din ce în ce mai puțini fermieri care le cresc. Oaia Karakachan, care a fost crescută pe meleagurile Bulgariei încă de pe vremea tracilor, este rezistentă la condiții climatice dure, boli și infecții și are o imunitate puternică. Alături de capra de munte cu păr lung, cele două rase autohtone joacă un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase din Bulgaria. Existența lor astăzi este o marcă a conservării comorilor naționale de diversitate genetică, iar păstrarea lor este meritul câtorva, notează organizatorii.