La începutul lunii iulie, în Germania, prețurile pentru cele mai importante îngrășăminte cu azot și fosfor au crescut la noi niveluri record. Ce vor face fermierii? Ar trebui să aștepte ca prețurile să scadă din nou - și apoi să cumpere? Sau presupun că prețurile îngrășămintelor vor continua să crească și ar trebui să își acopere necesarul parțial stocând? Ei bine, nu există un răspuns simplu la aceste întrebări.
Un lucru este clar, totuși: la un moment dat, prețurile vor scădea din nou. Acest lucru s-a întâmplat în ultima fază a prețurilor ridicate după criza financiară și, de asemenea, în timpul altor explozii de preț. Dar întrebarea este, când se întâmplă asta? Și iată, ca și în cazul altor prognoze: ești extrem de nesigur. Doar retrospectiv știi exact care a fost decizia corectă și care a fost cea greșită.
Un lucru este important pentru o bună strategie de cumpărare, și anume cunoașterea cauzelor acestei extraordinare explozii de preț. Există trei motive pentru explozia prețurilor, spun specialișii germani, și anume: lipsa extremă și costurile crescânde pentru producție și transport.
Prețurile energiei, lanțurile de aprovizionare, creșterea cererii
Această evoluție a fost declanșată de trei factori importanți:
Prețurile energiei (țițeiul și gazele naturale), care sunt în creștere bruscă, odată cu redresarea economiei globale. Acestea au scumpit considerabil costurile de producție. Prețurile țițeiului au crescut cu 50% de la începutul anului. Prețurile europene ale gazelor naturale s-au dublat.
Lanțuri de aprovizionare întrerupte - restricții la export sau tarife de export mai mari - cum ar fi în China. Această problemă provoacă atât deficiențe pe piețe, cât și explozia costurilor de transport și, prin urmare, prețuri de consum finale mai ridicate. Congestia imensă a navelor legate de epidemia de Coronavirus în porturile din sudul Chinei va avea probabil un impact foarte negativ asupra exportului de uree și îngrășăminte cu fosfor.
Prețul ridicat pentru cereale și semințe oleaginoase. A crescut cererea din agricultură în multe țări, cum ar fi SUA, Brazilia, Rusia și China. Asta a determinat creșterea prețurilor îngrășămintelor. În același timp, consumul mai mare pe piețele interne a redus volumul de export deja redus.
Continuarea denaturărilor pe piețe pentru o perioadă de până la 12 luni este destul de realistă, spun analiștii. Abia atunci lanțurile de transport ar trebui să funcționeze din nou și prețurile să scadă. Mai devreme sau mai târziu, prețurile ridicate cresc oferta sau, așa cum spun analiștii: Cel mai bun medicament împotriva prețurilor ridicate sunt prețurile ridicate!
Azotul cu două treimi mai scump. Prețurile fosforului s-au dublat în Germania!
În Germania, la toate îngrășămintele cu azot și fosfor, prețurile au crescut la prețuri maxime record în luna iulie. Azotatul de calciu și amoniu granulat, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 280 de euro pe tonă în porturile germane de import în această săptămână. Este cu 30 de euro mai mult decât la începutul lunii iunie și cu peste 100 de euro mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă - o creștere de peste 60%.
Cererile de preț pentru uree granulată în această săptămână sunt de 435 euro pe tonă. Cu 45 de euro mai mult decât în iunie și cu 180 de euro mai mult decât anul trecut - o creștere a prețului mai mare de 70%.
Soluția de îngrășământ lichid cu uree de azotat de amoniu (Îngrășământ AHL) se vinde săptămâna aceasta cu 264 de euro pe tonă. Adică, cu 26 de euro mai mult decât în iunie și cu 113 euro pe tonă mai mult decât acum un an. Reprezintă o creștere de 75%.
Cu toate acestea, îngrășământul cu fosfor a devenit cel mai scump. Fosfatul de diamoniu (DAP) costă în prezent 608 de euro pe tonă la porturile de import. Aceasta este cu aproape 90 de euro mai mult decât în iunie. Față de anul precedent, prețurile sunt de două ori mai mari.
Creșterea prețului a fost cea mai mică pentru îngrășămintele cu potasiu.
sursa: agrarheute