Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

A explodat prețul îngrășămintelor!

Publicat: 17 iulie 2021 - 07:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iulie, în Germania, prețurile pentru cele mai importante îngrășăminte cu azot și fosfor au crescut la noi niveluri record. Ce vor face fermierii? Ar trebui să aștepte ca prețurile să scadă din nou - și apoi să cumpere? Sau presupun că prețurile îngrășămintelor vor continua să crească și ar trebui să își acopere necesarul parțial stocând? Ei bine, nu există un răspuns simplu la aceste întrebări.

Un lucru este clar, totuși: la un moment dat, prețurile vor scădea din nou. Acest lucru s-a întâmplat în ultima fază a prețurilor ridicate după criza financiară și, de asemenea, în timpul altor explozii de preț. Dar întrebarea este, când se întâmplă asta? Și iată, ca și în cazul altor prognoze: ești extrem de nesigur. Doar retrospectiv știi exact care a fost decizia corectă și care a fost cea greșită.

Un lucru este important pentru o bună strategie de cumpărare, și anume cunoașterea cauzelor acestei extraordinare explozii de preț. Există trei motive pentru explozia prețurilor, spun specialișii germani, și anume: lipsa extremă și costurile crescânde pentru producție și transport.

pret-ingrasaminte-germania_b

Prețurile energiei, lanțurile de aprovizionare, creșterea cererii

Această evoluție a fost declanșată de trei factori importanți:
Prețurile energiei (țițeiul și gazele naturale), care sunt în creștere bruscă, odată cu redresarea economiei globale. Acestea au scumpit considerabil costurile de producție. Prețurile țițeiului au crescut cu 50% de la începutul anului. Prețurile europene ale gazelor naturale s-au dublat.
Lanțuri de aprovizionare întrerupte - restricții la export sau tarife de export mai mari - cum ar fi în China. Această problemă provoacă atât deficiențe pe piețe, cât și explozia costurilor de transport și, prin urmare, prețuri de consum finale mai ridicate. Congestia imensă a navelor legate de epidemia de Coronavirus în porturile din sudul Chinei va avea probabil un impact foarte negativ asupra exportului de uree și îngrășăminte cu fosfor.
Prețul ridicat pentru cereale și semințe oleaginoase. A crescut cererea din agricultură în multe țări, cum ar fi SUA, Brazilia, Rusia și China. Asta a determinat creșterea prețurilor îngrășămintelor. În același timp, consumul mai mare pe piețele interne a redus volumul de export deja redus.

Continuarea denaturărilor pe piețe pentru o perioadă de până la 12 luni este destul de realistă, spun analiștii. Abia atunci lanțurile de transport ar trebui să funcționeze din nou și prețurile să scadă. Mai devreme sau mai târziu, prețurile ridicate cresc oferta sau, așa cum spun analiștii: Cel mai bun medicament împotriva prețurilor ridicate sunt prețurile ridicate!

Azotul cu două treimi mai scump. Prețurile fosforului s-au dublat în Germania!

În Germania, la toate îngrășămintele cu azot și fosfor, prețurile au crescut la prețuri maxime record în luna iulie.  Azotatul de calciu și amoniu granulat, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 280 de euro pe tonă în porturile germane de import în această săptămână. Este cu 30 de euro mai mult decât la începutul lunii iunie și cu peste 100 de euro mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă - o creștere de peste 60%.

pret-germania_b

Cererile de preț pentru uree granulată în această săptămână sunt de 435 euro pe tonă. Cu 45 de euro mai mult decât în iunie și cu 180 de euro mai mult decât anul trecut - o creștere a prețului mai mare de 70%.

Soluția de îngrășământ lichid cu uree de azotat de amoniu (Îngrășământ AHL) se vinde săptămâna aceasta cu 264 de euro pe tonă. Adică, cu 26 de euro mai mult decât în iunie și cu 113 euro pe tonă mai mult decât acum un an. Reprezintă o creștere de 75%.
Cu toate acestea, îngrășământul cu fosfor a devenit cel mai scump. Fosfatul de diamoniu (DAP) costă în prezent 608 de euro pe tonă la porturile de import. Aceasta este cu aproape 90 de euro mai mult decât în iunie. Față de anul precedent, prețurile sunt de două ori mai mari.

Creșterea prețului a fost cea mai mică pentru îngrășămintele cu potasiu.

sursa: agrarheute

Vizualizat: 3236 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii