KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

A explodat prețul îngrășămintelor!

Publicat: 17 iulie 2021 - 07:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iulie, în Germania, prețurile pentru cele mai importante îngrășăminte cu azot și fosfor au crescut la noi niveluri record. Ce vor face fermierii? Ar trebui să aștepte ca prețurile să scadă din nou - și apoi să cumpere? Sau presupun că prețurile îngrășămintelor vor continua să crească și ar trebui să își acopere necesarul parțial stocând? Ei bine, nu există un răspuns simplu la aceste întrebări.

Un lucru este clar, totuși: la un moment dat, prețurile vor scădea din nou. Acest lucru s-a întâmplat în ultima fază a prețurilor ridicate după criza financiară și, de asemenea, în timpul altor explozii de preț. Dar întrebarea este, când se întâmplă asta? Și iată, ca și în cazul altor prognoze: ești extrem de nesigur. Doar retrospectiv știi exact care a fost decizia corectă și care a fost cea greșită.

Un lucru este important pentru o bună strategie de cumpărare, și anume cunoașterea cauzelor acestei extraordinare explozii de preț. Există trei motive pentru explozia prețurilor, spun specialișii germani, și anume: lipsa extremă și costurile crescânde pentru producție și transport.

pret-ingrasaminte-germania_b

Prețurile energiei, lanțurile de aprovizionare, creșterea cererii

Această evoluție a fost declanșată de trei factori importanți:
Prețurile energiei (țițeiul și gazele naturale), care sunt în creștere bruscă, odată cu redresarea economiei globale. Acestea au scumpit considerabil costurile de producție. Prețurile țițeiului au crescut cu 50% de la începutul anului. Prețurile europene ale gazelor naturale s-au dublat.
Lanțuri de aprovizionare întrerupte - restricții la export sau tarife de export mai mari - cum ar fi în China. Această problemă provoacă atât deficiențe pe piețe, cât și explozia costurilor de transport și, prin urmare, prețuri de consum finale mai ridicate. Congestia imensă a navelor legate de epidemia de Coronavirus în porturile din sudul Chinei va avea probabil un impact foarte negativ asupra exportului de uree și îngrășăminte cu fosfor.
Prețul ridicat pentru cereale și semințe oleaginoase. A crescut cererea din agricultură în multe țări, cum ar fi SUA, Brazilia, Rusia și China. Asta a determinat creșterea prețurilor îngrășămintelor. În același timp, consumul mai mare pe piețele interne a redus volumul de export deja redus.

Continuarea denaturărilor pe piețe pentru o perioadă de până la 12 luni este destul de realistă, spun analiștii. Abia atunci lanțurile de transport ar trebui să funcționeze din nou și prețurile să scadă. Mai devreme sau mai târziu, prețurile ridicate cresc oferta sau, așa cum spun analiștii: Cel mai bun medicament împotriva prețurilor ridicate sunt prețurile ridicate!

Azotul cu două treimi mai scump. Prețurile fosforului s-au dublat în Germania!

În Germania, la toate îngrășămintele cu azot și fosfor, prețurile au crescut la prețuri maxime record în luna iulie.  Azotatul de calciu și amoniu granulat, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 280 de euro pe tonă în porturile germane de import în această săptămână. Este cu 30 de euro mai mult decât la începutul lunii iunie și cu peste 100 de euro mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă - o creștere de peste 60%.

pret-germania_b

Cererile de preț pentru uree granulată în această săptămână sunt de 435 euro pe tonă. Cu 45 de euro mai mult decât în iunie și cu 180 de euro mai mult decât anul trecut - o creștere a prețului mai mare de 70%.

Soluția de îngrășământ lichid cu uree de azotat de amoniu (Îngrășământ AHL) se vinde săptămâna aceasta cu 264 de euro pe tonă. Adică, cu 26 de euro mai mult decât în iunie și cu 113 euro pe tonă mai mult decât acum un an. Reprezintă o creștere de 75%.
Cu toate acestea, îngrășământul cu fosfor a devenit cel mai scump. Fosfatul de diamoniu (DAP) costă în prezent 608 de euro pe tonă la porturile de import. Aceasta este cu aproape 90 de euro mai mult decât în iunie. Față de anul precedent, prețurile sunt de două ori mai mari.

Creșterea prețului a fost cea mai mică pentru îngrășămintele cu potasiu.

sursa: agrarheute

Vizualizat: 1794 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

26 iulie 2021 - 10:01

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

26 iulie 2021 - 06:51

Crescătorii de vaci din România depind mult de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zootehnie, la acest moment. Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii