ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

A explodat prețul îngrășămintelor!

Publicat: 17 iulie 2021 - 07:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iulie, în Germania, prețurile pentru cele mai importante îngrășăminte cu azot și fosfor au crescut la noi niveluri record. Ce vor face fermierii? Ar trebui să aștepte ca prețurile să scadă din nou - și apoi să cumpere? Sau presupun că prețurile îngrășămintelor vor continua să crească și ar trebui să își acopere necesarul parțial stocând? Ei bine, nu există un răspuns simplu la aceste întrebări.

Un lucru este clar, totuși: la un moment dat, prețurile vor scădea din nou. Acest lucru s-a întâmplat în ultima fază a prețurilor ridicate după criza financiară și, de asemenea, în timpul altor explozii de preț. Dar întrebarea este, când se întâmplă asta? Și iată, ca și în cazul altor prognoze: ești extrem de nesigur. Doar retrospectiv știi exact care a fost decizia corectă și care a fost cea greșită.

Un lucru este important pentru o bună strategie de cumpărare, și anume cunoașterea cauzelor acestei extraordinare explozii de preț. Există trei motive pentru explozia prețurilor, spun specialișii germani, și anume: lipsa extremă și costurile crescânde pentru producție și transport.

pret-ingrasaminte-germania_b

Prețurile energiei, lanțurile de aprovizionare, creșterea cererii

Această evoluție a fost declanșată de trei factori importanți:
Prețurile energiei (țițeiul și gazele naturale), care sunt în creștere bruscă, odată cu redresarea economiei globale. Acestea au scumpit considerabil costurile de producție. Prețurile țițeiului au crescut cu 50% de la începutul anului. Prețurile europene ale gazelor naturale s-au dublat.
Lanțuri de aprovizionare întrerupte - restricții la export sau tarife de export mai mari - cum ar fi în China. Această problemă provoacă atât deficiențe pe piețe, cât și explozia costurilor de transport și, prin urmare, prețuri de consum finale mai ridicate. Congestia imensă a navelor legate de epidemia de Coronavirus în porturile din sudul Chinei va avea probabil un impact foarte negativ asupra exportului de uree și îngrășăminte cu fosfor.
Prețul ridicat pentru cereale și semințe oleaginoase. A crescut cererea din agricultură în multe țări, cum ar fi SUA, Brazilia, Rusia și China. Asta a determinat creșterea prețurilor îngrășămintelor. În același timp, consumul mai mare pe piețele interne a redus volumul de export deja redus.

Continuarea denaturărilor pe piețe pentru o perioadă de până la 12 luni este destul de realistă, spun analiștii. Abia atunci lanțurile de transport ar trebui să funcționeze din nou și prețurile să scadă. Mai devreme sau mai târziu, prețurile ridicate cresc oferta sau, așa cum spun analiștii: Cel mai bun medicament împotriva prețurilor ridicate sunt prețurile ridicate!

Azotul cu două treimi mai scump. Prețurile fosforului s-au dublat în Germania!

În Germania, la toate îngrășămintele cu azot și fosfor, prețurile au crescut la prețuri maxime record în luna iulie.  Azotatul de calciu și amoniu granulat, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 280 de euro pe tonă în porturile germane de import în această săptămână. Este cu 30 de euro mai mult decât la începutul lunii iunie și cu peste 100 de euro mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă - o creștere de peste 60%.

pret-germania_b

Cererile de preț pentru uree granulată în această săptămână sunt de 435 euro pe tonă. Cu 45 de euro mai mult decât în iunie și cu 180 de euro mai mult decât anul trecut - o creștere a prețului mai mare de 70%.

Soluția de îngrășământ lichid cu uree de azotat de amoniu (Îngrășământ AHL) se vinde săptămâna aceasta cu 264 de euro pe tonă. Adică, cu 26 de euro mai mult decât în iunie și cu 113 euro pe tonă mai mult decât acum un an. Reprezintă o creștere de 75%.
Cu toate acestea, îngrășământul cu fosfor a devenit cel mai scump. Fosfatul de diamoniu (DAP) costă în prezent 608 de euro pe tonă la porturile de import. Aceasta este cu aproape 90 de euro mai mult decât în iunie. Față de anul precedent, prețurile sunt de două ori mai mari.

Creșterea prețului a fost cea mai mică pentru îngrășămintele cu potasiu.

sursa: agrarheute

Vizualizat: 2585 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii