Guvernul va da 2,8 milioane de lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, pentru ca organizaţiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și alimentar să poată participa la consultări în structurile europene similare.
Banii vor acoperi atât prin plata integrală a cotizaţiilor anuale la organizațiile de profil ale UE și/sau organizațiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, cât și o parte din costurile serviciilor lingvistice de care au nevoie orgnizaţiile care reprezintă fermierii români în UE. Mai exact, sprijinul statului va acoperi maxim 30% din valoarea serviciilor lingvistice de care au nevoie pentru a participa la consultările organizate la nivel european.
Hotărârea de Guvern adoptată pe 13 aprilie 2016 prevede că decontarea anuală a serviciilor lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar se face începând cu anul 2017. Plățile către beneficiari se fac în termen de maxim 30 de zile lucrătoare de la data aprobării cererilor de plată, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit datelor Guvernului, în România, sunt aproximativ 15 organizații profesionale și interprofesionale neguvernamentale în sectorul agricol şi alimentar cu reprezentare la nivel european, care, în prezent, fac eforturi pentru achitarea cotizațiilor, stabilite pe principii care țin cont de potențialul și suprafața agricolă a României și de populația angrenată în mediul rural.
Plățile anuale a cotizațiilor și serviciilor lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar au fost aprobate prin Legea 52/2015, însă legea va fi efectiv aplicată după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern adoptate pe 13 aprilie 2016, mai precizează Executivul.