Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: Ce răzeşi mai au Iohannis, Cioloş sau Irimescu?!

Publicat: 24 martie 2016 - 12:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Doctorul Mihai Petcu, administratorul Fermei de Lapte din localitatea Pantelimon, are un discurs direct, tăios şi extrem de colorat. Ai impresia că pictează suprarealist realităţile imediate. Simţi că are dreptate şi nu poţi decât să te întrebi când se vor trezi românii... 

Nimeni nu mai dă 2 bani pe agricultură

După ce că preţul laptelui e în cădere, am mai primit încă un şut formidabil în dos. Vindem vacile reformă cu 2 lei/kg în viu, spune cu amărăciune administratorul singurei ferme de lapte care a supravieţuit în jurul capitalei după aşa-zisa Revoluţie. După ce a scos un munte de bălegar în cei peste 50 de ani de când lucrează aici, acum se trezeşte cu rechinii imobiliari la uşa fermei.

Au făcut casele până aproape de gardul fermei şi tot ei fac scandal că miroase a balegă de vacă. Dacă ar fi după autorităţi, ar trebui să închid. Că noi suntem mai catolici decât Papa când vine vorba de a face legi. În Elveţia, în Germania sau în Austria se găsesc pe 3000 mp şi grajdul, şi fabrica, şi pensiunea. Şi nu se mai plânge nimeni că balega miroase!, spune, vădit enervat, Mihai Petcu.

Acum avem un prim-ministru care a fost ministru al Agriculturii şi în ţară, şi la CE, iar ministru e Achim Irimescu, „un foarte bun specialist”, dar parcă agricultura nu a mai mers de mult aşa prost. Ştiu că nu sunt ei principalii vinovaţi, dar aş vrea să văd că se mişcă ceva înainte, spune fermierul cu oarecare blazare. (...)

Nu am nici o vacă şchioapă în fermă

Dr. Mihai Petcu are din 1973 o evidenţă continuă a vacilor aflate în fermă. Chiar şi cu cinci-şase generaţii înainte de a ajunge matca în Pantelimon, ne asigură. Faptul că a păstrat nucleul şi a crescut junincile i-a permis să deţină acum vaci rezistente, perfect adaptate la condiţiile din fermă. Nu am nici o vacă şchioapă în fermă, ne spune. El nu vinde viţelele la o lună, ca mai apoi să achiziţioneze juninci gestate din Occident.

Crezi că fermierii occidentali vând ce au mai bun în fermele lor?!  întreabă retoric fermierul, continuând: Aud fermieri mari că nu îi interesează selecţia. Şi au grajdurile pline de vaci şchioape şi le consumă practic în 2-3 lactaţii.

Fermierul e amărât că a fost declarat „persona non grata” de asociaţia Holstein Ro.

Le-am zis şi eu, şi Tuchiluş, că orice manevră e bună dacă aduce prosperitate. Dar când rămâi dator cu 7 miliarde lei vechi nu mai e bine. Cam aşa ajută statul asociaţiile care fac COP şi ţin Registrul Genealogic. Degeaba stabilim tăuraşii de valoare genetică prin testări genomice, dacă sistemul care ducea mai departe această muncă nu mai există. Uite aşa mai toţi fermierii cumpără spermă de afară sau direct juninci gestante. Fără subvenţii pe reproducţie murim încet! susţine dr. Mihai Petcu.

Ferma de Lapte din Pantelimon mai are acum 600 capete, din care ceva mai mult de 300 sunt la muls. Pentru primele 250 de vaci încasez subvenţia maximă, subliniază Mihai Petcu. (...)

Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?!

Vindem pământul într-o inconştienţă gravă, iar în curând omenirea se va lupta pentru fiecare centimetru de teren fertil. De altfel, acest război a şi început, susţine specialistul în zootehnie care a primit pe vremea lui Ceauşescu meritul muncii, o disticţie care se acorda doar celor foarte buni în ceea ce făceau.

Măcar atunci se dădea atenţie agriculturii! În 1989 erau peste 7 milioane de vaci în ţară, iar acum avem sub un milion. Unii spun că cifra reală ar fi 800.000 de capete. Dar nu ştiu ei nici măcar câţi români mai sunt, de unde naiba să mai ştie câte vaci?!, spune doctorul Petcu cu o largă grimasă a lehamite.

Se cară cernoziomul cu camioanele din ţară. Râdeţi, dar e real, întăreşte afirmaţia printr-o privire care ar trece şi printr-un munte. E adevărat că au făcut aşa ceva şi nemţii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Iar noi nu suntem capabili nici măcar să ne unim. Şi atunci când o facem, nu reuşim să privim dincolo de interesul personal. Aşa, dezbinaţi, vom pierde cu uşurinţă orice mică bătălie, conchide fermierul din Pantelimon.

E clar că imnul naţional nu este de ajuns să-i trezească din letargie sau să-i împiedice pe urmaşii răzeşilor să mai fugă dintr-o ţară care îşi „vinde” cetăţenii. Păşunile răzeşilor au fost fie şterpelite de şmecherii sistemului, fie vândute pe iluzii.

Cine să mai ridice sabia împotriva cotropitorilor?! Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?! Cam aşa s-ar rezuma pe scurt discuţia cu un om care, iată, încă mai are ce apăra, întrebându-se ce răzeşi mai au Iohannis, Cioloş sau Irimescu?!

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-30 martie 2016!

Vizualizat: 2908 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii