Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria 2018
Reclama header after big part 3

ULTIMA SPERANŢĂ pentru FERMELE DE FAMILIE

Publicat: 30 septembrie 2016 - 13:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă întreb politicienii din comisiile de specialitate din Parlamentul României aproape în unanimitate recunosc că e nevoie de camere agricole. Dar o spun așa ca și cum aceste camere sunt ca orizontul, într-o veșnică deplasare spre niciunde. 

Ministrul s-a declarat la început chiar fan camere agricole, dar între timp ține cu altă echipă. La fel și liderii fermierilor, dacă sunt întrebați, ai să afli că nu au nimic oficial împotriva acestor structuri. Dar, ba că ceva nu e cum trebuie, ba că cele care s-au făcut deja, acum câțiva ani, sunt deja în ilegalitate, ba că legea e strâmbă, ba că ar fi bine ca fermierii să le ceară mai cu viață. În fapt, nimeni nu vrea camerele fără să poată avea o bucățică din hățuri.

Ba chiar se visează fiecare în parte călare pe capra poștalionului cu camerele agricole. Așa că, asemenea fondului mutual sau a canalelor de irigat, și camerele agricole au intrat definitiv în ceața deșertului drept o fata morgana. Legile, Hotărârile de Guvern și toate inițiativele legislative nu sunt decât o perpetuă amânare. Când, dacă cineva ar deschide naiba ochii ar vedea câtă nevoie este de specialiști agricoli în țara asta plină de amatori pe post de oracole, de bocitoare profesioniste și de păzitori ai drobului de sare. Fermierii dau vina pe politicieni, politicienii pe fermierii și dracu pe toți. Cum să se înceapă ceva în țara lui niciodată terminat?! De câte ori cineva zărește vreo luminiță la vreun capăt de tunel, cum cineva îi umflă ochii defintiv.

Îmi amitesc mereu de bancul cu sedința de partid făcută atunci când ar trebui căutată o soluție. De veșnica îngropare în seminarii, comunicări științifice și proiecte bombastice când ar fi de ajuns să punem naiba mâna și să construim ceva. Dar nu ca Manole. Să turnăm naiba o temelie mai întâi. Să adunăm apoi cărămidă pe cărămidă și să facem dracului o prăpădită de coșmelie. Să aibă și prăpădiții de fermieri mai mici sau mai de mijloc unde să caute un mic adăpost. Că ceilalți și-au făcut monastiri deja. Cu turle luminoase, cu turle aurii și mai știu eu de care. Și nu mai vor enoriași decât la culesul taxelor.

Camerele agricole ar fi puntea dintre politica ministerului și înțelegerea populară. Agentul agricol ar fi liantul care să propovăduiască adevărurile din casă în casă. Aproapele fermierului care să-i întoarcă când e nevoie și obrazul celălalt. Cel care ar descifra pre limba poporului păsăreasca administrației. Dar cine să priceapă ceva în viața asta de lut. Aproape toți vor ca traducerea aceasta să sune cum vor ei. Orice alt cod, orice alt algoritm este blasfemiator pentru turlele lor înalte și rupte de realitate. Din păcate și bieiții fermieri mici și mijlocii sunt lipsiți de orice speranță. Nu mai au nicio vlagă și copiii lor numai agricultură nu mai visează. Dar auzi peste tot naționaliștii de la oraș că să nu-și vândă țăranii pământul străinilor. Mai bine să-l dea de bogdaproste ajunșilor vremii. Altfel cui naiba să-l mai lase dacă nimeni de-ai lor nu-l mai vor?! Pentru că din bogăție a ajuns pagubă, pentru că din avere a ajuns fiere.

În satul meu erau acum 26 de ani circa o mie de vaci, iar acum mai sunt patru sau cinci vaci și câteva capre. Iar terenul unde pășteau este jumătate pădure și jumătate parc fotovoltaic. Cel mai mare din Europa. Ca și Casa Poporului. Ca și biserica mântuirii neamului. Ne pricepem să facem construcții megalictice și am uitat cum se fac bordeiele. O să ne mutăm cu toții în cimitirul vesel ca hazul de necaz să fie și el cel mai mare din univers!

Între timp țăranii lui Preda au ajuns vedete la Pro tv, iar cei care se mai străduiesc să crească animale sau să cosească dealul sunt păcăliți de toată lumea. Și de șmecheri și de fraieri. Că nimeni nu mai are timp să se ocupe de ceea ce contează. Cei de la primărie le spun că nu le mai ajung subvențiile iar ei nu găsesc mălai nici de o turtă. Vai și amar de cei slabi și mulți că sunt destul de proști încât pun ștampila pe un capac de bere și se închină la primarii care le iau subvențiile și terenurile!

Vizualizat: 5342 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017

Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017

Câteva dintre noutăţile Lemken la Agritechnica 2017 prezentate de către Franz Jakoby – reprezentantul companiei în România: semănătoarea de precizie Azurit 9, plugul Diamant 11 şi aplicaţia dezvoltată împreună cu AppsforAgri.

Semănătoarea Azurit 9 dispune seminţele de porumb pe două rânduri, în format „DeltaRow” - în triunghi. Astfel, fiecare plantă are cu 70% mai mult spaţiu pentru nutriţie, ceea ce conduce la o mai bună acoperire a solului şi o rezistenţă mai bună la secetă a plantelor. Azurit 9 are un buncăr central de sămânţă de 600 litri şi buncăr pentru microfertilizare. Pentru fertilizarea clasică se poate ataşa buncărul unei semănători de păioase. Azurit 9 este disponibilă în 4, 6 şi 8 rânduri şi distanţa dintre rânduri de 50-75 cm.

Plugul Diamant 11 cu sistem „on land” – permite arătura cu tractoare cu lăţime mare (până la 4 metri lăţime) în brazdă şi în afara brazdei. Reglarea se face prin intermediul unui cilindru hidraulic suplimentar la punctul de pivotare al plugului.

În colaborare cu AppsforAgri (Olanda), Lemken a dezvoltat o staţie meteo care se plasează în câmp şi printr-o aplicaţie disponibilă pe smartphone aceasta transmite o serie de parametrii (temperatură, umitidate, etc.) care ajută la optimizarea cheltuielilor în culturile de păioase.

Monika Puiu în vizită la redacţia FERMA Elita Campionilor în Agribusiness Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2017

Bancul zilei

Plăcinte

Plăcinte
Mitică vine acasă foarte târziu şi uşor ameţit. Detalii