“Avem cel mai bun ministru al agriculturii, numai Traian Decebal Remeş a mai fost atât de preocupat de fermieri, cea mai bună Comisie pentru agricultură”… decreta Laurenţiu Baciu de la tribuna mitingului din 7 iunie 2016. “E bun ministrul pentru ei, nu pentru noi. Mai băteam noi drumul până aici dacă era bun?!”, declara, de pe o bancă, un fermier cu o mie de oi şi care moare de foame cu tot cu ele.
Pe cine putea să scoată din casă Baciu la mitingul de salvare a protejatului său Achim Irimescu din ghearele Parlamentului României, care vota a doua zi o moţiune împotriva lui?! Doar pe cei mai necăjiţi şi năpăstuiţi dintre agricultori - crescătorii de animale, aflaţi în moarte clinică din cauză că nu primiseră subvenţiile pe anul 2015 de la APIA. Aşa că LAPAR a făcut o alianţă cu câteva asociaţii de crescători.
Atraşi cu declaraţii viclene de genul “Cu regret pentru unii, această manifestare nu are nici o legătură sau caracter politic” (citat din comunicat oficial LAPAR) sau obiective ca “Responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele”, aproape o mie de fermieri necăjiţi au fost transformaţi în aplaudaci, tocmai în favoarea unui responsabil de întârzierea subvenţiilor. Un responsabil care şi recunoaşte: “Să fie clar, APIA are o doză de vină! Dar o altă doză de vină o are Ministerul Agriculturii pentru că actele legislative au întârziat”, declara Achim Irimescu. Ceea ce este perfect adevărat. Dacă pe data de 31 mai 2016 mai făcea modificări la celebrul Ordin 619/2015, după şase luni de mandat ministerial, atunci chiar nu mai are nici o scuză! Şi asta în timp ce fermierii aşteptau deja banii din subvenţii.
Cum s-au gândit cei doi - Baciu şi Irimescu - să aducă fermieri necăjiţi de la sute de kilometri numai pentru a-i transforma în simpli aplaudaci în interesul lor propriu, dar să mai şi scape basma curată? Vezi dumneata, domnule Baciu, dacă aduni aplaudaci din afară rişti mult… Printre cei de la miting era şi Mircea Ciurea, venit cu 150 de fermieri tocmai de la Cluj. Fără doar şi poate, Ciurea este o legendă a formelor asociative din România. La miting a declarat pentru presă că “(…) Nu am venit din Cluj să ne transformăm într-o adunare de aplaudaci”. Declaraţiile lui Mircea Ciurea au ajuns la urechile prim-ministrului Dacian Cioloş, care îl admiră pe fermier pentru ceea ce a reuşit să facă în domeniul asociaţiilor şi al cooperativelor. Astfel, pe agenda de lucru a lui Cioloş, în ziua de joi, 23 iunie, la ora 9.30 apare “Întâlnire cu Mircea Ciurea, membru fondator al primei cooperative agricole a crescătorilor de vaci cu lapte, înfiinţată după Revoluţie în zona Transilvaniei”. O întâlnire organizată de Dacian Cioloş care a mai îngropat din umilinţele la care a fost supus fermierul la mitingul din Bucureşti, dar şi o palmă la adresa subalternului său care nu a obţinut nimic de la acel simulacru de miting. Moţiunea a fost votată, însă doar prim-ministrul poate să-l demită.
Aşadar, ce a vrut Baciu să spună? “AVEM cel mai bun ministru al agriculturii” sau “AM cel mai bun ministru”? Achim Irimescu ar trebui judecat după misiunea cu care a fost însărcinat de către prim-ministru, în 4 aprilie a.c.: “I-am spus (n.r. - lui Achim Irimescu) că are de accelerat procesul de plată a subvenţiilor, de lansare a programului de dezvoltare rurală. Astea sunt lucrurile care mă interesează, restul, declaraţiile personale ale dânsului, nu sunt în numele Guvernului”. Deci din punctul de vedere al lui Dacian Cioloş nu a fost un ministru bun, pentru că nu a accelerat procesul de plată a subvenţiilor, proces care nu s-a încheiat nici până în prezent.
Personal, pot să afirm, văzând faptele, că ministrul Irimescu are mari lacune manageriale şi tocmai aceste lacune au frânat procedeele APIA. Nu te plângi tu, ditamai ministrul, fermierilor că nu ştiu ce Dorel îţi tot taie curentul, când un fermier îţi poate răspunde sec că el şi-a pus generator cu care mulge oile în vârf de munte! Tu, care ai dat 35 de milioane de Euro pe un soft, nu îţi permiţi un amărât de generator?!
Relaţiile cu angajaţii APIA s-au tensionat ca urmare a acuzaţiilor de sabotaj făcute asupra lor. Dacă ai prins pe cineva “cu mâţa-n sac” sau cu “musca pe căciulă” trebuie să dezvălui identitatea persoanei; în caz contrar, toţi se vor simţi lezaţi şi repercusiunile asupra proiectelor în derulare vor fi grave. Unul dintre cei mai buni specialişti din APIA - Nicolae Horumbă, care cunoaşte bine sistemul informatic, a fost efectiv linşat mediatic de către “bunul său prieten” Laurenţiu Baciu, fără ca ministrul să-i sară public în apărare. Cum poţi să mai dai randament în asemenea condiţii? Şi să mai faci faţă şi oprobiului public?
Danuţ RADIŞ
radis@revista-ferma.ro