Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Petre Daea, cel mai iubit dintre miniștri

Publicat: 08 octombrie 2018 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienți miniștri, de departe”. (Mihai Tudose, fost prim ministru). Chiar şi acum, după atâtea guverne și remanieri, Daea este încă una dintre stâncile în jurul căreia se desenează toate guvernele României.

Ce te faci când cifrele pun iubirea la îndoială?
Dacă vorbitul în dodii l-a făcut popular și iubit printre fermieri, dar și printre unii confrați de breaslă - „[...] pe traiectoriile desenate de mintea şi voinţa unui om care va rămâne în istoria agriculturii. [...] Ca ministrul Agriculturii care a redat speranţa într-un viitor agricol luminos” - eu, mai aplecat spre cifre, doresc să văd dacă această iubire este una meritată.
Balanța importurilor și exporturilor cu produse agricole este un reper care ne arată eficiența politicilor ministrului. Iar graficul de mai jos, cu previziunile pentru 2018 sunt extrem de sumbre.

grafic deficit comercial_b

Se vede clar din grafic dezastrul spre care ne îndreptăm dacă ministrul mai continuă aceleași politici. În momentul creșterii foarte mari a importurilor nu faci proiecte, nu dai 180 milioane de euro pe un proiect care să aducă gustul autentic al roșiei românești, ci investești acești bani în construirea de solarii care să ridice producția totală de legume. Se previzionează ca în anul 2018 vom depăși 1,5 miliarde de euro diferența dintre importuri și exporturi!
În loc să stea în birou și să analizeze dezastrul spre care ne îndreptăm, umblă ca Moș Ion Roată prin țară promovând proiecte minore (proiecte de 5 milioane de euro, spre exemplu cel cu lâna sau cu mangaliţa, şi altele asemenea) pentru un ministru care gestionează miliarde și miliarde de euro!

Fondul de rezervă al Guvernului e gol, în timp ce 200 de milioane de euro ar putea fi folosiţi pentru despăgubiri, printr-un fond mutual!
„Fondul de rezervă al Guvernului este gol”, declara acum o lună Ministrul de Finanțe Teodorovici. Cele 100 de milioane de euro s-au dus pe inundații, calamități naturale și pestă porcină. Reamintim că sumele fondului de rezervă pot fi folosite doar în situații dificile și doar atunci când au fost epuizate toate celelalte surse de finanțare.

Atunci când a devalizat fondul de rezervă al guvernului pentru despăgubiri, ministrul Daea nu epuizase toate celelalte surse de finanțare disponibile! Avea și încă are la dispoziție 200 de milioane de euro din Măsura 17 „Gestionarea riscurilor” din PNDR. „Astfel de scheme de gestionare a riscurilor trebuie să poată acoperi, pe lângă daunele provocate de către fenomenele climatice nefavorabile (inundații, secetă, eroziuni ale solului etc.), și pe cele cauzate de boli ale animalelor și plantelor, infestări cu organisme dăunătoare și incidente de mediu (deversări de deșeuri toxice etc.), oferind o protecție de ansamblu fermierilor care se confruntă cu întreruperi ale activității și/sau pierderi ale producției din cauza unor astfel de incidente” - PNDR.

Atunci, de ce nu a folosit acei bani? Vă spun eu. Pentru că aceşti bani pot fi distribuiți printr-un fond mutual administrat de fermieri. Iar ministrul Daea nu dorește ca și altcineva să fie concurent la ajutorarea fermierilor aflați în nevoie. Toată iubirea și prețuirea, numai pentru el. De aceea, încearcă încă din 2017 să transfere cei 200 de milioane de euro către alte măsuri. „De ce să stea acolo ca în tabelul lui Mendeleev?” - declarație a lui Daea din 27.09.2017.

Incompetență sau rea-credință?
Cred că atât procurorii cât și șefii dânsului ar trebui să cerceteze acest aspect. Cu toate că cifrele îi dau dreptul la cam puțină iubire, el beneficiază de foarte multă din partea șefilor de partid, dar și a fermierilor. Aici trebuie să fie vorba de o altă problemă, o problemă sociologică pe care o voi aborda într-un alt articol.

Vizualizat: 6895 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

20 august 2020 - 19:35

20 august 2020. ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE a trimis o nouă scrisoare deschisă decidenţilor din Guverul României prin care solicită respectarea declaraţiilor oficiale făcute cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

11 mai 2020 - 08:01

OPINIE. Citeam zilele acestea despre camapania lansată de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), o campanie pentru promovarea consumului de carne de pasăre produsă în România.  Astfel ACEBOP își propune de astăzii, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA.

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

10 aprilie 2020 - 14:21

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii