Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Petre Daea, cel mai iubit dintre miniștri

Publicat: 08 octombrie 2018 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienți miniștri, de departe”. (Mihai Tudose, fost prim ministru). Chiar şi acum, după atâtea guverne și remanieri, Daea este încă una dintre stâncile în jurul căreia se desenează toate guvernele României.

Ce te faci când cifrele pun iubirea la îndoială?
Dacă vorbitul în dodii l-a făcut popular și iubit printre fermieri, dar și printre unii confrați de breaslă - „[...] pe traiectoriile desenate de mintea şi voinţa unui om care va rămâne în istoria agriculturii. [...] Ca ministrul Agriculturii care a redat speranţa într-un viitor agricol luminos” - eu, mai aplecat spre cifre, doresc să văd dacă această iubire este una meritată.
Balanța importurilor și exporturilor cu produse agricole este un reper care ne arată eficiența politicilor ministrului. Iar graficul de mai jos, cu previziunile pentru 2018 sunt extrem de sumbre.

grafic deficit comercial_b

Se vede clar din grafic dezastrul spre care ne îndreptăm dacă ministrul mai continuă aceleași politici. În momentul creșterii foarte mari a importurilor nu faci proiecte, nu dai 180 milioane de euro pe un proiect care să aducă gustul autentic al roșiei românești, ci investești acești bani în construirea de solarii care să ridice producția totală de legume. Se previzionează ca în anul 2018 vom depăși 1,5 miliarde de euro diferența dintre importuri și exporturi!
În loc să stea în birou și să analizeze dezastrul spre care ne îndreptăm, umblă ca Moș Ion Roată prin țară promovând proiecte minore (proiecte de 5 milioane de euro, spre exemplu cel cu lâna sau cu mangaliţa, şi altele asemenea) pentru un ministru care gestionează miliarde și miliarde de euro!

Fondul de rezervă al Guvernului e gol, în timp ce 200 de milioane de euro ar putea fi folosiţi pentru despăgubiri, printr-un fond mutual!
„Fondul de rezervă al Guvernului este gol”, declara acum o lună Ministrul de Finanțe Teodorovici. Cele 100 de milioane de euro s-au dus pe inundații, calamități naturale și pestă porcină. Reamintim că sumele fondului de rezervă pot fi folosite doar în situații dificile și doar atunci când au fost epuizate toate celelalte surse de finanțare.

Atunci când a devalizat fondul de rezervă al guvernului pentru despăgubiri, ministrul Daea nu epuizase toate celelalte surse de finanțare disponibile! Avea și încă are la dispoziție 200 de milioane de euro din Măsura 17 „Gestionarea riscurilor” din PNDR. „Astfel de scheme de gestionare a riscurilor trebuie să poată acoperi, pe lângă daunele provocate de către fenomenele climatice nefavorabile (inundații, secetă, eroziuni ale solului etc.), și pe cele cauzate de boli ale animalelor și plantelor, infestări cu organisme dăunătoare și incidente de mediu (deversări de deșeuri toxice etc.), oferind o protecție de ansamblu fermierilor care se confruntă cu întreruperi ale activității și/sau pierderi ale producției din cauza unor astfel de incidente” - PNDR.

Atunci, de ce nu a folosit acei bani? Vă spun eu. Pentru că aceşti bani pot fi distribuiți printr-un fond mutual administrat de fermieri. Iar ministrul Daea nu dorește ca și altcineva să fie concurent la ajutorarea fermierilor aflați în nevoie. Toată iubirea și prețuirea, numai pentru el. De aceea, încearcă încă din 2017 să transfere cei 200 de milioane de euro către alte măsuri. „De ce să stea acolo ca în tabelul lui Mendeleev?” - declarație a lui Daea din 27.09.2017.

Incompetență sau rea-credință?
Cred că atât procurorii cât și șefii dânsului ar trebui să cerceteze acest aspect. Cu toate că cifrele îi dau dreptul la cam puțină iubire, el beneficiază de foarte multă din partea șefilor de partid, dar și a fermierilor. Aici trebuie să fie vorba de o altă problemă, o problemă sociologică pe care o voi aborda într-un alt articol.

Vizualizat: 6766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii