Adama
Vinasa Rompak

Petre Daea, cel mai iubit dintre miniștri

Publicat: 08 octombrie 2018 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienți miniștri, de departe”. (Mihai Tudose, fost prim ministru). Chiar şi acum, după atâtea guverne și remanieri, Daea este încă una dintre stâncile în jurul căreia se desenează toate guvernele României.

Ce te faci când cifrele pun iubirea la îndoială?
Dacă vorbitul în dodii l-a făcut popular și iubit printre fermieri, dar și printre unii confrați de breaslă - „[...] pe traiectoriile desenate de mintea şi voinţa unui om care va rămâne în istoria agriculturii. [...] Ca ministrul Agriculturii care a redat speranţa într-un viitor agricol luminos” - eu, mai aplecat spre cifre, doresc să văd dacă această iubire este una meritată.
Balanța importurilor și exporturilor cu produse agricole este un reper care ne arată eficiența politicilor ministrului. Iar graficul de mai jos, cu previziunile pentru 2018 sunt extrem de sumbre.

grafic deficit comercial_b

Se vede clar din grafic dezastrul spre care ne îndreptăm dacă ministrul mai continuă aceleași politici. În momentul creșterii foarte mari a importurilor nu faci proiecte, nu dai 180 milioane de euro pe un proiect care să aducă gustul autentic al roșiei românești, ci investești acești bani în construirea de solarii care să ridice producția totală de legume. Se previzionează ca în anul 2018 vom depăși 1,5 miliarde de euro diferența dintre importuri și exporturi!
În loc să stea în birou și să analizeze dezastrul spre care ne îndreptăm, umblă ca Moș Ion Roată prin țară promovând proiecte minore (proiecte de 5 milioane de euro, spre exemplu cel cu lâna sau cu mangaliţa, şi altele asemenea) pentru un ministru care gestionează miliarde și miliarde de euro!

Fondul de rezervă al Guvernului e gol, în timp ce 200 de milioane de euro ar putea fi folosiţi pentru despăgubiri, printr-un fond mutual!
„Fondul de rezervă al Guvernului este gol”, declara acum o lună Ministrul de Finanțe Teodorovici. Cele 100 de milioane de euro s-au dus pe inundații, calamități naturale și pestă porcină. Reamintim că sumele fondului de rezervă pot fi folosite doar în situații dificile și doar atunci când au fost epuizate toate celelalte surse de finanțare.

Atunci când a devalizat fondul de rezervă al guvernului pentru despăgubiri, ministrul Daea nu epuizase toate celelalte surse de finanțare disponibile! Avea și încă are la dispoziție 200 de milioane de euro din Măsura 17 „Gestionarea riscurilor” din PNDR. „Astfel de scheme de gestionare a riscurilor trebuie să poată acoperi, pe lângă daunele provocate de către fenomenele climatice nefavorabile (inundații, secetă, eroziuni ale solului etc.), și pe cele cauzate de boli ale animalelor și plantelor, infestări cu organisme dăunătoare și incidente de mediu (deversări de deșeuri toxice etc.), oferind o protecție de ansamblu fermierilor care se confruntă cu întreruperi ale activității și/sau pierderi ale producției din cauza unor astfel de incidente” - PNDR.

Atunci, de ce nu a folosit acei bani? Vă spun eu. Pentru că aceşti bani pot fi distribuiți printr-un fond mutual administrat de fermieri. Iar ministrul Daea nu dorește ca și altcineva să fie concurent la ajutorarea fermierilor aflați în nevoie. Toată iubirea și prețuirea, numai pentru el. De aceea, încearcă încă din 2017 să transfere cei 200 de milioane de euro către alte măsuri. „De ce să stea acolo ca în tabelul lui Mendeleev?” - declarație a lui Daea din 27.09.2017.

Incompetență sau rea-credință?
Cred că atât procurorii cât și șefii dânsului ar trebui să cerceteze acest aspect. Cu toate că cifrele îi dau dreptul la cam puțină iubire, el beneficiază de foarte multă din partea șefilor de partid, dar și a fermierilor. Aici trebuie să fie vorba de o altă problemă, o problemă sociologică pe care o voi aborda într-un alt articol.

Vizualizat: 8260 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii