KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Petre Daea, cel mai iubit dintre miniștri

Publicat: 08 octombrie 2018 - 20:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienți miniștri, de departe”. (Mihai Tudose, fost prim ministru). Chiar şi acum, după atâtea guverne și remanieri, Daea este încă una dintre stâncile în jurul căreia se desenează toate guvernele României.

Ce te faci când cifrele pun iubirea la îndoială?
Dacă vorbitul în dodii l-a făcut popular și iubit printre fermieri, dar și printre unii confrați de breaslă - „[...] pe traiectoriile desenate de mintea şi voinţa unui om care va rămâne în istoria agriculturii. [...] Ca ministrul Agriculturii care a redat speranţa într-un viitor agricol luminos” - eu, mai aplecat spre cifre, doresc să văd dacă această iubire este una meritată.
Balanța importurilor și exporturilor cu produse agricole este un reper care ne arată eficiența politicilor ministrului. Iar graficul de mai jos, cu previziunile pentru 2018 sunt extrem de sumbre.

grafic deficit comercial_b

Se vede clar din grafic dezastrul spre care ne îndreptăm dacă ministrul mai continuă aceleași politici. În momentul creșterii foarte mari a importurilor nu faci proiecte, nu dai 180 milioane de euro pe un proiect care să aducă gustul autentic al roșiei românești, ci investești acești bani în construirea de solarii care să ridice producția totală de legume. Se previzionează ca în anul 2018 vom depăși 1,5 miliarde de euro diferența dintre importuri și exporturi!
În loc să stea în birou și să analizeze dezastrul spre care ne îndreptăm, umblă ca Moș Ion Roată prin țară promovând proiecte minore (proiecte de 5 milioane de euro, spre exemplu cel cu lâna sau cu mangaliţa, şi altele asemenea) pentru un ministru care gestionează miliarde și miliarde de euro!

Fondul de rezervă al Guvernului e gol, în timp ce 200 de milioane de euro ar putea fi folosiţi pentru despăgubiri, printr-un fond mutual!
„Fondul de rezervă al Guvernului este gol”, declara acum o lună Ministrul de Finanțe Teodorovici. Cele 100 de milioane de euro s-au dus pe inundații, calamități naturale și pestă porcină. Reamintim că sumele fondului de rezervă pot fi folosite doar în situații dificile și doar atunci când au fost epuizate toate celelalte surse de finanțare.

Atunci când a devalizat fondul de rezervă al guvernului pentru despăgubiri, ministrul Daea nu epuizase toate celelalte surse de finanțare disponibile! Avea și încă are la dispoziție 200 de milioane de euro din Măsura 17 „Gestionarea riscurilor” din PNDR. „Astfel de scheme de gestionare a riscurilor trebuie să poată acoperi, pe lângă daunele provocate de către fenomenele climatice nefavorabile (inundații, secetă, eroziuni ale solului etc.), și pe cele cauzate de boli ale animalelor și plantelor, infestări cu organisme dăunătoare și incidente de mediu (deversări de deșeuri toxice etc.), oferind o protecție de ansamblu fermierilor care se confruntă cu întreruperi ale activității și/sau pierderi ale producției din cauza unor astfel de incidente” - PNDR.

Atunci, de ce nu a folosit acei bani? Vă spun eu. Pentru că aceşti bani pot fi distribuiți printr-un fond mutual administrat de fermieri. Iar ministrul Daea nu dorește ca și altcineva să fie concurent la ajutorarea fermierilor aflați în nevoie. Toată iubirea și prețuirea, numai pentru el. De aceea, încearcă încă din 2017 să transfere cei 200 de milioane de euro către alte măsuri. „De ce să stea acolo ca în tabelul lui Mendeleev?” - declarație a lui Daea din 27.09.2017.

Incompetență sau rea-credință?
Cred că atât procurorii cât și șefii dânsului ar trebui să cerceteze acest aspect. Cu toate că cifrele îi dau dreptul la cam puțină iubire, el beneficiază de foarte multă din partea șefilor de partid, dar și a fermierilor. Aici trebuie să fie vorba de o altă problemă, o problemă sociologică pe care o voi aborda într-un alt articol.

Vizualizat: 7049 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Banii pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor sunt prea puțini!

Banii pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor sunt prea puțini!

25 aprilie 2021 - 06:16

Specialist APIA. Chiar dacă Ministerul Agriculturii a crescut suma pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor, de la 20 de milioane de lei la 40 de milioane de lei, fondurile sunt în continuare insuficiente pentru acoperirea activităților de ameliorare a raselor de animale, susține o analiză făcută pentru Agroinfo de specialistul APIA, ec. Dan Sergiu Moroșanu,  fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar.

LOVITURĂ PENTRU CRESCĂTORII CARE AU ANIMALELE ÎN REGISTRUL GENEALOGIC AL RASELOR!

LOVITURĂ PENTRU CRESCĂTORII CARE AU ANIMALELE ÎN REGISTRUL GENEALOGIC AL RASELOR!

02 aprilie 2021 - 11:11

OPINIA SPECIALISTULUI. O nouă lovitură pentru crescătorii de animale care au efectivele înregistrate în registrul genealogic al raselor, avertizează specialistul APIA, economistul Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, într-o scrisoare transmisă astăzi către AGROINFO.

CERCETAREA şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL AGRICOL trebuie să fie „la coada vacii”

CERCETAREA şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL AGRICOL trebuie să fie „la coada vacii”

29 martie 2021 - 22:39

La o întrunire recentă cu reprezentanţi ai liceelor agricole din România s-a readus în discuţie necesitatea reluării, acolo unde mai este posibil, a parteneriatului dintre staţiunile şi institutele de cercetare şi unităţile de învăţământ agricol preuniversitar.

Floarea-soarelui high oleic diagnoză, tendințe și oportunități

Floarea-soarelui high oleic diagnoză, tendințe și oportunități

09 noiembrie 2020 - 12:09

Suprafața cultivată cu floarea-soarelui în Europa manifestă un trend crescător în ultimii ani, în special datorită condițiilor nefavorabile pentru culturile de toamnă, ajungând până la ~20.4 mil. Ha în 2020 (+2% vs. 2019). România rămâne și în 2020 cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu peste 1,1 milioane de ha semănate, ocupând locul 3 în clasamentul european după Rusia și Ucraina.

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

20 august 2020 - 19:35

20 august 2020. ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE a trimis o nouă scrisoare deschisă decidenţilor din Guverul României prin care solicită respectarea declaraţiilor oficiale făcute cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii