Adama
Agreena
AGRICOVER

Mioriţă laie / O făcuşi de oaie!

Publicat: 01 iunie 2017 - 11:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Poemul naţional Mioriţa este trist şi chiar mai mult, plin de o ancestrală neîncredere în cele lumeşti. Dar ne reprezintă cu desăvârşire ca popor oricât de mult încearcă unii să reducă mioriţa la o oaie. 

Dacă este să vorbim de ideea ministrului Dobre e adevărat că mulţi români privesc ideea brandului mioritic ca pe ceva jenant. Pentru că în mentalul lor ciobanul este confundat cu păstorul. Ca să nu ne ascundem după deget, sintagma „nu fii cioban” este folosită de multă vreme pentru a spune cuiva să nu fie prost, mojic sau nesimţit. Acest fapt a făcut ca în mentalul colectiv să privim tagma ciobanilor cu un anume sentiment de jenă naţională.

Dar, dacă ne uităm pe munţii, dealurile şi uneori chiar şi pe câmpiile României, turmele de oi sunt peste verdele crud al primăverii precum norii albi pe cerul albastru. Iar ciobănitul a păstrat integru acest popor de-a lungul veacurilor. Acest fapt nu este scos în faţă nici măcar de istorici. Limba română a circulat peste toţi munţii Europei, chiar. Cu mult înaintea bonjuriştilor.

Ciobanii şi-au apărat păşunile cu sabia şi uneori doar cu ciomagul în mână, mai abitir decât orice armată regulată. Şi chiar şi atunci când am fost cotropiţi, ciobanii au circulat cu lejeritate printre vămile vremurilor. Nimeni, niciodată nu le-a putut lua dreptul la păşunat. Iar oaia este ca un fir roşu care ne străbate istoria. Oricât de loviţi ne-am da, tot un cioban se spune că a întemeiat şi Bucureştii. De ce nu un „entelectual” sau vreun negustor de orice altceva v-aţi întrebat vreodată?! Mielul este simbolul sacrificiului şi în creştinism. Şi nimeni nu râde de faptul că Isus este privit ca păstor al neamurilor.

Iar noi ăştia, sclifoşiţii, nu ne mai plângem când suntem făcuţi oile Domnului. De ce oare, nu?! De ce să privim mielul doar ca pe o friptură de Paşte iar oaia ca ceva nelalocul ei?! Oare credeţi că nu sunteţi precum turma de oi?! Nu vă lăsaţi la fel conduşi de păstorii vremurilor?! De ce vă credeţi aşa superiori oilor?! Poate pentru că nu avem curajul de a ne privi în oglindă decât atunci când suntem siguri că vedem doar ceea ce este pe placul orgoliului nostru.

Viaţa trebuie trăită cu seriozitatea ţăranului român. Cu felul lui de a râde de chestiile mult prea solemne, chiar ridicole. Umorul şi miştoul grosier şi chiar grobian ne reprezintă ca naţiune deşi încercăm să o facem pe sfinţişorii. Trădările, întoarcerile de arme, pârâtul pe la Înaltele Porţi şi chiar mazilitul. Securismul şi felul natural mafiot în care ne structurăm existenţa trecând cu nonşalanţă peste valorile aşa zis europene, ne sunt la fel de comune precum oaia şi berbecul.

Iar cea mai veche ocupaţie, ciobănitul, este cu un pic înainte faţă de orice altă tehnologie agricolă. Poate doar trasul cu ochiul la vecini şi curvărăsia să fie un pic mai de demult.

Culmea este că, cel puţin la noi, tehnologia păşunatului nu s-a prea schimbat deloc. Oaia paşte la fel. În turmă. Ca şi noi. Doar ciobanii erau mai cu ştaif. Păstoritul a rămas ca şi acum peste 2000 de ani când Burebista a tăiat viţa de vie ca nu cumva străjerii să adoarmă în post. Iar oaia, vrem nu vrem, ne reprezintă ca popor.

În Covasna se spune aşa, „dacă vezi într-o curte oi apoi acela e român”. Iar noi ne facem că oaia e aşa o bizarerie numai bună de miştocărit. Nu, dragii mei, oaia ne cam reprezintă cu high definition!
Iar mioriţa cea guralivă iar a făcut-o de oaie. Aşa e cu minunile, sfârşesc în banalizare!

Vizualizat: 4517 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

31 decembrie 2021 - 17:13

Anul 2022 să vă aducă multe bucurii, realizări, recolte bogate, bucate alese pe mese, armonie și liniște în case. Să vă ocolească necazurile și să înflorească speranțele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
06. 02, 2017. Friday 07:59
bun articol,doar ca pasunatul prin tarlalele altora nu -i bun,iar miorita dezvaluie lacomia pe treaba altuia a celor de mare caracter ce sunt in stare sa omoare pentru ceva necuvenit.oare asta defineste natia romana.n-am vazut cioban sa curete de vegetatie nedorita pasunile,sa suprainsamanteze,vor doar subventiile.reglementarile in domeniu sunt doar de fatada,nu le respecta nimeni.pastorit adevarat gasesti la foarte putini si din pacate acestia sunt sufocati la randul lor de colegii de tagma borfasi.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii