Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Mioriţă laie / O făcuşi de oaie!

Publicat: 01 iunie 2017 - 11:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Poemul naţional Mioriţa este trist şi chiar mai mult, plin de o ancestrală neîncredere în cele lumeşti. Dar ne reprezintă cu desăvârşire ca popor oricât de mult încearcă unii să reducă mioriţa la o oaie. 

Dacă este să vorbim de ideea ministrului Dobre e adevărat că mulţi români privesc ideea brandului mioritic ca pe ceva jenant. Pentru că în mentalul lor ciobanul este confundat cu păstorul. Ca să nu ne ascundem după deget, sintagma „nu fii cioban” este folosită de multă vreme pentru a spune cuiva să nu fie prost, mojic sau nesimţit. Acest fapt a făcut ca în mentalul colectiv să privim tagma ciobanilor cu un anume sentiment de jenă naţională.

Dar, dacă ne uităm pe munţii, dealurile şi uneori chiar şi pe câmpiile României, turmele de oi sunt peste verdele crud al primăverii precum norii albi pe cerul albastru. Iar ciobănitul a păstrat integru acest popor de-a lungul veacurilor. Acest fapt nu este scos în faţă nici măcar de istorici. Limba română a circulat peste toţi munţii Europei, chiar. Cu mult înaintea bonjuriştilor.

Ciobanii şi-au apărat păşunile cu sabia şi uneori doar cu ciomagul în mână, mai abitir decât orice armată regulată. Şi chiar şi atunci când am fost cotropiţi, ciobanii au circulat cu lejeritate printre vămile vremurilor. Nimeni, niciodată nu le-a putut lua dreptul la păşunat. Iar oaia este ca un fir roşu care ne străbate istoria. Oricât de loviţi ne-am da, tot un cioban se spune că a întemeiat şi Bucureştii. De ce nu un „entelectual” sau vreun negustor de orice altceva v-aţi întrebat vreodată?! Mielul este simbolul sacrificiului şi în creştinism. Şi nimeni nu râde de faptul că Isus este privit ca păstor al neamurilor.

Iar noi ăştia, sclifoşiţii, nu ne mai plângem când suntem făcuţi oile Domnului. De ce oare, nu?! De ce să privim mielul doar ca pe o friptură de Paşte iar oaia ca ceva nelalocul ei?! Oare credeţi că nu sunteţi precum turma de oi?! Nu vă lăsaţi la fel conduşi de păstorii vremurilor?! De ce vă credeţi aşa superiori oilor?! Poate pentru că nu avem curajul de a ne privi în oglindă decât atunci când suntem siguri că vedem doar ceea ce este pe placul orgoliului nostru.

Viaţa trebuie trăită cu seriozitatea ţăranului român. Cu felul lui de a râde de chestiile mult prea solemne, chiar ridicole. Umorul şi miştoul grosier şi chiar grobian ne reprezintă ca naţiune deşi încercăm să o facem pe sfinţişorii. Trădările, întoarcerile de arme, pârâtul pe la Înaltele Porţi şi chiar mazilitul. Securismul şi felul natural mafiot în care ne structurăm existenţa trecând cu nonşalanţă peste valorile aşa zis europene, ne sunt la fel de comune precum oaia şi berbecul.

Iar cea mai veche ocupaţie, ciobănitul, este cu un pic înainte faţă de orice altă tehnologie agricolă. Poate doar trasul cu ochiul la vecini şi curvărăsia să fie un pic mai de demult.

Culmea este că, cel puţin la noi, tehnologia păşunatului nu s-a prea schimbat deloc. Oaia paşte la fel. În turmă. Ca şi noi. Doar ciobanii erau mai cu ştaif. Păstoritul a rămas ca şi acum peste 2000 de ani când Burebista a tăiat viţa de vie ca nu cumva străjerii să adoarmă în post. Iar oaia, vrem nu vrem, ne reprezintă ca popor.

În Covasna se spune aşa, „dacă vezi într-o curte oi apoi acela e român”. Iar noi ne facem că oaia e aşa o bizarerie numai bună de miştocărit. Nu, dragii mei, oaia ne cam reprezintă cu high definition!
Iar mioriţa cea guralivă iar a făcut-o de oaie. Aşa e cu minunile, sfârşesc în banalizare!

Vizualizat: 3409 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

28 septembrie 2020 - 10:51

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

CÂND VIN BANII PENTRU SECETĂ? Fermierii păgubiţi ACUZĂ MADR de CONSULTĂRI SIMULATE!

20 august 2020 - 19:35

20 august 2020. ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE a trimis o nouă scrisoare deschisă decidenţilor din Guverul României prin care solicită respectarea declaraţiilor oficiale făcute cu privire la despăgubirile pentru secetă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Ofertă redusă, cerere mare

16 iulie 2020 - 11:06

Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.

La

La "Legea mirosurilor" îi batem şi pe ruşi şi pe americani!

24 iunie 2020 - 03:31

Nu ştim cum se întâmplă în ţărişoara asta, dar ori limba oficială nu este româna şi nu o cunoaştem ori suntem analfabeţi funcţionali... În ambele variante e cam de rău pentru noi.

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA!

11 mai 2020 - 08:01

OPINIE. Citeam zilele acestea despre camapania lansată de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), o campanie pentru promovarea consumului de carne de pasăre produsă în România.  Astfel ACEBOP își propune de astăzii, 11 mai 2020, să deruleze campania MĂNÂNCĂ DOAR CARNE DE PASĂRE PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA.

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

10 aprilie 2020 - 14:21

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
06. 02, 2017. Friday 07:59
bun articol,doar ca pasunatul prin tarlalele altora nu -i bun,iar miorita dezvaluie lacomia pe treaba altuia a celor de mare caracter ce sunt in stare sa omoare pentru ceva necuvenit.oare asta defineste natia romana.n-am vazut cioban sa curete de vegetatie nedorita pasunile,sa suprainsamanteze,vor doar subventiile.reglementarile in domeniu sunt doar de fatada,nu le respecta nimeni.pastorit adevarat gasesti la foarte putini si din pacate acestia sunt sufocati la randul lor de colegii de tagma borfasi.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii