Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Legea 321 şi minunatele produse autohtone

Publicat: 22 martie 2017 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Urmăream recent o emisiune care scoate agricultura la raport. Invitaţi au fost principalii doi lideri ai fermierilor autohtoni, Laurenţiu Baciu (preşedinte LAPAR) şi Emil Dumitru (preşedinte ProAgro) alături de Ioan Munteanu, şeful Comisiei pentru Agricultură al Camerei Deputaţilor. 

„Greii pământului”, aşa cum i-a gratulat gazda emisiunii, s-au luat la trântă cu Legea 150/2016 (lege care modifica Lega 321/2009). Și dă-i şi luptă, la ceas de seară, ba cu supermarketurile, ba cu onor Comisia Europeană de ziceai că mai e un pic şi toată Europa va cumpăra doar produse româneşti. Ba pardon, autohtone (deşi în UE autohton înseamnă din UE).

Asta ar fi noua găselniţă ca să nu mai fie probleme la nivel european. Dar un lucru foarte bun s-a desprins în urma acestei întâlniri televizate. La cum se înţelegeau cei trei „grei ai pământului” în timpul emisiunii, mai că-mi venea să cred că au o relaţie de iubire deja. Tot era ziua internaţională a fericirii! Și aproape că vedeam ridicându-se steagul fermierilor la prora corabiei naţionale pe apele învolburate ale politicilor. Politici europene, politici româneşti, mai agrare sau mai agricole, depinde de unde se dezleagă nodul.

Felul în care la un moment dat se purta discuţia pe marginea acestei legi ciudate, un pic subversiv, de parcă reprezentanţii comerţului civilizat (nu-mi aparţine sintagma) şi ai Uniunii Europene nu ar fi putut auzi nimica, mă duce cu gândul la bancul cu scrumiera. E un pic cam vechi să-l mai spun. Dar dacă tot vrem ca poporul român să cumpere produsul românesc, „mai sănătos, mai cu gust, mai cu moţ” de ce nu investesc autorităţile într-o campanie publicitară. Să trezim interesul, să creem cererea şi poate vor apărea şi produsele. Recunosc că deja ştiu o mie de producători care îşi vând marfa în supermarket şi vreo câteva sute care vând până şi în Bruxelles. Fără nicio lege anticoncurenţială. Fără niciun fel de intervenţie la nivelul politicii europene. Dar dacă tot vrem să ne facem loc cu sila într-un business comercial, de ce să nu ne gândim un pic şi mai departe.

Nu doar la faptul că nu ne mai putem vinde cartofii ca atunci când doar ai noştrii cartofiori, buni şi gustoşi, erau pe piaţă. De ce să nu facem şi o lege prin care fermierii să folosească cel puţin 51% seminţe româneşti?! Doar hibrizii româneşti de porumb şi floarea soarelui erau mai gustoşi şi perfect adaptaţi. Poate că aşa îşi va reveni şi cercetarea românească. Aş plusa chiar. Acelaşi procent, cel puţin, să fie respectat şi la PPP şi fertilizanţi. Să stropim culturile cu produse din urzici şi alte lobode. Să facem cumva să folosim doar utilaje produse local, din oţel de Galaţi şi cauciuc de Artego. Mai ales că oricum ăştia ar aduce venituri statului pentru că la utilajele autohtone nu există scutire de TVA. Sic!

Hai să nu mai fim ipocriţi şi să încercăm să ne adaptăm economiei de piaţă. Deşi, trebuie să recunoaştem, cel puţin în ce priveşte piaţa agricolă europeană, numai de piaţă nu mai prea e. Controlată şi paracontrolată de tot soiul de măsuri împotriva concurenţei reale. Politica Agricolă Comună e un fel de 321 european. Doar că mult mai complicată. Și, eminamente, regulile sunt făcute de cei care au mai multă influenţă. Iar cum noi nu prea contăm în acest angrenaj, ne-am gândit să ne facem propia noastră PAC. Pentru viteza noastră, nu? Și atunci de ce ne mai văietăm de segregarea pe viteze a UE?!!!!...

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare!

Vizualizat: 4364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

Familia AGROINFO vă urează LA MULȚI ANI!

31 decembrie 2021 - 17:13

Anul 2022 să vă aducă multe bucurii, realizări, recolte bogate, bucate alese pe mese, armonie și liniște în case. Să vă ocolească necazurile și să înflorească speranțele. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere