Adama
Agreena
AGRICOVER

În loc să sape terenul, unii “sapă” şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie!

Publicat: 28 septembrie 2020 - 10:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. “La omul sărac nici boii nu trag!” Acest proverb se aplică ad-literam în cazul unei unităţi de învăţământ preunversitar agricol din judeţul Iaşi. Mai exact, din Miroslava. De aici a plecat şi ideea de a scrie acest text.

Nu poţi sta indiferent atunci când observi că unii chiar nu vor să fie ajutaţi, ori sunt răuvoitori, au interese meschine sau sunt pur şi simplu incompetenţi.
În urmă cu câţiva ani, un grup de oameni inimoşi demarau la nivel naţional o campanie de promovare şi de susţinere a învăţământului preuniversitar agricol, plecând tocmai de la realităţile dezastruoase din acest sector. La început, o parte dintre cei care, chipurile, sunt formatori ai generaţiei de mâine din agricultură plângeau şi se dădeau cu fundul de pământ ba că ministerul nu îi bagă în seamă, ba că fermierii nu vin să îi ajute, că numai ei ştiu cum reuşesc să treacă şcoala de la o zi la alta.

Ce s-a făcut pentru promovarea liceelor agricole
Oamenii bine intenţionaţi n-au mai stat pe gânduri şi s-au apucat de treabă. Au identificat problemele şi le-au pus pe masa de lucru a minsterelor agriculturii, educaţiei şi alte instituţii şi institute, au promovat şcoala agricolă în relaţia cu fermierii, mulţi dintre ei absolvenţi ai unui liceu agricol iar după o perioadă relativ scurtă de timp apar şi rezultatele:
- liceele agricole sunt finanţate şi de către ministerul agriculturii (sumele nu sunt acoperitoare, dar este un început);
- două licee intră ca membri într-o asociaţie profesională a fermierilor; astfel se realizează parteneriatul fermier - liceu agricol şi se pun bazele unei gândiri sănătoase;
- se realizează parteneriat pentru practica elevilor cu o staţiune de cercetare a bovinelor;
- se aduc elevi de la şcolile generale în vizită la liceul agricol, pentru ca viitorii liceeni să vadă la faţa locului ce înseamnă învăţământul preuniversitar agricol;
- se înfiinţează clase de învăţământ profesional dual;
- se realizează promovare în presa agricolă şi generalistă a liceelor agricole;
- se organizează evenimente cu public la liceele agricole, cu implicarea autorităţilor locale, judeţene şi naţionale din agricultură, educaţie şi adminstraţie.
Şi multe altele, dar să continuăm povestea rezumată în titlu...

Ce s-a întâmplat la Miroslava?!
Din păcate, deciziile luate în ultima perioadă de o „gaşcă” din interiorul liceului (nu incriminăm întreg personalul, în instituţie sunt angajaţi care îşi fac serios treaba), condusă ori de interese, ori de incompetenţă, te lasă cu gura căscată şi culmea, vorbim chiar de unii absolvenţi ai liceului. Nu ştim de unde le-a venit ideea de a scoate liceul din asociaţia fermierilor fără vreo motivaţie, au lăsat de izbelişte şi contractul de practică încheiat cu staţiunea de cercetare şi, culmea, vor să renunţe la învăţământul dual şi multe altele de acest gen! Atenţie, vorbim despre singurul liceu tehnologic agricol din ţară agrenat efectiv într-un parteneriat cu o asociaţie reprezentativă a producătorilor agricoli! (citiţi detalii aici: PREMIERĂ. Liceul agricol din Miroslava a devenit membru al unei asociaţii profesionale a fermierilor)

cerere de retragere liceu din asociatie_b

Cine şi de ce „unelteşte” la dispariţia liceului agricol?
Din întreg colectivul de cadre didactice putem fi de acord că cei care nu sunt de specialitate nu au înţeles importanţa unui asemenea parteneriat. Dar profesorii de specialitate ce scuză au?! Concluzia, din păcate, este că se doreşte desfiinţarea acestui liceu din interior şi nu din exterior, aşa cum se plâng unii pe la toate porţile. Ocupaţia principală a unor profesori nu pare a fi actul de educaţie, ci excluderea din Consiliul de Administraţie a persoanele „incomode”. Pentru împlinirea acestui scop meschin s-au apucat de scris sesizări pe la minister, au ieşit din asociaţia fermierilor doar să scape de nişte oameni care spuneau lucrurilor pe lume. Asta, în loc să îşi canalizeze forţele pentru a educa tinerii şi a forma noii specialişti în agricultură!
Aşa ne dăm seama de calitatea umană şi profesională a „găştii” de la Miroslava. Dar ţin să le amintesc faptul că nu „mor caii când vor câinii!”
Ca o paranteză, cei din numita „gaşcă” au promovat doi profesori care au distrus cu ani în urmă, tot la acest liceu, învăţământul profesional şi au „reuşit” cu brio să închidă un liceu agricol iar acum, la liceul din Miroslava, sunt un fel de... soluţie salvatoare.

HOŢUL strigă HOŢUL!
La început am crezut că factorii externi sunt cei care au influenţat decăderea acestui liceu cu 189 de ani de activitate, dar concluzia este şi mai tristă... „o gaşcă” de patru, cinci persoane din interior au acaparat puterea şi iau decizii care sfidează logica bunului simţ, normele de educaţie şi viitorul liceului. Ori vorbim de prostie, ori de incompetenţă sau pur şi simplu de o răutate fără seamăn.
O bună perioadă de timp acuzau autorităţile publice locale că vor să desfiinţeze liceul, să ia cu forţa terenul instituţiei de învăţământ. Un sâmbure de adevăr există, dar să vă expunem o speţă... Din cadrul colectivului sunt aproximativ 12 persoane care au teren în concesiune pentru locuri de casă de la autoritatea publică locală. Dintre acestea, două persoane sunt membri în consiliul de administraţie (CA) al liceului iar o persoană (membră a CA) are trei loturi de casă concesionate! Am impresia că “Hoţul strigă Hoţul”!

CEREM RESPECT pentru elevi şi pentru actul de educaţie!
Aşadar, provoc public inspectoratul şcolar şi conducerea liceului să demareze o anchetă şi să publice numele persoanelor care deţin concesiuni şi câte. Dar, atenţie! Această listă să conţină şi soţii, soţiile şi copiii! Pe de o parte, afirmi că autoritatea locală este vinovată că vrea să îţi ia terenul care aparţine cu acte în regulă liceului iar pe de altă parte, te duci cu mâna întinsă, culmea, tot pentru teren. De data asta, spre beneficiul personal!

Să nu uităm că toate demersurile făcute de societatea civilă, oameni bine intenţionaţi, mass-media, ONG-uri au fost pentru a arăta lumii agricole că la Miroslava există un liceu etalon, ale cărui activităţi, iniţiative şi decizii pot fi urmate. La cum arată lucrurile acum, toate eforturile par să fi fost în zadar! PĂCAT, mare păcat!
Dar nu vom lăsa lucrurile aşa. Elevii liceului trebuie susţinuţi. I-am convins să vină spre liceul agricol şi trebuie să le oferim condiţii optime pentru studiu şi practică. De asemenea, munca voluntarilor şi a cadrelor didactice care îşi îndeplinesc aşa cum trebuie rolul de dascăli şi de mentori pentru copii trebuie respectată!
Acest text este doar prima dezvăluire despre ceea ce se întâmplă la liceul ieşean. Vor urma şi altele, pentru că trebuie să se facă, o dată pentru totdeauna, lumină în această controversată situaţie. N-ar strica nişte demisii de onoare! Dacă mai poate fi vorba de onoare în cazul acestor personaje.
Iată de ce nici boii nu trag la omul sărac! Interesele meschine îi determină să ia decizii contra liceului şi exclusiv spre împlinirea obiectivelor şi a mofturilor inividuale.

Vizualizat: 3279 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective. ZIUA LICEELOR AGRICOLE la Alba-Iulia

LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective. ZIUA LICEELOR AGRICOLE la Alba-Iulia

În perioada 19-22 septembrie s-a desfăşurat la Alba-Iulia şi la Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara a doua ediţie a evenimentului Ziua Liceelor Agricole. La acest eveniment au participat 14 licee din toată ţara, respectiv 100 de elevi şi cadre didactice. "Ziua Liceelor Agricole" este cel de-al 15-lea eveniment cu public organizat în cadrul proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol".

PREMIERĂ! LICEUL AGRICOL MIROSLAVA, MEMBRU ÎNTR-O ASOCIAȚIE PROFESIONALĂ A FERMIERILOR!

PREMIERĂ! LICEUL AGRICOL MIROSLAVA, MEMBRU ÎNTR-O ASOCIAȚIE PROFESIONALĂ A FERMIERILOR!

PARTENERIAT. Pentru prima oară, un liceu agricol este membru într-o asociație profesională a fermierilor. Din 25 iulie 2019, Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava este membru în ASOCIAŢIA CULTIVATORILOR DE CEREALE ŞI PLANTE TEHNICE DIN JUDEŢUL IAŞI.

UITE LICEUL, NU E LICEUL!

UITE LICEUL, NU E LICEUL!

SUSȚINEM ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL! Prin modificarea Legii Educației, prin care Ministerul Agriculturii poate finanța liceele agricole, a fost făcut un pas spre normalitate, dar cum este vorba românească ”cu o floare nu se face primăvară” același lucru se întâmplă în învățământul preuniversitar agricol.

Peste 400 de cărţi au fost donate Liceului Tehnologic Agricol din Miroslava!

Peste 400 de cărţi au fost donate Liceului Tehnologic Agricol din Miroslava!

Fundaţia Revistei FERMA în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu”, Radio Iaşi şi Revista Ferma au lansat, în data de 7 martie 2019, campania „Donez o CARTE pentru un LICEU AGRICOL”!

Liceul Agricol din Miroslava a câştigat prima bătălie în lupta cu ADS

Liceul Agricol din Miroslava a câştigat prima bătălie în lupta cu ADS

Multe dintre unităţile de învăţământ preuniversitar agricol sunt nevoite să ducă o luptă inegală şi de neînţeles într-o ţară agrară cum este România, pentru a-şi salva patrimonial funciar.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii