Adama
Vinasa Rompak

Reţeta „miraculoasă” (şi) pentru satele româneşti

Cosmin TRIF
Publicat: 28 iunie 2011 - 23:04
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Am citit recent  un articol despre o interesantă iniţiativă a unui primar de comună maghiară. Care a anulat impozitele aplicate companiilor şi taxele pe proprietate.

Pe scurt, este vorba despre cum a înţeles edilul să rezolve situaţia financiară-fiscală a localităţii, iar acest lucru poate servi drept model şi altora. Desigur, aici mă refer ca principiu.

Vedem cu toţii faptul că astăzi trăim vremuri tulburi în special din punct de vedere bugetar, fie că vorbim de zestrea unui spital ori a unui oraş. Firesc, toţi conducătorii caută soluţii pentru creşterea veniturilor bugetare. Şi cum procedează marea majoritate? Aleg calea simplă şi cresc taxele ori impozitele. Ei speră ca în acest mod să strângă mai mulţi bani la puşculiţa tot mai mică a cetăţii.
Prin propagande felurite, oamenii sunt convinşi  să mai strângă cureaua un an, doi că după aia va curge lapte şi miere. Dar dau oare roadele scontate astfel de metode? Poate că, în loc să crească taxele, edilii ar putea încerca şi alte căi. Cum ar fi, de exemplu, să le scadă. Cel puţin aşa a făcut edilul din pilda mea. Şi a câştigat.

În loc să mărească dările, după cum am spus, primarul maghiar le-a scăzut. Şi ştiţi care a fost efectul? Ei bine, acesta a fost surprinzător de bun. În nici două luni, investitorii stabiliţi acolo au virat sume de zece ori mai mari la bugetul local. Aşadar, diminuarea taxelor a atras ca un magnet investitorii spre mica localitate maghiară. Nu numai că bugetul a crescut, dar au fost create rapid locuri de muncă, punându-se bazele dezvoltării infrastructurii şi aşa mai departe.
Explicaţia e simplă: lăsând puţin dintr-o  parte, primarul a câştigat înzecit pe de altă parte.
D

e ce v-am povestit această pildă? Ca să fie de folos şi altora, fie ei, primari, ori alţi administratori. Doar prin astfel de căi, şi altele asemănătoare, desigur, satele şi comunele româneşti vor putea renaşte. Şi nu prin taxe înrobitoare şi sperietori menite să alunge investitorii. Lăsaţi oamenii de afaceri să vină cu banii, că localitatea va avea numai de câştigat. Dacă vom şti să aplicăm şi noi reţeta „miraculoasă”, bineînţeles.


Vizualizat: 2268 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
papa
|
07. 08, 2011. Friday 08:54
dupa care primarul merge frumos la puscarie LA NOI IN ROMANIA
1.
Loghin
|
06. 29, 2011. Wednesday 09:20
Teoria expusa mai sus nu are absolut nici o relevanta pentru cei care cunosc structura bugetului. Impozitul pe teren se plateste la bugetul local pe cand alte potentiale impozite aduse de investitori cum ar fi impozitul pe venit (salarii sau profitul investitorilor), TVA, cote salarii se virează la bugetul consolidat deci nu acopera necesarul bugetului local. Prin urmare, primaria nu poate recupera sumele respective decat, eventual prin taxe de timbru pe eventuale construcții sau venituri din înregistrarea contractelor de arenda.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii