Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Ministrul, calamitatea şi coplata

Publicat: 18 iulie 2011 - 16:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În lipsa apei, plantele intră în stres hidric. În lipsa fondurilor, guvernanţii intră într-un altfel de stres! Trebuie să găsească bani şi din piatră seacă. Ei bine, din puţul sec al gândirii, Executivul vrea să scoată bani din... canalele de desecare! Şi aceasta, cu ajutorul ANIF, o administraţie aflată în moarte clinică, duuusă în aval de curentul restructurării.

Să ne explicăm. Pentru că statul nu-şi mai permite să plătească pentru combaterea dezastrelor naturale, Executivul a aprobat, în martie, Hotărârea de Guvern nr. 203/2011. Actul normativ obligă proprietarii de terenuri situate în zone inundabile şi supuse riscului alunecărilor de teren să încheie contracte cu ANIF - RA şi să plătească taxe după cum urmează: 42 de lei pentru lucrări de desecare şi 12,60 lei pentru combaterea eroziunii solului.

“După data de 31 mai 2011, lucrările de îmbunătăţiri funciare se vor executa numai pe suprafeţele pentru care au fost încheiate contracte de prestări servicii cu beneficiarii”, precizează ordinul ministrului Tabără către bravii săi hidroameliatori din teritoriu. Şi cum până la această oră, abia dacă s-au încheiat câteva zeci de contracte, poate să vină potopul!

Să purcedem la un exerciţiu de gândire! În ţară sunt zeci de mii de proprietari de terenuri care fac obiectul acestui act normativ, ce însumează aproximativ 7 milioane de hectare. ANIF dispune de aproximativ 5.000 de angajaţi, din care aproape 2.000 de cadre tehnice, care trebuie să identifice beneficiarii, să le bată-n poartă cu contractele de prestări servicii la subsuoară, să le explice legislaţia în vigoare, să-i pună să “dea cu băţul” şi mai apoi să le ia banii!

Atac la siguranţa naţională

Nu punem la îndoială capacitatea organizatorică şi existenţa unei infrastructuri umane şi materiale în cadrul structurilor teritoriale, care, vorba lui Nenea Iancu, sunt… “sublime, dar lipsesc cu desăvârşire!” Însă, unii oficiali, chiar din zona Îmbunătăţirilor Funciare, şi-au exprimat public îndoielile faţă de “haosul care se va crea în combaterea dezastrelor naturale!” “Ce se va întâmpla cu un deţinător de teren care nu va plăti? Nu va fi protejat de de furia naturii? Dar nu numai el va avea de suferit, ci întregul mediu înconjurător! Dacă nu va fi desecat un teren, apa va ajunge şi pe proprietatea altor persoane care au asigurat coplata!!!” Până la mijlocul lunii iunie, numai în judeţul Brăila, peste zece mii de proprietari au anunţat că nu vor suporta coplata!

Iată de ce, HG 203/2011, în loc să limpezească apele, mai rău le-a tulburat. Aşa cum declara Ioan Nastea, fost şef la ANIF, este un atac la siguranţa naţională, deoarece “va duce la blocarea activităţii de combatere a dezastrelor naturale, cu efecte nebănuite pe termen scurt!”

Ordonanţa de urgenţă privind reorganizarea şi transferul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF - RA) către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) se află în… incinta îndiguită a Executivului. Trebuie doar să intre… gravitaţional pe canalul de discuţii.
Or, cum reorganizarea este sinonimă cu disponibilizarea de personal, ce chef de muncă vor avea funcţionarii ANIF să purceadă apostoleşte la încheierea de contracte?!

În aceste condiţii, stresul hidric de la desecarea Agriculturii a ajuns la cota de avarie!

Vizualizat: 1847 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii