Adama
Vinasa Rompak

Lege şi dezordine

Publicat: 09 mai 2012 - 23:03
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Promulgată, amânată şi din nou în vigoare. Cam aşa s-ar descrie, pe scurt, traseul Legii 214 din noiembrie anul trecut şi până în zilele noastre, când încă nu se ştie clar care va fi soarta ei.

Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost publicată în M. Of. Partea I, în data de 21 noiembrie 2011, intrând în vigoare la trei zile după publicare, respectiv în data de 24 noiembrie 2011, iar Ministerul Agriculturii trebuia să elaboreze normele de aplicare a legii în maxim 90 de zile de la intrarea acesteia în vigoare. Ceea ce, cum bine ştim, nu s-a întâmplat.

La mai puţin de o săptămână înainte de expirarea termenului de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, normele metodologice pentru aplicarea Legii 214/2011, cunoscută ca „Legea pajiştilor”, încă dospeau pe undeva prin Ministerul agriculturii. Iar în cele din urmă, în loc de norme, a apărut peste noapte un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), publicat de Ministerul Agriculturii în 16 februarie 2012, prin care se amâna aplicarea legii pajiştilor pentru 1 ianuarie 2013.

Motivele invocate în nota de fundamentare erau necesitatea alocării unei perioade de timp în care să se elaboreze modificările juridice care să elimine inadvertenţele din textul legii, precum şi pentru evitarea blocajului implementării schemelor de plăţi pe suprafaţă, de agromediu sau pentru zonele defavorizate, pentru anul 2012, şi afectării bugetelor consiliilor locale care au beneficiat de fonduri europene. Ori, în Legea 214 tocmai asta era ideea... să se încheie odată pentru totdeauna cu banii aruncaţi de-a valma prin bugetele consiliilor locale pentru cu totul alte întrebuinţări decât întreţinerea pajiştilor, iar subvenţiile să ajungă, în sfârşit, la utilizatori, adică la crescătorii de animale care-şi păşunează animalele în condiţiile legii, fireşte.

Doar că socoteala Ministerului Agriculturii nu s-a potrivit întocmai cu ceea ce a urmat... Proiectul de OUG, nu se ştie din ce motive, nu a fost nici el aprobat, aşa că Legea pajiştilor a rămas în vigoare! Evident, tot fără norme, deci inaplicabilă.

Văcuţă la păscut_b

Iată răspunsul primit de la Direcţia Generală pentru Politici în Zootehnie şi Industrie Alimentară, în data de 5 aprilie 2012: "Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor este în vigoare, întrucât proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea aplicării dispoziţiilor legii nu a fost aprobat. (...) Pentru suprafeţele de pajişte permanentă utilizate de către consiliile locale (CL), condiţiile de eligibilitate sunt prevăzute în Ordinul nr. 37/2012 privind aprobarea formularului-tip de cerere unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2012".

Culmea este că şi dacă luăm la citit formularul din Anexa Nr. 1 a Ordinului 37, consiliile locale nu prea au ce să caute la APIA după plata unică pe suprafaţă. În formular se precizează clar că pe suprafeţele de pajişti pentru care CL-urile solicită sprijin prin cererea unică de plată pe suprafaţă 2012, nu sunt încheiate contracte de arendă, concesiune, închiriere, nu se încasează taxe de păşunat şi, atenţie, nu sunt solicitate spre utilizare de către organizaţii şi asociaţii ale crescătorilor de animale, conform art. 15 din Legea nr. 214/2011. Mai mult, consiliile locale trebuie să desfăşoare pe aceste pajişti propria activitate agricolă, cu propriile animale, în scop productiv şi nu li se permite nici măcar să ofere servicii de păşunat cu titlu gratuit crescătorilor de animale.

În realitate însă, unele centre judeţene APIA nu verifică buna credinţă a primarilor şi consilierilor locali şi nici nu iau în considerare faptul că asociaţiile fermierilor au depus cereri pentru concesionarea unor suprafeţe, ceea ce înseamnă că CL-urile respective sunt cam în afara prevederilor legale.

Dar deh, trăim în România, ţara cu teoria la maxim şi practica la minim şi unde tocmeala e, de multe ori, lege-n toată regula. În rest, de păşunat, numai de bine...

Vizualizat: 3617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Paşuni din România

Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Paşuni din România

Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Paşuni din România va avea loc sâmbătă, 12 mai 2012, ora 10, la Centrul de Congrese si Expoziţii OLTEXPO, Călimăneşti, judeţul Vâlcea.

APIA: Fermierii pot depune cererile de plată pentru SAPS

APIA: Fermierii pot depune cererile de plată pentru SAPS

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, pe 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

APIA: În 2013 fermierii vor primi 142 euro/ha prin SAPS

APIA: În 2013 fermierii vor primi 142 euro/ha prin SAPS

Sprijinul financiar acordat fermierilor români pe suprafaţă din fondurile europene a crescut de la 50,5 euro pe hectar, în 2007, la 91,2 euro în 2011 şi va ajunge la 142 de euro pe hectar în 2013, a declarat Raluca Daminescu, director în Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la Roumanian Agribusiness Conference.

Păşuni alpine mistuite de flăcări: peste 60 de hectare de vegetaţie au fost distruse

Păşuni alpine mistuite de flăcări: peste 60 de hectare de vegetaţie au fost distruse

Zeci de hectare de păşuni şi pădure au ars în ultima perioadă în diferite zone din munţii Obârşia Lotrului, Şureanu şi Lotrului.

Fost primar dâmboviţean şi un funcţionar APIA, judecaţi pentru fraudarea banilor pentru păşuni

Fost primar dâmboviţean şi un funcţionar APIA, judecaţi pentru fraudarea banilor pentru păşuni

Fostul primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, Liviu Georgescu, Sorin Bărbulescu, funcţionar din cadrul Centrului Local Târgovişte al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi administratorul SC Mateus SRL, Cristian-Alexandru Matei, au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudare de fonduri comunitare, fiind acuzaţi că au fraudat bugetul UE şi bugetul naţional cu 23.000 euro din banii acordaţi pentru păşuni.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Bucataru Ioana
|
06. 19, 2012. Tuesday 20:41

Doamna Dragomir,va rog sa-mi spuneti ce merge bine in agricultura ?
Vreau sa stiu cand apia si primariile vor fii corecte cu saraci fermieri mici sau cei care ar dorii sa-nceapa o afacere de familie cu arbusti ,pomii fructiferii cu o investitie mica pentru inceput si ce garantie am ca nu voi fii pacalita !
Ioana Bucataru

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii