Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

La greu împreună, la bucurie separat!

Cosmin TRIF
Publicat: 26 august 2011 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem de acord aproape cu toţii că, pentru a creşte rentabilitatea şi performanţa, fermierii români au nevoie de asociaţii, ca de aer.

Cel puţin asta recunoaştem cu toţii, mai ales în dezbateri când facem teorie. In realitate, simţim pe proprie piele cum agricultorii fug de asociaţii ca „dracu de tămâie”, cum se spune.

Ce-o fi oare în capul acelor fermieri care se urnesc atât de greu să împartă din lucru cu alţi confraţi?  Dacă stai de vorbă cu ei, oamenii zic că înţeleg că au numai de câştigat dacă se unesc, dar când să treacă la fapte o dau la-ntors.

Am observat ceva interesant. Că, adeseori, în viaţa de zi cu zi,  agricultorii români se comportă ca şi cum ar fi grupaţi, mai mulţi, într-o formă asociativă. Cum? Spre exemplu, cunosc câţiva fermieri, vecini de tarla, care îşi cumpără împreună erbicidele şi motorina. Iar după ce recoltează, separat, se tocmesc amândoi cu aceeaşi firmă să le preia producţia. Când unul dintre ei are probleme cu vreo cultură, cu bolile ori dăunătorii,  la cine credeţi că aleargă să se consulte primul? Dacă, Doamne fereşte, se mai întâmplă că unul rămâne fără motorină, oare cine îl scoate imediat din impas? După cum aţi ghicit, în toate variantele răspunsul este unul singur: fermierul vecin.

Munca în echipă a fermierilor poate îmbrăca diverse forme. Iarna, de pildă, se adună cinci, şase proprietari de tractoare la un fermier care are un spaţiu închis, mai mare, cu rampă şi îşi repară  împreună utilajele. La ce nu ştie unul, se pricepe altul. Pe timp de vară, aceeaşi agricultori îşi organizează împreună paza culturilor de pepeni. Dacă stăm să ne gândim bine, vedem că fermierii cu pricina fac o serie de activităţi în comun. Şi chiar mai mult decât atât. Printre ei se găseşte o persoană, mai în vârstă, cu studii de inginerie agricolă, a cărui autoritate profesională este recunoscută  a priori de către toţi ceilalţi agricultori. Şi la cine credeţi că apelează cu toţii ori de câte ori cultura este ameninţată în vreun fel? La agronom, care este un fel de „şef” spiritual pentru ceilalţi.

Aşadar, poate fără să-şi dea seama, în diverse ipostaze, oamenii se comportă ca şi cum ar fi organizaţi într-o formă asociativă.  Sigur că până la o asociaţie agricolă în adevăratul sens al cuvântului mai este ceva distanţă, însă nu una foarte mare.

Ceea ce vreau eu să arăt este că, în esenţă, fermierii ar îndrăgi munca în echipă. Calea asta le-a arătat-o viaţa. Practic, ei oricum se ajută reciproc, din suflet,  cu una, cu alta. Trăiesc ca într-un parteneriat.  Mai lipseşte doar recunoaşterea oficială a parteneriatului. Până la urmă, între asociaţia agricolă din manual şi cea din comentariul meu stă, pot spune, o banală ştampilă! Că restul vine de la sine.

Şi-atunci revin la întrebarea iniţială: oare de ce nu se înghesuie fermierii să-şi facă asociaţii agricole?


Vizualizat: 1452 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii